У суботу, 7 листопада, харківський Держпром святкує свою 92-ту річницю з дня введення в експлуатацію. У цій статті ви дізнаєтеся про будівництво архітектурної пам'ятки і незвичайних фактах.

Читайте Знай в Google News!

Написано За матеріалами "Вікіпедії".

Харківський Держпром став одним з перших радянських хмарочосів (13 поверхів) і входить до числа 12 символів міста. Станом на 1928 рік він був одним з найвищих будівель в Європі. Висота будівлі-63 метри. Разом з першою телевежею, яку встановили в 1954 році, - 108 метрів. У будівлі працювали 12 ліфтів, деякі з яких працюють по сьогоднішній день без заміни з моменту введення в експлуатацію.

Держпром у Харкові / фото: Вікіпедія
Держпром у Харкові / фото: Вікіпедія

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Спочатку Держпром призначався для "першого товариства будівництва та експлуатації будинків держпромисловості в місті Харкові", до якого входили 22 державних тресту, промисловий банк, Внешторг і Держторг Української РСР (на той час Харків був столицею УРСР).

Будівля була побудована в рекордні терміни - підготовчі роботи почалися влітку 1925 року, а 7 листопада 1928 року його вже ввели в експлуатацію. При цьому, в той час споруджували комплекс за допомогою примітивних засобів: лопат, носилок і тачок.

Будівництво Держпрому / фото : Вікіпедія
Будівництво Держпрому / фото : Вікіпедія

У період з 1928 по 1934 роки в хмарочосі розміщувалася Рада Народних Комісарів УРСР. 7 липня 1933 року в особистому кабінеті в п'ятому під'їзді Держпрому застрелився глава Уряду УРСР, член ЦК ВКП Микола Скрипник.

За часів нацистської окупації (1941-43 рр.) на першому поверсі будівлі розмістили стайню, а на інших поверхах жили мавпи, які втекли із зоопарку. Перед відступом нацистські війська замінували будівлю, проте вибух вдалося запобігти невідомому Патріоту ціною власного життя. Тоді будівлю вирішили підпалити, проте залізобетонним конструкціям це не завдало шкоди.

Держпром за часів Другої світової війни / фото : Вікіпедія
Держпром за часів Другої світової війни / фото : Вікіпедія

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що перший львівський хмарочос пустять з молотка за 445 мільйонів.

Як повідомляв портал Знай.иа, у Чернівцях ратуша тріщить по швах.

Також Знай.иа писав, що українцям показали другу Швейцарію в глухому закарпатському селі.