Після закінчення карантину в харківських магазинах може виникнути дефіцит одягу.Як карантинний режим вже встиг позначитися на малому і середньому бізнесі і є у підприємців шанс знову стати на ноги, з'ясував Вечірній Харків.

ДРІБНІ КАВ'ЯРНІ НЕ ВПОРАЛИСЯ З КАРАНТИНОМ

За словами голови громадської організації «Асоціація приватних роботодавців» Олександра Чумака, в останні дні дуже часто задають питання, як себе почуває малий бізнес.

"Я відповідаю, що деякі себе вже ніяк не відчувають. Якщо взяти ресторанний бізнес, то до теперішнього часу падіння оборотів в цій сфері по Харкову і області склало близько 75%. Багато заклади закрилися, частина працює тільки на доставку їжі. На ринку доставки їжі працюють компанії, які продають страви всього на 33% дорожче їх собівартості. Ресторани не можуть виживати з такою націнкою.Якщо брати зовсім маленькі кав'ярні, де продавали каву, чай, десерти, то майже 100% з них закрилися, тому що не можуть торгувати, дотримуючись вимог карантину, — їх площі дуже малі. , — говорить Олександр Чумак.

Кава, скріншот: YouTube
Кава, скріншот: YouTube

За словами експерта, ринок оренди свідчить про те, що зараз не працює як мінімум половина малих підприємств — маленьких магазинів, точок в торгових центрах (наприклад, сувенірних магазинів, кавових точок) і так далі.

"Кількість покупців істотно впало, і їм просто невигідно працювати заради одного-двох чоловік в день, тому вони не функціонують, навіть якщо торговий центр відкрито," — розповідає Чумак.

ПЕРЕОДЯГНУТИСЯ НЕ БУДЕ В ЩО

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Є й такий варіант, що харків'янам не вдасться оновити свій гардероб. І не тільки з причини падіння купівельної спроможності, але і тому, що нової літньої колекції в магазинах може просто не виявитися. Причому в дефіциті буде як імпортний одяг, так і вироби місцевих майстринь.

"Ринок швейних виробів сильно просів. Він був розрахований на весняний сезон, але вже в лютому, коли почався карантин у Китаї, припинилися постачання фурнітури і тканин для виготовлення одягу. А тепер ще закрилися українські кордони, тому швейники зараз взагалі нічого не роблять. Але оскільки потихеньку закривалися кордони, деякі вантажі десь зависли або продовжують стояти на кордоні. Так що не виключено, що переодягнутися нам буде у що", продовжує говорити Олександр Чумак.

магазин одягу, скріншот із відео
магазин одягу, скріншот із відео


Само собою, постраждали також і кінотеатри, театри, концертні зали, фітнес-центри.

За словами Чумака, найближчим часом вони точно не будуть відкриті.

Сумна ситуація і в сфері туризму.

"Турагентства закрилися взагалі. Зараз люди повертають путівки, які ще взимку купували на квітень-травень — до відкриття сезону в Туреччині," — говорить експерт.

ШАНСИ НА ВІДРОДЖЕННЯ

Олександр Чумак прогнозує, що якщо карантин не припинити в травні, 70% підприємців з мікробізнесу не зможуть відкритися.


"Мікробізнес сьогодні знаходиться в анабіозі, який схожий на смерть, — подібно африканській рибі, яка завмирає на період без дощів. Він може відродитися, але люди будуть змушені починати все з нуля. Мікробізнес – це самозайнятість. Такі підприємці жили, як правило, завдяки потокам або постійним клієнтам",- констатує експерт

Малий бізнес, за його словами, стане мікробізнесом, а середній - малим.

"А у кого немає запасів, так званої фінансової подушки, хто не зможе переорієнтуватися або перезапуститися, вже не відкриється ніколи," вважає експерт.

В ТРЕНДІ – МАСКИ І ФАСОВАНІ ПРОДУКТИ

До речі, на Харківщині є приклади, коли бізнес переорієнтувався на іншу діяльність – затребувану в умовах карантину.

"Найяскравіший приклад – пошиття масок. На таку діяльність зараз перейшли багато швейних контор", — говорить Олександр Чумак.

маски від школярки, фото з Фейсбуку
маски від школярки, фото з Фейсбуку

"У нас є приклад, коли підприємство, яке займалося виготовленням звичайних бальзамів для здоров'я, зараз переорієнтувалося на продаж антисептиків, тому що попит на них величезний. Деякі опрацьовують можливість виготовлення одноразових захисних костюмів для медиків. Крім того, багато підприємств переорієнтувалися на упаковку продуктів харчування, тому що зараз актуальна доставка продуктових наборів літнім людям",- говорить експерт.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Харків'яни отримають "карантинну" тисячу, але пощастить не всім

Як повідомляє портал «Знай.ua» Допомога по безробіттю почнуть надавати через Інтернет, скільки можна одержати

Також «Знай.ua» писав, що Карантин залишив без роботи рекордна кількість українців, такого не було 15 років - тривожні цифри