Українцям нагадали, що потрібно робити в разі, якщо газівник відмовляється пред'являти документи, а також що може зробити з цією ситуацією поліція.

Про це написав інформаційний портал "Вечірній Харків".

Вони вирішили з'ясувати, в яких випадках українцям потрібно пустити газівників в будинок, і чи можуть вони зайти на вашу територію без згоди. Справа в тому, що кількість скарг останнім часом явно збільшилася.

Газовики, фото: Нафтогаз ФБ
Газовики, фото: Нафтогаз ФБ

Згідно із законодавством України, споживач повинен забезпечити представникам газотранспортної системи в наступних випадках:

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще
  • Щоб ліквідувати і запобігти аварії, яка пов'язана з наданням відповідної комунальної послуги-зайти в квартиру або будинок вони мають право цілодобово;
  • Для того, щоб встановити або замінити санітарно-технічне обладнання, провести профілактично огляд, зняти показання, і так далі.

Але, буває так, що газовики проводять перевірки, або ж роботи, поки господарі відсутні. Керівник правової підтримки споживачів газу Єлизавета Балей говорить про те, що є випадки, коли їх співробітники можуть заходити на приватну територію, але, тільки якщо це вкрай необхідно, і загрожує небезпека.

Лічильник газу, скріншот: YouTube
Лічильник газу, скріншот: YouTube

Це можливо, якщо:

- У момент виникнення невідкладного випадку власник житла відсутній і з ним немає зв'язку;

- Власник відмовляється пустити в своє житло представника виконавця, але при цьому є об'єктивні підстави вважати, що аварія, яка створює загрозу життю і майну, сталася саме тут.

Газ, фото: скріншот з відео
Газ, фото: скріншот з відео

Якщо раптом ви вважаєте, що процедура була проведена незаконно, дії газівників можуть бути оскаржені. Потрібно лише звернутися на гарячу лінію за номером 1545.

Газ, фото: скріншот з відео
Газ, фото: скріншот з відео

Також, бувають випадки, коли замість газовиків трапляються справжні аферисти, які діють заради власної вигоди. Тому завжди потрібно просити у них посвідчення та прізвище. Якщо виникають додаткові сумніви, телефонуйте за номером 104, щоб дізнатися, чи працює у них той чи інший співробітник і які його повноваження.

Нагадаємо, що сотні тернополян опинилися в крижаній пастці, швидка і поліція не приїдуть.