Мер Харкова Геннадій Кернес вже два тижні перебуває на лікуванні в німецькій клініці "Шаріте".

Справжня інформація про стан здоров'я Кернеса, який захворів COVID-19, якщо і відома, то тільки найближчому сімейному колу. Як насправді себе почуває мер Харкова-невідомо. Його рідні повідомили про нібито поліпшення стану, про відсутність важких ускладнень, інсультів і т. д., проте за два тижні жодного зображення або відео з Кернесом, який раніше був дуже активним в соцмережах, так і не з'явилося, пише Depo.Харків.

Чинний мер має всі шанси навіть у першому турі перемогти на виборах 25 жовтня.Однак якщо до встановлення результатів виборів Кернес не встигне відновитися настільки, щоб працювати: читати документи, віддавати розпорядження, спілкуватися з підлеглими, хто тоді буде виконувати обов'язки міського голови?

Кернес, фото: соцмережі
Кернес, фото: соцмережі

Мер або секретар міської ради

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Згідно з п.1 ч. 1 ст. 63 Регламенту Харківської міської ради, секретар міської ради здійснює повноваження міського голови у разі дострокового припинення повноважень міського голови або неможливості виконання ним своїх повноважень міського голови.

Саме тому зараз обов'язки Кернеса виконує секретар Харківської міської ради Олександр Новак. У "блоці Кернеса-успішний Харків" він також з прохідним місцем у списку йде на наступні вибори.

Однак, чи залишиться Новак секретарем Харківської міської ради після наступних виборів, якщо Кернес не встигне одужати до першої після ймовірного обрання сесії-питання дуже спірне.

Найбільш очевидними претендентами на посаду наступного секретаря Харківської міської ради є Олександр Новак і перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов.

Для Терехова балотування в мери Харкова Михайла Добкіна і особливо його виграш дуже невигідні, тому що тоді він не стане ні заступником мера, ні секретарем міської ради. Тому він втратить можливість впливати на процеси в місті. Не виключено, що саме цим можна пояснити кинутий у ЗМІ нібито критичний коментар Кернеса щодо висунення Добкіна. Новак же при Добкіні може розраховувати на збереження своєї нинішньої посади. Принаймні Добкін декларує збереження всіх позицій до повернення Кернеса.

Можливість виконувати обов'язки

Якщо Кернес переобереться, проте матиме вище зазначені проблеми зі здоров'ям, чи означатиме це, що він не матиме права виконувати обов'язки Харківського градоначальника? Відповідь на це може дати Цивільний процесуальний кодекс України.

Згідно ЦПК України, який набрав чинності після змін у грудні 2017 року, визнати особу недієздатною може тільки суд. Єдиною підставою визнання особи недієздатною є"наявність хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій і (або) керувати ними". Психічного, не фізичного.

При цьому заявником у справі про визнання особи недієздатною може бути член сім'ї, близький родич, незалежно, чи проживає він спільно, орган опіки та піклування, заклад з надання психіатричної допомоги. До того ж, в заяві повинні бути чітко викладені обставини, що свідчать про хронічний, психічний розлад особи разом з доказами, що підтверджують такий розлад. Доказами можуть бути довідки про стан здоров'я, виписки з історії хвороби, інші документи, видані лікувально-профілактичними установами.

Кернес, фото: соцмережі
Кернес, фото: соцмережі

При вивченні матеріалів, суд обов'язково призначає судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану особи, яку мають намір визнати недієздатною.

Тому в разі обрання Кернеса мером, навіть якщо він деякий час не зможе повноцінно виконувати свої обов'язки через ускладнення, пов'язані з коронавірусом, недієздатним його через це ніхто не визнає. Адже мова йде про фізичний, а не про психічний стан.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше На Харківщині дружкам Кернеса вказали на двері, вибори під загрозою зриву

Як повідомляє портал «Знай.иа» Дружки Кернеса "штурмують" міськраду разом з дітьми: "Наша гордість"

Також «Знай.иа " писав, що Кернес відправив сина "штурмувати" облраду: перший у списку