Реконструкцію Харківського зоопарку, яку розпочали в липні 2016, планували завершити за два роки. Чотири роки потому проєкт так і не вийшов на фінішну пряму.

2020-й рік — найбільш глобальний з точки зору фінансування реконструкції зоопарку, сказав у радіоетері "Українського радіо Харків" член правління громадської організації "Харківський антикорупційний центр" Євген Лісічкін, пише "Суспільне".

"Цьогоріч на нього планується витратити понад 1 млрд гривень. Укладено договорів на 1 млрд 58 млн грн у цільовій програмі міськради, як можемо спостерігати у системі "ProZorro", — сказав Лісічкін.

Наприклад на океанаріум заплановано витратити 139 млн грн, на будинок мавп — 90 млн.

"За нашими підрахунками, з початку реконструкції ця сума сягає вже понад 1,5 млрд гривень", — говорить Лісічкін про загальну вартість проєкту для бюджету Харкова.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Він називає будівництво зоопарку іміджевим проєктом міської влади Харкова:

"На нашу думку, сама ідея реконструкції міського зоопарку у центрі міста — це іміджевий проєкт міської влади, як парк Горького. Вхід буде безкоштовним для харків'ян, тобто це буде не бізнес-ідея, а саме іміджевий проєкт".

У 2016-му заступник міського голови Харкова Ігор Терехов повідомляв, що для реконструкції зоопарку кредитні кошти залучатися не будуть: роботи проведуть коштом міського бюджету і невеликої держсубвенції.

Натомість вже вдруге місто бере запозичення у мільярд гривень, частину з яких використовує на зоопарк.

фото: Харків будівельний
фото: Харків будівельний

Що відомо про будівництво

Генпідрядник реконструкції — товариство "Житлобуд-1" — виконує 60% робіт. Будівництво триває. Коли зоопарк вирішать відкривати — визначає замовник, міська влада Харкова і Харківський зоопарк, говорить голова наглядової ради приватного акціонерного товариства "Трест Житлобуд-1" Олександр Харченко.

"Йде будівництво. Одним днем зоопарк не переселиш, заселення йде почергово. Деякі зони закінчують: японські макаки переїдуть у цьому місяці, леопарди — наступного, пекарі у вересні, є графік робіт. Найбільш складний — океанаріум, бегемотник", — сказав Харченко.

Як працює зоопарк під час будівництва

З початком реконструкції деяких тварин перевезли до інших зоопарків України: луцького, київського, миколаївського, черкаського.

Працівники Харківського зоопарку продовжують доглядати звірів, які залишилися у Харкові, розповідає директор зоопарку Олексій Григор'єв.

За його словами, будівництво затягнулося через складність самого проєкту — об’єкти постійно додавалися, ймовірно, були проблеми з виділенням фінансування.

фото: Харків будівельний
фото: Харків будівельний

"Менше тварин — менше працівників. Зараз близько 160 працівників. Багато хто пішов на пенсію, хто збирався. Тварин треба годувати, прибирати за ними, няньчити. Це та робота, яка не припиняється ні вдень, ні вночі, ані у вихідні, ані у святкові дні", — розповідає директор зоопарку.

Коментуючи питання витрат на зоопарк раніше, мер міста Геннадій Кернес говорив про необхідність покращення інфраструктури.

"Коли ми сьогодні хочемо покращити ці позиції, то нас критикує Антикорупційний центр. Ви розумієте, у кожного свої вимірювання і свої підходи. У мене підходи дуже прості: є мапа міста, є інфраструктура міста, і ми її покращуємо. Ми не забуваємо нічого, але ми не можемо осягнути неосяжне", — коментував Кернес ще у 2017 році.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Зеленський зібрався в гості до Кернеса - сходять в зоопарк і подивляться на фонтан

Як повідомляє портал «Знай.uа» Кернес заговорив про зоопарк перед виборами

Також «Знай.uа» писав, що Кернес закупиться рибою на 700 тисяч - заплатять харків'яни