Навіть після смерті Геннадія Кернеса називають найвпливовішим харків'янином і одним з найкращих мерів за всю історію незалежної України. Скандальний, розумний і прямий в спілкуванні, він не раз мав проблеми з законом, але вмів з усіма домовитися — постать покійного мера Харкова така ж суперечлива, як і місто, яким він керував.

Геннадій Кернес, фото: скріншот з відео
Геннадій Кернес, фото: скріншот з відео

Подробиці життя покійного мера пригадує KHARKIV Today.

Скромне дитинство у небагатій родині

Майбутній амбітний мер народився 27 червня 1959 року в родині Адольфа Лазаревича і Анни Абрамівни Кернес. Його батько був простим робітником на заводі "Світло Шахтаря", однак згодом піднявся по службових сходах і очолив конструкторське бюро. Мама займалася господарством і працювала бухгалтером. Родина була небагатою і проживала на міській околиці.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Геннадій Кернес в юності, фото з вільних джерел

У Геннадія Кернеса є сестра Вікторія, однак про неї відомо лише те, що жінка тривалий час проживає в Москві.

Єдиний знімок в соцмережах. Фото: Facebook / Вікторія Кернес
Єдиний знімок в соцмережах. Фото: Facebook / Вікторія Кернес

Гепа і глобус

Однокласники покійного мера згадують, що одіозне прізвисько Гепа він отримав ще у школі. Гена був спортивним хлопцем, але неслухняним, і часто приносив у щоденнику двійки з поведінки. Він часто організовував футбольні матчі і навіть одного разу забуцав шкільний глобус, оскільки м'яча під рукою не знайшлося.

Геннадій Кернес, фото: скріншот з відео
Геннадій Кернес, фото: скріншот з відео

Після закінчення школи Кернес вступив до будівельного ПТУ і вивчився на кресляра-конструктора, але ніколи не працював за фахом. З початком перебудови в СРСР основна діяльність майбутнього політика перебувала в тіні. У цей час масово створюються кооперативи, вулиці Харкова штурмують фарцувальники, з'являються перші цеховики — така діяльна і амбітна людина, як Кернес, не могла не взяти в цьому участь.

Таємні роки

Біографія Кернеса середини 80-х-початку 90-х вкрита туманом. Сам завжди не любив і дратувався, коли його запитували про цей період життя. Ходять чутки, що тоді майбутній мер займався організацією схем з грою в наперстки, махінаціями з чеками валютних магазинів "Берізка" та засновував кооперативи. Пізніше він назвав ці роки помилками молодості.

Довідка з психдиспансеру і в'язниця

Є ще одна шокуюча деталь біографії Кернеса тих часів — довідка про психічне здоров'я, затребувана прокуратурою в 1990-му році. У ній сказано, Геннадій Адольфович Кернес перебуває на обліку в психдиспансері.

Кернес і Гайсинська, фото: instagram.com/oksana
Кернес і Гайсинська, фото: instagram.com/oksana

Однак це зовсім не означає, що у Кернеса буди психічні проблеми. Такі довідки часто брали, щоб відкосити від армії. Зараз не можна стверджувати, чи була вона "липовою" чи Геннадій Кернес дійсно страждав від психічного розладу. Як би там не було, від в'язниці вона не врятувала: в 1990-му році його засудили за шахрайство на три роки. Вийшов Кернес через два.

"Два роки, після чого був виправданий. Якщо я був виправданий, то значить, ні за що", — зізнається він згодом в інтерв'ю.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Хто в Харкові мітить в крісло покійного Кернеса: шанси Добкіна, Терехова і Мураєва

Як повідомляє портал «Знай.uа» Грізний Терехов пояснив, чому обезголовив харківські тепломережі.

Також «Знай.uа " писав, що Терхов звернувся до харків'ян словами покійного Кернеса.