2020 рік виявився вкрай складним для жителів Харківщини і всієї країни. Пандемія коронавірусу, масштабні лісові пожежі і кратастрофа літака Ан-26 - це лише частина того, що сталося в цьому нещасливому році на території Харківської області.

Редакція сайту 057 розповідає про головні події 2020 року.

Масові заворушення на " Барабашово»

27 лютого на "Барабашово" відбулися масові зіткнення між підприємцями, які виступають проти будівництва дороги через ринок, і групою невідомих людей. Сторони конфлікту використовували піротехніку, сльозогінний газ, гумові кийки і травматичну зброю, а на землі співробітники поліції знайшли гранату. Також під час бійок невідомі підпалили рекламну арку при в'їзді на ринок «Барабашово».

Жорсткий карантин

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

11 березня Кабінет Міністрів України ввів жорсткий загальнонаціональний карантин, який діяв на території Харківської області з 12 березня по 11 травня. Хоча спочатку мер Харкова Геннадій Кернес відмовлявся закривати метрополітен, а також відправляти на вимушені канікули школи і дитсадки. Однак після недовгої конфронтації з урядом Кернес змінив своє рішення.

карантин в Україні, фото unian
карантин в Україні, фото unian

Так, на території Харківщини навчальні заклади перевели на дистанційне навчання, зупинили роботу метрополітену, закрили кордон з РФ для іноземців, заборонили проведення масових заходів та припинили міжнародне, міжобласне та міжміське повітряне, залізничне та автобусне сполучення. Також обмеження торкнулися закладів громадського харчування, торгових центрів, кінотеатрів, спортзалів і ринків. Працювати залишилися лише продуктові магазини, аптеки, банки та Поштові відділення.

Епідемія коронавірусу

28 березня в Харківській області підтвердили перший випадок зараження коронавірусом. Хворим виявився чоловік віком до 30 років. Пізніше він став першим жителем Харківщини, який успішно вилікувався від захворювання. Чоловік переніс COVID - 19 на самоізоляції.

Вже 15 квітня в регіоні зафіксували першу смерть від коронавірусу. Померлій жінці був 71 рік. Її госпіталізували з двосторонньою пневмонією. Пенсіонерка була у важкому стані і перебувала на апараті штучної вентиляції легенів. Вона мала супутні захворювання, серед яких цукровий діабет, гіпертонія та кардіосклероз.

Восени Харківщина довгий час була лідером за добовою захворюваністю COVID-19 серед усіх областей.

Візити перших осіб країни

30 липня спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков приїхав з робочим візитом до Харківської області. Разумков відвідав заводи "Хартрон»," ФЕД " і ХЗСМ у Харкові, а також Чугуївський авіаційний ремонтний завод. Також глава українського парламенту побував у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого.

Дмитро Разумков, фото: instagram.com/dmytro.razumkov/
Дмитро Разумков, фото: instagram.com/dmytro.razumkov/

13 серпня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прибув з робочим візитом у Харкові. Шмигаль побував на заводах ХАЗ і «Турбоатом». До того ж глава українського уряду відвідав Харківську спеціальну школу імені В.Короленка.

2 вересня президент України Володимир Зеленський відвідав з робочим візитом Харківщину. Зеленський зустрівся з представниками бізнесу та ознайомився з ходом реконструкції об'єктів інфраструктури, які входять до програми «велике будівництво». До того ж глава держави представив голову ХОДА Олексія Кучера в якості кандидата на пост мера Харкова.

Масштабні лісові пожежі

2 вересня почалися масштабні лісові пожежі в Дворічанському та Чугуївському районах. Площа пожежі склала близько 500 гектар. Для гасіння вогню залучили 479 осіб та 78 одиниць техніки, у тому числі пожежні літаки, вертольоти та поїзди.

В результаті пожеж повністю згоріло село Гороб'ївка, вогонь знищив 22 житлових будинки і від отруєння чадним газом постраждали дві людини. Без даху над головою залишилися 33 жителі.

Лісова пожежа
Лісова пожежа

Наприкінці жовтня Кабінет Міністрів України виділив з резервного фонду держбюджету 3,3 мільярда гривень для надання допомоги людям, які найбільше постраждали під час масштабних лісових пожеж.

Падіння літака Ан-26

25 вересня поблизу міста Чугуєва при заході на посадку розбився військовий літак Ан-26, на борту якого знаходилися 20 курсантів і 7 офіцерів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Після падіння літак загорівся. Борт Ан - 26 виконував планові тренувальні польоти для навчання курсантів.

В результаті аварії літака на місці загинули 25 осіб. Двом курсантам вдалося вижити. Їх з травмами та опіками доставили в харківські лікарні. Однак наступного ранку помер курсант, який отримав 90% опіків тіла. Тому єдиним, хто вижив у цій катастрофі виявився В'ячеслав Золочівський, якого накрило фюзеляжем літака, в результаті чого вогонь не дістався до нього.

авіакатастрофа / скріншот з відео
авіакатастрофа / скріншот з відео

Смерть Геннадія Кернеса

15 вересня мер Харкова Геннадій Кернеса заявив, що захворів на COVID-19. В результаті захворювання у міського голови розвинулася двостороннє запалення легенів і Кернеса госпіталізували в Харківську міську багатопрофільну лікарню №17.

У ніч з 16 на 17 вересня мера Харкова спеціальним медичним бортом і в протиковидній капсулі доставили у відому Німецьку клініку «Шаріте». Таке рішення було обумовлено тим, що у Кернеса загострилися хронічні захворювання, а загальний стан здоров'я погіршився.

З того часу Геннадій Кернес перестав з'являтися в публічній площині і проявляти будь-яку активність в соціальних мережах. Це породило безліч різних чуток аж до можливої смерті Кернеса.

Геннадій Кернес, фото: Facebook
Геннадій Кернес, фото: Facebook

2 жовтня мер Харкова отримав негативний тест на коронавірус і почав проходити реабілітацію. Пізніше в німецькій клініці "Шаріте" повідомили, що лікарі найближчим часом очікують остаточного одужання Геннадія Кернеса. Але чутки про смерть Кернеса не припинилися. Вони були викликані відсутністю фотографій мера за весь час його лікування в»Шаріті". Поліції навіть довелося відкрити кримінальне провадження за фактом "зникнення" міського голови.

Лише після новини про відкрите кримінальне провадження вперше було опубліковано фото Геннадія Кернеса. На знімку харківський мер з кисневою трубкою в носі лежить на лікарняному ліжку. Вже тоді багато відзначили не зовсім здоровий вигляд Кернеса.

11 грудня в Харківській міськраді заявили, що стан мера погіршився: відмовила друга нирка. Геннадія Кернеса помістили на гемодіаліз. Лікарі клініки "Шаріте" відмовилися давати прогнози на майбутнє.

Через шість днів мер Харкова Геннадій Кернес помер у Німеччині. Церемонія прощання з Кернесом відбудеться в ХНАТОБі, а поховають його на почесній алеї міського кладовища №2 поруч з кількома знаменитими харків'янами.

Вибори мера Харкова

25 жовтня в Харкові відбулися вибори мера. Виборчі дільниці відкрилися о 08:00 і працювали до 20: 00. Самі вибори пройшли без особливих порушень, а дані екзитполів пророкували впевнену перемогу чинному меру Геннадію Кернесу.

Лише 4 листопада Харківська міська територіальна виборча комісія офіційно визнала мером Харкова Геннадія Кернеса, який за результатами виборів набрав 60,34% голосів виборців.

Місцеві вибори, скріншот відео
Місцеві вибори, скріншот відео

Після смерті Геннадія Кернеса і аж до призначення нових виборів містом керуватиме секретар Харківської міськради Ігор Терехов. Однак як показує практика, питання про призначення позачергових місцевих виборів може затягнутися на кілька років.

Перша сесія міської Ради VIII скликання

9 грудня відбулася перша сесія Харківської міської Ради VIII скликання. Депутатами міськради стали представники партій:» Блок Кернеса - успішний Харків«,» опозиційна платформа - за життя«,» європейська солідарність«,» Слуга народу«, "Блок Світличної" разом» «і»Партія Шарія".

Під час сесії Геннадій Кернес отримав повноваження мера без складення присяги, а секретарем міської ради став Ігор Терехов.

Звільнення Кучера

27 листопада президент України Володимир Зеленський своїм указом звільнив Олексія Кучера з посади голови Харківської обласної державної адміністрації. Цей пост Кучер займав з 6 листопада 2019 року, коли в Харкові його особисто представив Зеленський.

Олексій Кучер, фото: соцмережі
Олексій Кучер, фото: соцмережі

У день звільнення Олексія Кучера глава держави ще одним указом призначив нового голову ХОДА, яким стала колишня заступниця Кернеса і чиновниця Дніпропетровської обласної державної адміністрації Айна Тимчук.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Харківські комунальники "вилизують" місто перед прибуттям покійного мера: все для гідних похорону

Як повідомляє портал «Знай.иа» Дружину екс-губернатора Харківщини Кучера засікли на шикарній покупці за 2 мільйони, і це не шуба

Також «Знай.иа " писав, що Харківську казку показали з висоти пташиного польоту: "тут відзначають Новий Рік!"