Це український філософ Григорій Сковорода, Казахський мислитель Абай Кунанбаєв і Азербайджанський просвітитель Мірза Фаталі Ахундів. Що символізує сквер і чому скульптура потрапила до Книги рекордів України, нам розповів меценат проекту, Почесний консул Республіки Казахстан У Харкові, президент Харківського Дипломатичного клубу Емін Наджафлі.

Як народилася ідея скверу мислителів? Чому для скульптурної композиції обрали представників саме цих трьох народів?

Я народився в Азербайджані, довгий час живу і працюю в Україні, а в якості почесного консула представляю Казахстан. При цьому я люблю всі три країни. І такий пам'ятник близький мені по духу. Крім того, він близький і самому Харкову – адже наше місто в усі часи було мультикультурним. Тут пліч-о-пліч жили люди різних народів і культур, при цьому вони не ворогували, а навпаки, духовно збагачували один одного. Саме цю ідею і відображає скульптурна композиція: вона являє собою дерево, на гілках якого немов виростають мислителі трьох народів. Пам'ятник створив Сейфаддін Гурбанов-народний художник України і заслужений художник Азербайджану. Це відомий харківський скульптор, вже знайомий городянам з інших робіт.

Чому для пам'ятника знайшли саме це місце?

Довго шукати не довелося: сквер знаходиться навпроти будівлі Харківського Дипломатичного клубу, президентом якого я є. Він був у занедбаному стані, і я як житель міста не міг закривати на це очі. До того ж сквер розташований в історичному центрі міста недалеко від вокзалу, а тому може стати не тільки популярним місцем відпочинку харків'ян, а й новим туристичним магнітом.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Сквер мислителів
Сквер мислителів

Ви організували збір коштів на реконструкцію скверу?

Ні. Єдиним меценатом був я сам. Сквер мислителів - це мій подарунок улюбленому місту.

Сквер потрапить до Книги рекордів України. У чому його унікальність?

Харків - не тільки мультикультурне місто, а ще й важливий науковий центр України, Місто нових технологій. І цю особливість міста теж хотілося підкреслити. Композиція встановлена на фонтані і має унікальний поворотний механізм – за три хвилини пам'ятник робить повний оборот. У сквері є безкоштовний Wi-fi, на лавочках можна заряджати гаджети. А головне-віртуальні Григорій Сковорода, Абай Кунанбаєв або Мірза Фаталі Ахундів можуть провести вам екскурсію. Для цього достатньо просто вважати смартфоном кьюар-код. Завдяки технології доповненої реальності у нас вийшов сучасний освітній проект, коли ти отримуєш знання в буквальному сенсі на ходу.

Пам'ятник відкрили за тиждень до виборів міського голови Харкова. Виникає питання: це не передвиборчий проект?

Ніякого відношення до політики сквер не має, я ні за кого не агітую. Мої цілі-по-перше, зробити Харків комфортнішим, по-друге, зміцнити зв'язки між дружніми народами, які я представляю. Сподіваюся, пам'ятник буде радувати харків'ян і гостей міста довгі роки, незалежно від політичних подій.

Розкажіть про Харківський дипломатичний клуб

Це унікальна платформа, яка об'єднує дипломатів і представників іноземних держав, бізнесменів, відомих особистостей Харкова та України. У нас багато напрямків роботи: розвиток ділових зв'язків, культурний діалог, просвітницька діяльність. Мабуть, найважливішою місією я вважаю побудова комунікації. Не секрет, що ми живемо в епоху інформаційних воєн, фейкових новин, неперевіреної або завідомо неправдивої інформації. Завдання нашого клубу-формувати авторитет Харкова на українському та міжнародному рівні, розповідати про переваги міста, доносити правдиву інформацію про нього.

Сквер мислителів - не перший ваш подарунок місту?

Звичайно, до цього ми вже реалізовували меценатські та соціальні проекти. Наше консульство відкрилося під час карантину – логічно, що перший наш соціальний проект стосувався саме охорони здоров'я. Харків'яни отримали за наш рахунок понад 125 тисяч медичних масок. Ми брали участь у русі «озеленення планети»: разом з головою української делегації в ПАРЄ Марією Мезенцевою висадили в Харкові «алею дипломатів». Також ми виділили близько 3,5 млн грн фінансової допомоги на різні ініціативи. Це, зокрема, проект першої леді України зі створення безбар'єрного середовища, підтримка Головного управління Національної поліції Харківської області та медичних установ різних профілів, патрульної служби Харківської області, Держприкордонслужби України та багато іншого. Ми допомагаємо не тільки в Харкові: наприклад, надавали фінансову підтримку в будівництві онкологічної лікарні в Сумах.

Ви маєте намір продовжити свою меценатську діяльність?

Безумовно! Я вважаю це моїм обов'язком перед Харковом, перед Україною. І закликаю до цього всіх людей. Кожен повинен робити для рідного міста, для рідної країни те, що в його силах. Навіть якщо ви просто посадите дерево, це змінить Харків і Україну на краще.