Тетяна Іванова - одна з п'яти жінок-штурманок у ЗСУ. У свої 23 роки авіаторка підкорює небо на військових літаках АН-26.

Обрати спеціальність її переконав батько, передає "BBC News Україна".

У випускному класі було вирішено, що дівчина буде подавати документи на штурмана. У рік вступу якраз було три місця для дівчат-військовослужбовців і одне з них зайняла Тетяна.

Батько дівчини також військовий. Раніше служив офіцером з бойового управління, а згодом начальником командного пункту в повітряних силах ЗСУ. Свого часу чоловік також навчався на штурмана.

У 2020 році Таня закінчила Харківський університет Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Зі 120 випускників факультету лише четверо отримали "золоту медаль". Відзнаку з рук командувача Повітряних Сил Сергія Дроздова прийняла і Тетяна.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім
Показати ще

Сьогодні у молодої авіаторки позаду 220 годин нальоту на військових літаках і 7 стрибків з парашутом.

джерело: BBC News Україна
джерело: BBC News Україна

Тетяна зізналася, що іноді над нею жартують.

"Мій зріст 156 сантиметрів, ношу найменші берці 36-го розміру. Навпроти інших іноді виглядаю, як дитина. Однак жарти-жартами, але я, як жінка-військовослужбовець, намагаюся відразу припиняти цю "воєнщину", якщо вона виходить за межі. Краще нехай мене вважатимуть злою, ніж некомпетентною",- розповіла авіаторка.

За словами Іванової, у них є правило - фотографуватися перед польотом не можна, прикмета погана.

"Також є правило - фотографуватися перед польотом не можна. На другому курсі університету не втрималася і зробила знімок під час льотної практики, так в той день нам довелося виконувати аварійну посадку, тому що відмовив один з двигунів. Після цього правило запам'ятала на все життя", - згадує Таня.

Випускний рік навчання в університеті у неї збігся з трагедією в Чугуєві, коли 25 вересня розбився навчальний АН-26Ш. Тоді загинули 19 курсантів і 7 членів екіпажу.

Тетяна також навчалася на цій авіамашині і згадує, що літак мав не найкращий стан.

Дівчина знала майже всіх курсантів, які летіли того рокового дня. До 5-го курсу вони разом проходили практику в Чугуєві, жили і ходили в їдальню.

Вона пам'ятає той жахливий теплий вечір, коли їй подзвонили друзі і сказали, що сталася трагедія. Сама вона вже готувалася до випуску, який був запланований на 30 жовтня.

"Спочатку не могла повірити. Розумієте, розбився саме літак, на якому навчали штурманів. Там спеціально обладнані робочі місця для цього. Перша думка майнула про те, що АН-26Ш розрахований на двадцять чоловік. Це був справжній удар для мене",- згадує Тетяна Іванова.

джерело: BBC News Україна
джерело: BBC News Україна

Але ця трагедія не змінила її плани - вже в листопаді 2020 року вона почала служити в армії.

Зараз дівчина готується до весілля. Її коханий, як і вона служить у Вінниці, але в центрі аеронавігаційної інформації.

"Моя мачуха родом з Перу. Мати ще раніше померла від раку. Після цього ми кілька років ходили пригнічені горем, а вона, завдяки своєму позитиву, допомогла нам пережити втрату. Тому я хочу, щоб вона приїхала",- розповідає Тетяна.

Але поки це неможливо, через жорсткі обмеження через коронавірус в Перу, тому святкування думають перенести на 2022 рік.

"Наречений дещо незадоволений, що я в бригаді сама серед чоловіків, але на це повторюю йому: "очі бачили, що брали", - посміхаючись каже Військова.

Батько Тетяни після виходу на пенсію також працює за кордоном. Зараз у відрядженні в Африці.

"Як військовослужбовець я хочу досягти конкретних результатів. Хочу показати, що жінки в армії не тільки для того, щоб "каву носити", тому що існує такий неприємний стереотип. Дивлячись у майбутнє, бачу цей прогрес у країнах НАТО. Жінка - це не порожнє місце в армії",- вважає авіаторка.