15 вересня у Харкові пройде перший правозахисний Марш ХарківПрайд . Цей марш рівності організовує харківське жіноче об’єднання "Сфера", керівниці котрого входять і до команди КиївПрайду.

Організаторки маршу називають його мирною ходою на захист прав людей, незалежно від їхньої гендерної ідентичності та орієнтації. А його метою називають створення інклюзивного та затишного Харкова, безпечного міста, дружнього до всіх людей.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Однак, харківський мер Генадій Кернес виступив проти таких мирних намірів. Він опублікував на своїй сторінці в Facebook повідомлення про намір звернутися до суду щодо заборони проведення заходу, аргументуючи це тим, що, нібито, "Жоден Марш рівності в Харкові не проходив спокійно".

У своєму пості мер Харкова також посилається на опубліковану 12 серпня на сайті міськради петицію "Про заборону гей-параду", яка набрала 5837 голосів, що робить її необхідною для розгляду.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Організаторки ХарківПрайду у своїй заяві ще від 30 серпня зазначили, що вважають таку петицію закликом до порушення права на мирні зібрання.

Активістки нагадали, що в Законі України "Про звернення громадян" (стаття 23-1), зокрема, йдеться: "Електронна петиція не може містити пропаганду насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини".

Антиконституційною назвали петицію і юристи найстарішої юридичної компанії, ILF:

"Фактично дана петиція посягає на права і свободи учасників прайду та взагалі не мала бути зареєстрована як така, що суперечить закону. Незважаючи на це, петиція зібрала 5837 підписів та перебуває на розгляді Харківського міського голови… І подавач петиції, і ті, хто дозволили її зареєструвати, порушили Закон України "Про звернення громадян".

Щодо заяви Кернеса про те, що "жоден Марш рівності в Харкові не проходив спокійно", організаторки нагадують, що, по-перше, заява мера не відповідає дійсності, оскільки жодного Маршу рівності в Харкові ще не було.

Інші акції ЛГБТ-спільноти пройшли спокійно, а завдяки злагодженій роботі з Національною поліцією, – без нападів: акція 11 жовтня 2017 року та 12 жовтня 2018 року, обидві – присвячені Міжнародному дню камін-ауту.

Організатори заходу гарантують продовження роботи з поліцією та представниками міжнародних організацій, донорських інституцій та Посольств.

"Спроможність Поліції Харківської області доведена різними заходами, які відбулися у Харкові протягом останнього року. Ми відкриті до комунікацій та співпраці з представниками та представницями Харківської міської ради задля забезпечення безпечного та інклюзивного Маршу ХарківПрайд, який продемонструє харківській громаді, українському суспільству і міжнародній спільноті принципову позицію нашого міста щодо прав людини і запобігання дискримінації. Ми продовжуємо робити багато роботи задля того, щоб ХарківПрайд Марш відбувся, і якщо доведеться, ми відстоюватимемо своє право в суді", – зазначається на фейсбук-сторінці KharkivPride.

Нагадаємо, ХарківПрайд під загрозою зриву, радикали не дрімають.

Як повідомляв портал Знай.ua, противники Маршу Рівності-2019 у Києві увірвались у колону і почали бійку

Також Знай.ua писав, водій відмовився везти пасажирів через "гомосексуальність"