В мерії Харкова за останні 2 роки напланували оновлень дитячих майданчиків і шкільних стадіонів на півмільярда гривень. На скільки завищують ціни на цих оновленнях та з ким пов’язані фірми, що отримують підряди – дослідив Павло Новик.

Про це пише журналіст Павло Новик в рамках проєкту “Лабораторія Викриттів 2.0” від Bihus.Info.

“Харків”, “Кернес”, “схеми”, “розпил”. Так-так-так, найвірогідніше ви вже знаєте чимало історій і про “золотий” парк Горького в Харкові, і про харківські божевільно-дорогі лавки в метро. Це прямо таки легендарні об’єкти. Так ось. До цього асоціативного ланцюжка тепер, схоже, можна буде додавати ще одну ланку – банальний розпил бюджетних коштів на шкільних стадіонах.

Геннадий Кернес, фото: Город Х
Геннадий Кернес, фото: Город Х

Позитив та корупція

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Ремонти на пришкільних майданчиках розпочалися після проведення в Україні Євро-2012. Світові футбольні зірки і десятки тисяч фанатів надихнули чиновників на перетворення занедбаних радянських часів майданчиків на щось сучасніше – з синтетичним покриттям, парканами, подекуди освітленням, тренажерами, волейбольною та баскетбольною інфраструктурою.

Фірмою-фавориткою ж кілька років поспіль значилася “Машстройсервіс”. Вона очікувано керувалася людьми віце-мера з зятем Ігорем Воробйовим на чолі. Але порушення під час проведення робіт були настільки очевидними, що у 2017 році для одного з родичів Попова – Валерія Воробйова – ця історія закінчилася двома роками хоча й “умовної”, але тюрми.

Тож вже у наступному, 2018 році, “улюбленець” змінюється. Щоправда, доволі формально. Бо головним “майданчиковим” підрядником стає «Фоворті Білд» що належала Володимиру Козуліну, який, в свою чергу, керував фірмою «Машстройсервис» з оточення все того ж Попова.

Ще за рік КП «Харківський міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» , яке і проводить тендери на ремонт і реконструкцію спортивних майданчиків, роздає підрядів на 226,15 млн грн. і більшість бере вже одразу тріо компаній – ТОВ «СПБО «Східцивільпромбуд», ТОВ «НВФ «Технології енергозбереження» та ТОВ «Будівельна компанія «Дизайнбуд».

І. Проблеми продовжилися.

Що не так з майданчиками
Так шкільний стадіон школи № 194 на вул. Плеханівській, який має відремонтувати ОВ “БК “Дизайн-Плюс” Вартість робіт тут складає 11,5 млн. грн. І це прямо суттєво дорожче, ніж в інших куточках України.

Наприклад, стандартний майданчик для гри в міні-футбол планують зробити за 2,726 млн. грн. Простий моніторинг закупівель показує, що середня вартість по країні – вдвічі менша – 1,3 – 1,8 млн. грн.

Є будівництво майданчика за релевантні гроші у Київській області. Але там ціна включає в себе ще освітлення та благоустрій.

джерело: Bihus.Info
джерело: Bihus.Info

Ще один приклад – стрибкова яма. Тут вона коштує понад 30 тисяч гривень. У Вишгороді, що під Києвом, аналогічна коштувала 16 тисяч гривень.
Вражає і ціна бігової доріжки – 1.3 млн. грн. Для порівняння у Борисполі також на шкільному стадіоні зробили сучасну бігову доріжку за суму в півмільйона гривень.
Цікаве порівняння з Житомиром. Де очікувана вартість була 9 млн. грн., але реальні торги знизили її до 6,5 млн. грн. Так ось, вартість огорожі склала 630 тис. грн на відміну від 870 тис. грн. харківських.


У “Харківському антикорупційному центрі” помітили проблеми не лише з вартістю, але й з якістю. Тут кажуть – на територіях щонайменше 4 шкіл – № 143, № 16, № 62 та № 17 планують будувати футбольні майданчики з синтетичним покриттям, поклавши штучну фібрільовану траву з довжиною ворсу 20 мм.

“Хоча в Україні в цілому укладають монофіламентну траву з довжиною ворсу від 40 мм. Вважається, що монофіламентна трава, хоча й дорожча, але краща для довготривалої експлуатації”, відмічають у ХАЦ з посиланням на експертів.

І це правда. Ми промоніторили ще ряд закупівель через систему “Прозорро” аби переконатися – надійніші і, що важливо, дешевші покриття використовувалися у Львові, Маріуполі, Сумській області і навіть зовсім поруч – в Балаклійському районі.

І от ми підійшли до ще однієї проблеми. Окей, дорого. Окей, не так як в інших регіонах. Головне питання – навіщо. Що ми маємо на увазі? Дивіться. Стадіон біля харківської гімназії №152. Його відремонтували зовсім нещодавно – у 2012 році. Більше того, його урочисто відкривав Кернес.

При цьому, за словами учнів гімназії № 152, стадіон в основному був закритий на замок і далеко не завжди уроки фізкультури відбувалися саме на ньому.

Крім того, на стадіоні був фактично новий паркан. Який вже знищили під час реконструкції.
Це здивувало, навіть, нейтральних до діяльності Кернеса місцевих мешканців.

джерело: Bihus.Info
джерело: Bihus.Info

Хто робить

Засновником ТОВ «Будівельна компанія «Дизайнбуд» вказаний Костянтин Патоєв. Його дружина – Юлія Барабаш – працювала саме в концерні “Сафарі” екс-віце-мера Попова.

А сам Патоєв товаришує в Фейсбуці з тією самою донькою Попова, яка якось сама приходила на “майданчикові” тендери.

Нова фірма, але оточення старе.

«Східцивільпромбуд» записане на Сергія Борового. До минулого року ця фірма займалася лише проектними роботами. Досвіду будівництва спортивних майданчиків у них немає. Що, власне, не завадило віддати їм частину підрядів.

Фірма не лише не має досвіду, але й немає техніки. Її, за документами, «Східцивільпромбуд» орендує у ПП «Вегамакс». Останнє фігурувало у декількох кримінальних провадженнях. Зокрема, в історії, де компанія нібито була «прокладкою» під час постачання чавунних решіток за ціною MacBook’ів.

Крім того, за однією адресою з цією фірмою прописаний ще один тендерний фаворит – ТОВ «Дамиріс». Остання також орендує техніку у “Вегамакс”. Чого ми взагалі вчепилися в ці дві компанії, якщо вони підрядів на майданчики ж не отримували? А все просто – за даними правоохоронців “Вегамакс” і “Дамиріс” входять до одного й того ж конвертцентру, який займається вимиванням коштів. В цій же групі…парам-парам-пам – третій “майданчиковий” улюбленець – “Технології енергозбереження”.

джерело: Bihus.Info
джерело: Bihus.Info

Чудова зібралася компанія, нічого не скажеш.

Ну і замість підсумку. Тут могло би бути щось пафосне й злісне про корупцію, розкрадання і нечистих на руку чиновників. Але ніт. Просто сухі цифри. За нашими підрахунками виділеної на 25 майданчиків суми, зауважимо – бюджетної суми, вистачило б на цілих 50.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Коммунальщики Кернеса оставили земляные ловушки под носом у детей, так и ногу сломать можно

Як повідомляє портал «Знай.uа» Кернесу - 61: чем запомнился украинцам скандальный мэр Харькова

Також «Знай.uа» писав, що Кернес подкладет харьковчанам "под попы" 200 тысяч