У Харкові живе пес Тофік, який жертвує свою кров іншим собакам Центру поводження з тваринами протягом двох з половиною років. За цей час чотирилапий врятував життя 32 тварин.

Про це розповів лікар-ветеринар Центру Дмитро Войцеховський, пише Суспільне.

Пораненого Тофіка забрали з вулиці три роки тому. За пів року після одужання пес почав рятувати інших собак. На "посаду" донора підходив за характером та станом здоров’я.

"Собака повинен бути контактним, близько 30 кілограмів, без захворювань. Якщо тварина хворіла, то ми одразу знімаємо такого собаку з донорства", – розповідає ветеринар.

Шестирічний Тофік допомагає як собакам з притулку, так і тим, хто лікується у ветклініці при Центрі.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Врятував 32 життя: як живе собака-донор Тофік у харківському притулку

🐕 Безпородний харківський пес Тофік рятує життя інших собак і шукає господарів: https://bit.ly/37nZNku

Geplaatst door UA: Перший op Maandag 19 oktober 2020

Всього притулок має три собаки-донора. Кров у них беруть не частіше, ніж раз у півтора-два місяці.

"Ось у такого собаки я за один раз дозволяю брати не більше, ніж 80 мл", – каже Войцеховський.

Тофік живе у вольєрі із двома сусідами — Роєм та Мірою. Усі безпородні. Завдяки донорству Тофік харчується краще: собака отримує більше корму та додаткові вітаміни. Щомісяця його оглядає ветеринар.

"Для собак-донорів обов’язкові клінічний аналіз крові та базовий профіль біохімічного аналізу. Бажано проводити такі аналізи раз у квартал або раз на пів року", — говорить лікар-лаборант Віктор Сидельов.

Усі собаки-донори, як і інші мешканці притулку, також шукають господарів, каже Войцеховський.

"Якщо, припустимо, завтра прийдуть і скажуть: "Ми хочемо забрати Тофіка, він нам сподобався", я його спокійно знімаю з донорства і віддаю. Я був би дуже радий, якби його хто-небудь забрав. Те, що він зараз на донорстві, це ніяк не заважає тому, щоб він знайшов собі сім’ю", — каже ветлікар.