Геннадій Кернес був мером Харкова починаючи з 2010 р., а до цього обіймав посаду секретаря Харківської міськради в період мерства Михайла Добкіна. І за цей період Геннадій Адольфович встиг підім'яти під себе майже всі ринки міста, встановити контроль над бізнес-процесами і монополізувати владу в Харкові.
Про це передає Антикорупційний блок учасників АТО у Фейсбуці.
Після смерті Кернеса з'явилося очевидне питання про спадщину суперечливої, але безумовно впливової фігури.
Згідно з декларацією, у Кернеса не було власної житлоплощі, ні автомобілів. Майном числилися лише інвалідне крісло і колекція швейцарських годинників.
При цьому задекларовані грошові заощадження Кернеса становили 64 млн грн, які мер Харкова зберігав готівкою. Ще 17,3 млн грн і 17,5 тис.доларів Кернес зберігав на банківських рахунках. Крім цього він володів акціями АК "Харківобленерго«, ПрАТ "Харківенергозбут" та інвестиційними сертифікатами КУА "Фінекс-капітал".

Геннадій Кернес / скріншот з відео
Геннадій Кернес / скріншот з відео

За інформацією активістів, офіційні декларації Кернеса не відображають масштаб його бізнес-імперії, адже вона записана на ряд інших осіб. Основною часткою володіє пасинок Кернеса Родіон Гайсинський і дружина Оксана Гайсинська.
Офіційно або через підставних осіб вони володіють торговими центрами, «РТМК "Тоніс-центр" (сьомий канал), десятками фірм, які отримують замовлення від структур Харківської міської ради, компаніями, на які записані харківські ринки, нерухомість і земля, отримана за «кооперативною схемою», і будівлі, які міськрада продала за ціною нижче ринкової. Велика частка готелю "Національ", в якому жив Кернес, також належить Оксані Гайсинській.

Кернес і Гайсинська, фото: instagram / oksanag2406
Кернес і Гайсинська, фото: instagram / oksanag2406

Пасинок Кернеса Родіон Гайсинський став власником Центрального ринку (а разом з ним і частини міської дороги), Кінного ринку, торгових майданчиків біля метро «Героїв праці», «Холодна Гора», «Тракторний завод» та інших ринків, а також кафе, тенісних кортів на території парку Горького, частки в Літопарку та інше.

Кернес і Родіон Гайсинський, джерело: соцмережі
Кернес і Родіон Гайсинський, джерело: соцмережі

А який же спадок мер залишив харків'янам?
Як повідомили в Антикорупційному блоці, то за парк Горького висить кредит в 20 мільйонів євро.
Поручителем по кредиту став Харківський метрополітен, а заставою, що символічно, стала сама будівля Харківської міськради. А крім неї кілька будівель дитячих садків, ККЗ "Україна", Палац Спорту, Палац дитячої та юнацької творчості, Будинок актора і будівля бюро ТЕХНІЧНОЇ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ (БТІ), недавня реконструкція якого обійшлася в 400 млн грн, що перевищує суму боргу.
Також не варто забувати і про збиткові Комунальні підприємства. Метрополітен навіть після підвищення вартості проїзду з 5 до 8 грн залишився збитковим.
"Комунальна сфера Харкова налаштована не на обслуговування людей, а на отримання прибутків наближеним до Кернеса особам",- підсумували в Антикорупційному блоці учасників АТО.