Цього року незалежній Україні виповниться 29 років, а мерству Геннадія Кернеса в Харкові - 14. Кернес був обраний при V скликанні Верховної Ради, а зараз вже IX. При третьому президентові Вікторі Ющенку, а зараз в країні вже шостий-Володимир Зеленський. Шанси Кернеса продовжити своє "сидіння" в кріслі мера і надалі є досить високими. Незважаючи на всі скандали, що супроводжують його політичну кар'єру.

По-перше, тому що його рейтинг в місті дійсно високий. А, по-друге, тому що кандидатів, які могли б скласти йому конкуренцію, – небагато, пише 112.ua

Історія одного успіху

Другу перемогу Кернес здобув у 2010 році. Тоді він балотувався від "Партії регіонів" і переміг Арсена Авакова, який йшов від "Батьківщини", з мінімальним відривом – 30,09% проти 29,46%.

У 2015 році його тріумф був вже більш помітним. Тоді Кернес балотувався від Партії "Відродження" і переміг у другому турі, набравши 65,8% голосів, в той час як його конкурент Тарас Ситенко від "Самопомочі" отримав 12,3% голосів.

Зараз, як анонсує " вічний мер", "ми підемо на вибори самостійно, нашим блоком - "Блоком Кернеса " успішний Харків". Я думаю, моя команда достатньо зробила для того, щоб мати успіх. Я сам теж піду на вибори"– - заявляє він.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Керівник Центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов озвучив результати останніх соціологічних досліджень: за останні півроку рейтинг харківського мера виріс на 7%. Зараз він вже перевалив позначку в 50%, тоді як минулої осені становив близько 40%.

На думку політологів, меру Харкова цього року знадобився... коронавірус. А, точніше, не так сам коронавірус, як можливість продемонструвати фронду і послати подалі центральну владу з усіма її локдаунами і кольоровими зонами епідемічної небезпеки. Багатьом на місцях це сподобалося. І мери наввипередки кинулися демонструвати ігнор вимог уряду, міністра Степанова і головного санлікаря Ляшка.

Так само вчинив і Кернес - він дистанціювався від непопулярних рішень, як, наприклад, щодо зупинки метро або карантину в дитсадках і школах. "Тому що, коли такі заборони не підкріплені ефективно діючим контролем, вони ставлять хрест на подальших політичних перспективах - на таку владу не звертають уваги, об неї витирають ноги"– - підкреслює Золотарьов. Тому Кернес з самого початку чинив опір Києву, каже експерт.

Кернес, скріншот з відео
Кернес, скріншот з відео

На коронавірусній темі був шанс "піднятися" і у харківського губернатора Олексія Кучера, адже саме він зустрічав 20 лютого літак з українцями, який прибув з китайського Уханя. Але цей шанс був упущений.

Харківського губернатора зараз навіть не розглядають як серйозного суперника Кернеса. Якщо хто і буде боротися за право виходу в другий тур, то це перш за все дві людини-народний депутат від ОПЗЖ Олександр Фельдман і народна депутат від "Слуги народу" (а також колишня голова Харківської ОДА) Юлія Світлична.

Однак не факт, що Світлична представлятиме саме президентську політсилу.

Перші на другий тур

І у Фельдмана, і у Світличної позитивний рейтинг превалює над негативним. Але така ж ситуація і у Кернеса. За даними соціологічної групи "Рейтинг", до чинного харківського мера позитивно ставляться 60% респондентів, нейтрально – 26%, негативно – 13%. До Світличної відносяться: 44% – позитивно, 26% – нейтрально і 14% – негативно. У Фельдмана ці три цифри становлять 36%, 37% і 15% відповідно.

На користь нардепа від ОПЗЖ говорить його впізнаваність і медійність, а також меценатство у вигляді, наприклад, відомого "Фельдман-Екопарку". І головне, мабуть, те, що Фельдман народився і виріс у Харкові, там Він "Свій" з усіма наслідками цього статусу, зокрема, з постійно діючим штабом, що також відіграє дуже важливу роль.

Харків'янкою є і Юлія Світлична. Але не тільки це плутає карти Фельдману. Світличну підтримує колишній глава Адміністрації президента (при Порошенку) Ігор Райнін, який з 27 листопада 2019 року очолює Харківську обласну організацію партії "опозиційна платформа — за життя". Логічно було б чекати від Райніна гри на стороні Фельдмана, але насправді все складніше.

Почати слід з того, що і сам Райнін колись очолював ХОДА. А Юлія Світлична була в його команді. Вирушаючи на Банкову, Райнін передав губернаторство Світличної. Таким чином, їх зв'язки є давніми і тісними. Але найцікавіше те, що Світлична йтиме на вибори не від ОПЗЖ. І навіть не від "Слуги народу", що було б очікувано.

Втім, розв'язка цієї історії ще попереду. Відомо лише те,що Світлична зареєструвала власну політичну силу під назвою "Блок Світличної "разом!". А також про те, що її нібито зманює партія "За майбутнє", яку зараз активно будує близький соратник олігарха Ігоря Коломойського, народний депутат Ігор Палиця.

Що ж стосується команди, то тут Світличну готовий підтримати міністр МВС Арсен Аваков. Останній має непереборне бажання побачити на посаді мера Харкова іншу людину, а не Геннадія Кернеса. Тому коли Олександр Фельдман говорить про те, що місту потрібне перезавантаження, а правління "мера-царя" має відійти в минуле, є як мінімум одна людина, яка йому бурхливо аплодує.

Олександр Фельдман, скріншот з відео
Олександр Фельдман, скріншот з відео

І ця людина-Арсен Аваков. Ось тільки головний силовик веде свою власну гру.

"Відносини між Аваковим і Кернесом дуже напружені, але якраз це і може бути мотивацією того, чому Кернес може піти на співпрацю з владою – йому необхідна її підтримка. Тому що, якщо його ворогами будуть не тільки Аваков, а й Офіс президента, працювати йому буде набагато складніше"– - коментує директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Він також додає, що форми такої співпраці безпосередньо залежатимуть від результатів останніх соціологічних вимірів і від того, "як президентська команда зможе показати себе на цих виборах. Якщо її результат буде невисоким, а коаліція в міськраді буде сформована без неї, то відносини між Києвом і Харковом будуть прохолодними, а напруга буде тільки зростати. "

Мовчання - знак поразки?

З приводу того, хто буде боротися за крісло мера Харкова, мовчать нині і "європейська солідарність", і "Батьківщина". Воно й зрозуміло - йдеться не про їхню вотчину, особливо у випадку з ЄС. Але інтригу зберігають і "слуги народу". Незважаючи на те що президентська сила обіцяла виставити своїх кандидатів у всіх обласних центрах і тим самим забезпечити яскраві спаринги з нині діючими мерами.

Місцевий штаб СН формально очолює народний депутат Павло Сушко. Однак де-факто керує харківськими "слугами" Вадим Слюсарєв - відомий зв'язками з Артемом Пшонкою, сином колишнього генпрокурора. Кажуть, що його завдання полягає в тому, щоб "дружити" з Кернесом – про всяк випадок, а точніше, на випадок невизначеного майбутнього.

Як справедливо зауважує з цього приводу заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко, "головна стратегія" слуг народу " полягатиме в тому, щоб приєднатися до переможця. І це буде взаємовигідний процес, тому що відсутність співпраці з владою призводить до обмежень фінансових можливостей міста. Занадто багато повноважень залишається у центральної влади, і сваритися з нею – тим більше після виборів – ніхто не стане".

Якщо вже Петро Порошенко свого часу не доклав зусиль до того, щоб позбутися Геннадія Кернеса (а привід для цього був – звинувачення в сепаратизмі, адже це саме в Харків рвався з Межигір'я Віктор Янукович, щоб оголосити там про створення Східного квазідержави), то Володимир Зеленський, швидше за все, не буде боротися з Харківським мером і поготів. Простіше домовитися, особливо якщо у кожної зі сторін є для цього свої резони.

Тим більше, що для Кернеса виграти битву за міську раду буде складніше, ніж завоювати крісло градоначальника: на рівні міськради у мера справи гірші, і сформувати одноосібну більшість йому не вдасться (за даними соціологічних досліджень, "успішний Харків" Кернеса має рівень підтримки в межах 30-35%, ОПЗЖ – 20-25%, а "Слуга народу" і "разом!"Світличній набирають приблизно по 10-15%.

Юлія Світлична, скріншот із Фейсбук
Юлія Світлична, скріншот із Youtube

Всім фігурантам процесу доведеться шукати точки взаєморозуміння, тому не виключено, що опоненти Кернеса можуть домовитися, організувавши йому опозиційну міськраду.

Втім, про владу в Харкові говорити ще рано. Тим більше, що "Слуга народу" ще може зібратися на силах і висунути свого кандидата – не декоративного, а націленого хоча б на те, щоб провести в міськраду якомога соліднішу фракцію. У цьому контексті до недавнього часу фігурувало ім'я ІТ-підприємця Романа Катеринчика, власника ряду успішних компаній і людини, скажімо так, небідного. Однак, за одними даними, питання з Катеринчиком закрите-балотуватися він не буде. А за іншими, все з точністю до навпаки: кандидатуру Катеринчика нібито схвалив особисто Зеленський.

Так це чи ні – дізнаємося після 25 жовтня.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Кернес вбухає в убитий Харківський парк 48 мільйонів, вибори на носі

Як повідомляє портал «Знай.иа» Харків терпить десятиліття війни між Кернесом і Фельдманом: як починалася " битва титанів"

Також «Знай.иа " писав, що "Посуне" Кучера? Екс-губернатор Світлична готується до виборів на Харківщині