Харків'янам вирішили показати, як виглядали головні ялинки міста в минулому.

У Харкові головна міська ялинка засяяла в День святого Миколая 19 грудня.

Традиція встановлювати зелену красуню на головних площах Харкова існує вже не одне десятиліття.

Depo.Харків вирішило показати, як виглядали новорічні ялинки в минулому.

Рівно 85 років тому, в 1935 році, в Радянському Харкові встановили першу в країні "постреволюційну" ялинку. Це було дитяче свято, в якому взяли участь 1200 школярів Харкова. Перше деревце радянських часів було всього близько трьох метрів у висоту і стояло воно в Палаці піонерів.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

ялинка Харкова, фото: Depo.Харків
ялинка Харкова, фото: Depo.Харків

Вже в 1936 році влада Харкова поставила ялинку не тільки в будівлі Палацу піонерів, а й на вулиці. П'ятиметрову сосну встановили майже навпроти нинішньої мерії. Поруч з деревом також стояв ватний Дід Мороз в натуральну величину.

Прикраси біля ялинки були різноманітні. Наприклад, з вати робили кульки з серпом і молотом.

На початку вулиці Пушкінської головну ялинку міста встановлювали аж до 1941 року, поки не почалася війна. Після її закінчення ялинку стали ставити в парку Горького. Там в новорічні свята ставили невелику ялинку, але вона не вважалася головною.

Традицію ставити головну ялинку міста відновили лише наприкінці 1960-х років. До кінця радянського періоду Харківської історії головна ялинка міста розташовувалася в парку ім. Гіркий. Новорічне дерево стояло на місці фонтану, його прикрашали прапорцями і гірляндами.

У 1972 році поставили ялинку висотою в 15 метрів. Іграшки в основному були з паперу та картону.

У 1992 році новорічну красуня вперше "потрапила" на площу Свободи. Вона була вище і ширше, ніж у парку Горького. Поруч побудували новорічне містечко для дітей.

Через пару років місцева влада вирішила не просто поставити ялинку, а й організувати там гуляння в новорічну ніч, з феєрверком. Ялинку стали наряджали звичайними іграшками та гірляндами.

ялинка Харкова, фото: Depo.Харків
ялинка Харкова, фото: Depo.Харків

Центральна ялинка Харкова була ще натуральною і по-справжньому пахла хвоєю, але складалася вже з декількох фрагментів ялинок, які вставлялися в трубчасту основу. Її висота була близько 20 метрів. Протягом 15 років на площі Свободи стояла жива ялинка.

У 2007 році вперше на площі Свободи встановили нову штучну ялинку. Дерево прикрасили світлодіодами, якими керує комп'ютер. Вона була 25 метрів у висоту. Також вперше на площі з'явився будиночок Діда Мороза.

ялинка Харкова, фото: Depo.Харків
ялинка Харкова, фото: Depo.Харків

У 2008 і 2009 роках біля ялинки з'явилося перше в Україні льодове містечко. Новинка 2009 року — Палац Снігової королеви. Дванадцятиметровий замок посеред льодового міста будували харківські скульптори, конструктори та арт-дизайнери.

У 2014 році на площі встановили нову ялинку, яка була вагою в 30 тонн. На дереві встановили понад 60 000 ліхтариків і світлових пристроїв з трьома режимами роботи — святковим, денним і нічним. Біля неї демонстрували 200 видів світлових шоу.

ялинка Харкова, фото: Depo.Харків
ялинка Харкова, фото: Depo.Харків

У 2016 році традиційного феєрверку не було через заборону використання піротехніки в Харкові. Однак на площі встановили ковзанку розміром 56 метрів у довжину і 26 метрів завширшки.

За даними Харківської мерії, встановлена в грудні 2016 року ялинка була найвищою в Україні — 36,5 метрів.

У 2019 році ялинка виросла ще на 4,3 метра. Висота становила 40,5 метрів. Каркас витримував 9,5 тонн штучної хвої і 500 кілограмів іграшок.

ялинка Харкова, фото: Depo.Харків
ялинка Харкова, фото: Depo.Харків

А головне новорічне деревце, з яким харків'яни святкуватимуть 2021 рік, відкрили 19 грудня, в День святого Миколая. Через карантинні обмеження відкриття пройшло без урочистих заходів і Діда Мороза.

Новорічний Харків, скріншот з відео
Новорічний Харків, скріншот з відео

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Харків'яни встановили ялинку з автовишок і відкрили шампанське: "з Новим роком!"

Як повідомляє портал «Знай.иа» У Харкові торгують краденими ялинками, копи не діють: "не купуєте - валіть!"

Також «Знай.иа " писав, що Харківську казку показали з висоти пташиного польоту: "тут відзначають Новий Рік!"