Незважаючи на важкий 2020 рік для Харкова, в місті відбулися і позитивні зміни.

Про це розповідає портал 057.

1. Оплата проїзду банківськими картами в метро

Ще з 2017 року в Харкові говорили про те, що потрібно ввести оплату проїзду в метрополітені. Перший апарат з'явився тільки в кінці вересня 2020 року — на станції «Держпром». Зараз в метро більшість турнікетів обладнані такими апаратами.

2. Нові тролейбусні маршрути на Жихар та Салтівку

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Тролейбус №48 від станції метро «Героїв праці» до мікрорайону «Північна-5» у Харкові почав курсувати з 22 жовтня 2020 року. Таким чином жителям Північної Салтівки стало зручніше добиратися до метро.

Тролейбус №49 з центру Харкова до селища Жихар запустили 7 грудня. Частина тролейбусів працює від контактної мережі, а частина - від батареї. Транспорт ходить через 15-20 хвилин.

тролейбус, Харків, фото: Геннадій Кернес
тролейбус, Харків, фото: Геннадій Кернес

Як обіцяли в мерії, незабаром в Харкові ще повинні з'явитися тролейбусні маршрути в П'ятихатки і мікрорайон «Горизонт».

3. Світлофор і камера фіксації порушень ПДР

Це перехрестя по Московському проспекту завжди був одним з найбільш аварійних. У жовтні 2020 року тут встановили світлофор і змінили схему руху транспорту. Також в проблемному місці розширили дорогу і зробили більше виїздів.

Також встановили і камери фіксації порушення ПДР. Одну обладнали на Велозаводському мосту, другу - на проспекті Науки. Камери відразу фіксуватимуть зовнішню інформацію про порушив авто, в тому числі і перевищену швидкість. Дані автоматично будуть направляти на сайт МВС. Далі порушників штрафуватимуть відповідно до закону.

фото: Харківська міська рада
фото: Харківська міська рада

4. Ремонт Московського проспекту

Перекриття проїзду біля Харківського мосту створило багато проблем автомобілістам. Також через ремонт проїжджої частини і перекладання магістральних труб в цьому районі були проблеми з водою і опаленням у жителів, чиї будинки знаходяться уздовж проспекту і на сусідніх вулицях.

У грудні рух для машин по Московському проспекту біля набережної і частково на нових будинках відкрили. Поки проїзд для трамваїв і тролейбусів про Московському проспекту через центр міста заборонений.

5. Відкриті парки та сквери

У 2020 році серед оновлених зон відпочинку наймасштабнішою стала реконструкція скверу на площі Свободи. "Сухий" фонтан не обговорював тільки ледачий. Саме на нього витратили 17 мільйонів гривень, а на реконструкцію скверу загалом — близько 138 мільйонів гривень.

Фонтан у Харкові на площі Свободи, скріншот
Фонтан у Харкові на площі Свободи, скріншот

До реконструйованих зон відпочинку в цьому році відносяться також парк Перемоги на Салтівці, сквер Юр'єва на нових будинках, Зелений Гай на ХТЗ та інші.

6. Паркінг в центрі міста

Харкову паркінг обійшовся приблизно в 161 мільйон гривень. Його офіційно відкрили наприкінці літа. Головним плюсом паркінгу на Римарській є можливість вмістити кілька сотень авто, які зазвичай водії залишають на узбіччях вузьких центральних вулиць. Це допоможе розвантажити проїзд, зменшити кількість аварій і поліпшити зовнішній вигляд Харкова.

7. Комунальний чат-бот

У 2020 році з'явився чат-бот міської диспетчерської служби 1562. За допомогою месенджера можна оперативно отримувати інформацію про аварії, зокрема, відключення води, опалення, світла. Іноді серед користувачів також влаштовують опитування про якість обслуговування.

8. Ремонт насосной станціі на Олексіївці

Про проблеми мікрорайону найчастіше згадували на початку опалювального сезону. Жителям зазвичай пізніше всіх включали опалення, часто були перебої з водою. Причиною проблем з комунальною сферою на Олексіївці була стара насосна станція. Її модернізували восени: тепер, як запевняють у мерії, подібних проблем у цьому районі не буде.

9. Нові авіарейси з Харкова

Незважаючи на те, що через карантин в цьому році авіасфера сильно постраждала, з аеропорту «Харків» все ж стали літати нові рейси. У 2020 році прямим рейсом з Харкова можна полетіти в Будапешт, Берлін, Таллінн, з'явився ще один рейс в Мілан, а також додаткові внутрішні авіарейси.

харківський аеропорт, фото:Kharkiv Airport
харківський аеропорт, фото:Kharkiv Airport

10. Призупинення роботи " коксохіму»

У 2020 році після численних звернень харків'ян у вигляді петицій і мітингів Харківський окружний адміністративний виніс рішення — «Коксохім» повинен тимчасово призупинити роботу.

Рішення суду діятиме до тих пір, поки підприємство не отримає дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферу стаціонарними джерелами викидів.

завод, скріншот з відео
завод, скріншот з відео

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Харків'янам "відріжуть" залізницю на свята: "Укрзалізниця" скасувала понад 30 електричок

Як повідомляє портал «Знай.иа» Харків став першою новорічною столицею 85 років тому: ялинка, карнавал і радісні піонери

Також «Знай.иа " писав, що Що пережив Харків у бурхливому 2020-му: лісові пожежі, пандемія і смерть Кернеса