Оскільки по всій Україні оголошено карантин по коронавирусу, багато роботодавці почали звільняти своїх працівників або відправляти їх в неоплачувані відпустки, щоб заощадити на зарплаті. Однак у такому випадку вони порушують права працівників і закон, впевнені харківські правозахисники. Про це повідомляє «Вечірній Харків».

За словами юриста Романа Чумака, роботодавці не мають права когось звільняти, аргументуючи це рішення карантином. За такі дії їм може загрожувати штраф і заборона займати певні посади протягом двох років, а також виправні роботи.

Міністерство внутрішніх справ рекомендує в разі незаконного звільнення писати заяву в поліцію. Якщо є трудовий договір, роботодавець не має права звільняти людину з-за карантину.

При цьому він зазначає, що навряд чи хтось буде звільняти працівника з позначкою «через карантин». Замість цього знайдуться інші, більш законні причини для звільнення: за запізнення, прогули, непрофесіоналізм. Також аргументують звільнення за скороченням штату, але про це повинні попередити за 2 місяці.

Деяких співробітників просять написати заяву «за власним бажанням», обіцяючи після карантину прийняти на роботу назад. Однак у такому випадку оскаржити звільнення буде практично нереально, попереджають юристи.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Нагадаємо, осатаневшая від коронавіруса киянка "помстилася" водієві трамвая і зробила "це" прямо на рейках, ганебне відео.

Як повідомляв Знай.uа, лимон і часник в топі, а цибулю відпочиває - українцям показали цінники на час карантину.

Знай.uа писав, часник і горілка не допоможуть! Медик з Харкова зруйнувала головні міфи про коронавирусе, як уберегти себе.