У Харкові в 2015 році побудували модульне містечко для переселенців з Донбасу за допомогою німецького уряду, але будинки вичерпали свій ресурс ще 3 роки тому.

Містечко більше не може бути притулком для переселенців, що залишилися без даху над головою. Модульні будиночки побудували за підтримки німецької сторони, але вони були розраховані на півроку, а люди там живуть вже майже 5 років. Будинки не розраховані на постійне проживання і вичерпали свій ресурс 2 роки тому. Відтоді умови проживання погіршуються, передає "5 канал".

У модульному будиночку Айшат Натарова живе вже 4-й рік. Зі Станиці Луганської до Харкова приїхала, коли почастішали обстріли. Жінка живе в двох великих кімнатах з дочкою і чотирма онуками.

модульне містечко, скріншот
модульне містечко, скріншот

Сім'я Айшат до тисняви вже звикла. Повертатися їм нікуди - їх будинок розбомбило снарядами. Обидві жінки влаштувалися на роботу, але цих грошей на оренду житла не вистачає.

А ось сім'я Ірини Білецької ще більше, у неї 20 дітей. П'ятеро своїх, четверо прийомних і ще 11 онуків. Велика родина - з Довжанська Луганської області. Зараз старші діти працюють, щоб забезпечити молодших.

Популярні новини зараз
Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

"Там залишилися у нас квартири у всіх, у кожного була квартира. І ми не знаємо - будиночки, вони ж тимчасове житло. Куди далі підемо?.. Головне, що тепло і є водичка. Я молюся, щоб ми ще хоча б тут прожили, щоб не розвалилися будиночки"– - каже Ірина.

модульне містечко, скріншот
модульне містечко, скріншот

Як розповів керуючий модульного містечка Артур Стеценко, то після кожної зими в парі приміщень починає текти покрівля, провалюється підлога, прогниває ДСП.

"Якісь надзвичайні поломки, звичайно, ми намагаємося ліквідувати в міру можливостей, у міру виділення якихось коштів. Просимо у комунального підприємства, просимо у міста"– - розповідає Артур Стаценко.

Тимчасове житло стало постійним майже для 300 осіб. Більшість з них – пільговики, зокрема, багатодітні сім'ї та люди з інвалідністю. Міськрада Харкова пропонує кілька варіантів розселення людей.

модульне містечко, скріншот
модульне містечко, скріншот

"Ми пропонуємо кредитування тим сім'ям, які здатні заплатити половину вартості житла. Але знову ж таки місту потрібні певні гарантії. Людина повинна мати роботу, мати постійний дохід, який оформляє з нами цей кредит. Як правило, це є перешкодою, тому що далеко не всі працевлаштувалися, далеко не всі можуть показати постійне джерело доходу", - каже заступник мера Харкова Світлана Горбунова-Рубан.

Як розповіли в міськраді: надати житло без державної підтримки не можуть. Тому тимчасове містечко поки залишається постійним. Нових мешканців туди не селять, а з тими, хто вже живе, продовжують договір оренди раз на півроку.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Пільги для переселенців 2020: регулярна, одноразова, абітурієнтам

Як повідомляє портал «Знай.иа» Переселенець з Донбасу живе на вулиці, рятують горілка і добрі люди: "Хочу в будинок престарілих"

Також «Знай.иа " писав, що Молодий донеччанин втік від війни до Львова і розкрив страшну правду: "міни рвуться, будинок тремтить"