У неділю в Україні-місцеві вибори. І в Харкові, судячи з опитувань, втретє прийде до влади Геннадій Кернес. Чи є шанс на перезавантаження?

З вересня Кернес проходить лікування в німецькій клініці Шаріте, куди його евакуювали з діагнозом COVID-19. Місто сповнене похмурих чуток: то Кернес помер, то в комі, то переніс інсульт і втратив здатність розмовляти. Ці "неприємності" не заважають йому з великим відривом лідирувати в передвиборній гонці за Харків. Велика ймовірність, що Геннадій Кернес стане мером і втретє, пише LIGA.net.

Що побудував Кернес за 10 років майже абсолютної влади в Харкові?

LIGA.net поговорила з десятками харків'ян, серед яких політики, журналісти, підприємці. Багато з них говорять про сучасний Харків як про "маленьку путінську Росію", де роль Кернеса описують як "цар".

КЕРНЕС І ЙОГО КОМАНДА. Привіт з 90-х

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Ще в 2010 році екс-глава МВС (і майбутній генпрокурор) Юрій Луценко заявив, що в Харкові до влади прийшов "кримінальний авторитет Гепа, раніше судимий", і що "інтелігентний, ліберальний Харків відданий на відкуп кримінальним авторитетам". За 10 років Кернесу не вдалося позбутися "авторитетного" образу. "І минуле, і сьогодення у нього – кримінальне", – сказав харківський бізнесмен, який попросив не вказувати свого імені.

У мережі чимало згадок про діяльність, якою міг займатися "Гепа" ще до походу у владу. Називають шахрайство в Росії з фальшивими чеками і навіть вирок харківського суду за шахрайство: нібито до трьох років позбавлення волі, але з урахуванням дворічного очікування вироку в СІЗО він був звільнений.

Кернес в інтерв'ю LB.ua у 2012 році підтвердив, що притягувався до відповідальності, але судимість заперечував: "На сьогодні я не є судимим. До кримінальної відповідальності притягувався, так, але не судимий - був виправданий. Виправданий у 1992 році, після двох років перебування під слідством... Я сам провів у в'язниці два роки. І зробив висновки".

"Кернес дуже швидко вийшов у публічну площину. Його чисто Харківське базарне хамство зайшло і, на жаль, досі заходить нашому електорату"– каже Олександр Костенко.

Кернес, фото: міськрада
Кернес, фото: міськрада

Біографія Кернеса типова для 90-х, розповів політичний консультант з Харкова, який працював з командою Кернеса.

"У всіх була складна історія. Він же цеховик. Що він там: чеками займався, джинси варив по підвалах. Всі люди, які заробляли свої капітали до перебудовного періоду, працювали на межі з криміналом. Там і знайомства були, і "дахи". Тобто він типовий харків'янин в цьому плані. Харків у радянські часи був містом цеховиків. По-перше, великий транспортний вузол, через який йшли транзити всього підряд, ну і торгівля – це була фішка Харкова. Не дарма Фельдман свого часу Барабашово побудував. Це місто торговців", - каже політтехнолог.

В офіційній біографії, опублікованій на сайті міськради, немає ні слова про цей період життя Геннадія Кернеса. Співрозмовник каже, що Кернес любить повторювати: неважливо, ким ти був раніше – важливо, хто ти зараз.

Перші кроки в політику Кернес почав робити в 1998 році, коли став депутатом міськради. У 2004-му він стояв на сцені помаранчевого Майдану поруч з Ющенком. Але по-справжньому вся Україна дізналася про нього тільки в 2006-му: коли Кернес і його напарник Михайло Добкін підірвали інтернет передвиборчим роликом: "Трошки текст по-дебільному написаний. - Міша, у тебе нудне обличчя, тобі ніхто грошей не дасть".

Проект "Добкін-мер Харкова" в 2006 році став першою великою перемогою Кернеса в політиці. Він особисто вів його передвиборчу кампанію і очолював штаб.

"Кернес взагалі дуже довго опікав Михайла Марковича, як мінімум до 2010 року. З їхнього передвиборчого ролика зірка Добкіна-Кернеса понеслася вгору", – розповівши харківський активіст і блогер Олександр Костенко..

А вже в 2010 році Кернес, заручившись підтримкою Партії регіонів, заявив про власні мерські амбіції. Тоді Добкін пересів у крісло губернатора, а Кернес виграв вибори міського голови у Арсена Авакова.

"Але всі ці роки Саме Кернес був першим номером в тандемі з Добкіним. Міша завжди був другим-хоч і теж впливовим"– - зазначив у коментарі депутат Харківської облради, засновник Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах.

На виборах - 2015 зірковий тандем Добкіна-Кернеса розпався, і у них дуже прохолодні стосунки.

"Вони разом не з'являються. Розкол стався, коли Михайло Маркович прийшов до Кернеса і запропонував піти на вибори за списком Опоблоку. Його відмова була різкою. Міша не зрозумів, образився. Кернес образився у відповідь"– пояснює Костенко. На тих виборах Кернес став мером вдруге - від Партії Відродження.

Кернес і Добкін, скріншот з відео
Кернес і Добкін, скріншот з відео

ФЕНОМЕН КЕРНЕСА

"Головна проблема-велика монополія, тому що люди керують містом реально 15 років"– - сказав колишній народний депутат з Харкова Роман Семенуха. На цих виборах він - кандидат в облраду від Партії Слуга народу.

Кернес-єдиний політик, який двічі обирався мером Харкова: у 2010 і 2015 роках. Останні місцеві вибори виграв він у першому турі під брендом партії Відродження.

Все йде до того, що Кернес очолить Харків і втретє. Навіть, незважаючи на чутки про його вкрай важкий стан і ускладнення після COVID-19, на лікування якого його екстрено перевезли в приватну клініку "Шаріте" в Німеччині, Кернес як і раніше перший.

"Настрої в Харкові смутні. Хвороба Кернеса сильно змінює політичну карту. Ніхто не знає, в якому він стані. Міськрада годує казками, що вона ось-ось з'явиться. Але вже є розуміння, що до виборів його не буде. Дуже багато чуток. Починаючи з того, що він то в комі, то у нього інсульт, і він не може розмовляти, і, закінчуючи тим, що він вже, може, і не живий",- пояснює місцевий активіст Остап Молявко, зараз він другий номер у списку голосу до міськради.

І електорат Кернеса, і владні / бізнесові кола, які приймають рішення в Харкові, знаходяться в повній інформаційній блокаді, вважає Олександр Костенко.

"Стан Геннадія Адольфовича-таємниця за сімома печатками. Правду знає дуже вузьке коло. Деякі люди заявляють привселюдно, що знають дуже добре - це тільки чес", - стверджує він.

Реальних вимірів рейтингу чинного мера і його політичної сили Блок Кернеса-успішний Харків серйозні соціологи не робили. Є тільки опитування групи Рейтинг серед жителів Харківської області про рівень підтримки різних політиків, в тому числі і Кернеса.

Кернес, скріншот з відео
Кернес, скріншот з відео

"Більш свіжих вимірів по Харкову немає, – підтверджує Дмитро Булах. - Це липень, і то опитували по всій області. Мені показують якісь внутрішні виміри, але ви ж розумієте... До них довіри особливого немає. Тим більше їх можуть зливати, навмисно спотворюючи".

У рейтингу мерів Геннадій Кернес, як і на попередніх виборах, – перший, вважає головний редактор Харківського видання 057.ua Олег Скрипник:

"Я думаю, він виграє в першому турі. На другому місці-або кандидат від Слуг народу Олексій Кучер, або бізнесмен Олександр Фельдман від ОПЗЖ-поки незрозуміло. І на четвертому місці йде Абрамічев від європейської солідарності".

"Кількість наружки Кернеса-божевільна. Я такого ні в одного кандидата в житті не бачив. Задіюється кожна можлива площа"– каже активіст Остап Молявко

У виборців Кернеса одна ідеологія: я ходжу по Харкову, і в ньому так красиво, і все це зробив мер, пояснює феномен Кернеса Скрипник: "А те, що мер на цьому пиляє бабки, їх особливо не хвилює. Вони не дивляться, що взимку вибухають труби-тому що давно не ремонтувалися, що Комуналка вище, ніж в інших містах – багато людей навіть не знають, що комуналку встановлює місцева влада".

"Кернес переможе в першому турі– - вважає політконсультант з Харкова. – Його феномен-це 10 років роботи. За нього навіть ті, хто негативно налаштований. Всі визнають, що місто змінюється в кращу сторону",

Кернес, скріншот з відео
Кернес, скріншот з відео

"Люди бачать парк Шевченка, парк Горького і кажуть: Гена-молодець, піклується про нас. А він 10 років вже мер, і до цього ще п'ять років мером був його клон – Добкін. За цей час Кернес вибудував повноцінну імперію, в якій йому Труханів і в підметки не годиться. Тому за нього голосують, і голосуватимуть. Навіть якщо Гена завтра висуне на вибори ноунейма, назве його Афанасій і скаже, що потрібно голосувати за нього - голосуватимуть за нього"– констатує журналіст Скрипник.

Кернес за роки правління побудував у Харкові конструкцію, схожу на путінську Росію, вважає Остап Молявко.

"Йде глобальний євроремонт міста, робляться великі іміджеві проекти-парки, фонтани. Все, що виглядає добре на зображенні. В голові у виборців чіткий вірус: він краде, але і робить. Дійсно, якщо подивитися на Харків до Кернеса і зараз - це два різних міста. Але тільки зовні"– -каже Молявко.

Якщо подивитися на бюджет Харкова, то в 2013 році він становив трохи більше 5 млрд грн, а зараз – 15 млрд грн. Але інвестувати в серйозні інфраструктурні проекти на зразок заміни підземних комунікацій влада не поспішає.

"Цього довго, складно і не продаси виборцям. Краще побудувати зоопарк за півтора мільярда, і зараз ще додали океанаріум за 500 млн грн"– -зазначив він.

Гена - дуже талановитий популіст. Маркетолог з продажу самого себе. Злий геній. Це чисто його якість. Тут неможливо технологічно повторити Кернеса 2.0 – Дмитро Булах

Любов виборців зросла до рівня деякого локального культу особистості, вважає Молявко: "Виборець Кернеса вже навіть трохи дезорієнтований, на нього насувається якийсь жах: а якщо не Кернес, то хто? Аналогічна риторика-як у путінській Росії".

Головною проблемою Кернеса, якщо чутки про його стан здоров'я підтвердяться, може стати процедура вступу на посаду. Як розповів координатор мережі ОПОРА в Харківській області Микола Зінченко, виграти вибори мало. "Спочатку міська територіально виборча комісія повинна визнати його обраним мером, а потім на першій сесії йому потрібно особисто скласти присягу". Що буде, якщо Кернес не зможе бути присутнім в міськраді, він поки відповісти не зміг: "швидше за все, містом керуватиме виконуючий обов'язки".

Геннадій Кернес, скріншот з відео
Геннадій Кернес, скріншот з відео

КОРПОРАЦІЯ ХАРКІВ. ЯК КЕРНЕС КЕРУЄ МІСТОМ

"Я знаю Кернеса з 90-х. ми перетиналися, я у нього рекламні контракти брав. Це завжди було складно. Мозок виносив, за цінами опускав. Проте, коли він говорив "так", можна було не турбуватися: гроші приходили на рахунок на наступний день"– - розповідає політконсультант, якому доводилося з ним працювати.

За його словами, такий же стиль управління Кернес застосовує і на посаді мера Харкова: "Дуже жорсткий. По-перше, у нього хороша пам'ять навіть після поранення. По-друге, у нього в телефонній книжці є всі номери, починаючи з начальника ЖЕКу і закінчуючи першими замами. Йому не складає великих труднощів особисто когось набрати і винести мозок. Ось таке жорстке Ручне управління. Мабуть, по-іншому Харків не може. Через матерок і жорсткий наїзд, тоді люди починають ворушитися".

Всі рішення в Харкові приймає персонально Кернес, кажуть співрозмовники. Він підім'яв під себе всю виконавчу владу, і під його контролем перебуває більшість у чинній міськраді: за оцінкою Скрипника, у нього там більше 80 депутатів.

"Бізнес нічого не може без особистого дозволу Кернеса. Особисто він повинен сказати: це можна відкривати – це не можна, це можна будувати – це ні, це красиво – це негарно. Він у Харкові архітектор, дизайнер, фінансист, економіст... Він - все. Цар"– каже на умовах анонімності один з великих харківських бізнесменів.

У Харкові стиль управління Кернеса називають корпорацією.

"Це корпорація Харків. Куди не ткни, будь-яка сфера монополізована групою Кернеса. Ринки, Комунальні підприємства, дороги, транспорт. Все, до останнього убогого кіоску в спальному районі. До мишей, як в анекдоті"– - каже Дмитро Булах, що йде на місцеві вибори від Блоку Світличної.

За його словами," вхід " в місто дуже дорогий, а часто і Неможливий. "У нас будують тільки забудовники, лояльні мерії. Немісцеві сюди тільки останні кілька років почали заходити по чуть-чуть з інших областей. І то це точкові приклади"– зазначив кандидат.

Кернес, скріншот з відео
Кернес, скріншот з відео

Умовно можна виділити три групи впливу в Харкові, але всі вони підпорядковані Кернесу, стверджує Остап Молявко.

Перша - це функціонери: свої депутати міськради, заступники Кернеса.

Друга - сім'я "в широкому розумінні цього слова".

І третя - друзі-бізнесмени, які є партнерами Кернеса в тому чи іншому бізнесі. "Поки вони всі демонструють якусь єдність і говорять про те, що Геннадій Адольфович ось-ось одужає, і все буде добре. Але насправді це павуки в банку", - вважає він.

Найближчими до Кернеса Костенко називає трьох: його першого заступника Ігоря Терехова, секретаря Харківської міськради Олександра Новака, а також кума, директора комунального підприємства Ритуал Євгена Журавльова.

"Все це вже почало колотися на окремі вежі. Всі знаходяться в очікуванні, що ж трапиться з Геною. Коли він тільки полетів до Німеччини, всі подумали, що він дуже поганий. І навіть стали сміливіше. Через день після того, як оголосили про його хворобу, в Харкові зникла половина бордів Блок Кернеса – успішний Харків, їх замінили на безликий успішний Харків. Це дозволяло думати, що хтось намагається вести свою гру. Потім все повернулося на круги своя. Стали надходити відомості, що Геннадію Адольфовичу стало краще"– - зазначив Костенко.

"Це корпорація Харків. Куди не ткни, будь-яка сфера монополізована групою Кернеса. Ринки, Комунальні підприємства, дороги, транспорт. Все, до останнього убогого кіоску в спальному районі. До мишей",- Дмитро Булах.

На стороні Кернеса також грають два великих бізнесмена. Незмінно поруч з мером-українсько-російський мільярдер Павло Фукс. "Причому Фукс в його оточенні, думаю, самий осудний, тому він в багато питань не лізе"– - каже співрозмовник LIGA.net.

Після госпіталізації мера Фукс періодично публікує у своєму Telegram-каналі документи про стан його здоров'я. Один з них – про те, що Кернес робить успіхи-Фукс супроводив підписом: "Клоуни, які дзвонять в "Шаріте", цей документ і для вас".

Наприкінці минулого року після семирічної ворожнечі Кернес помирився із співвласником групи DCH і колишнім власником ФК Металіст Олександром Ярославським.

Кернес, скріншот з відео
Кернес, скріншот з відео

"Вони заробляють на схемах. Ну, це вони так називають-заробляють. У Ярославського бізнесу в місті немає, і вони придумують комбінації. Беруть капіталомісткі напрямки-медицина, дороги, і дивляться, де може прилаштуватися Ярославський"– зазначив співрозмовник з великого бізнесу.

Кернесу вигідно було укласти пакт про ненапад з Ярославським до виборів, вважає співрозмовник: "Йому не потрібен Ярославський як конкурент, щоб він підтримав іншого кандидата або, не дай Бог, пішов на вибори сам".

"Хто не хоче з ним "дружити", той не веде тут бізнеси. Всі великі бізнесмени ходять в готель Національ, де живе Геннадій Адольфович. Жодне велике рішення не проходить повз мерії",- каже Костенко

На тлі наполегливих чуток про важкий стан Кернеса його оточення вже посипалося, вважає співрозмовник з бізнес-середовища: "Він, напевно, приїде, але не зможе керувати містом. Якщо його зараз виберуть, - а його і мертвого виберуть– - керувати буде його права рука Ігор Терехов. Він уже побіг з усіма домовлятися. Думаю, падатиме під інші дахи. Зараз посиплеться весь цей світ Кернеса, як картковий будиночок. Побіжать і його чиновники, і всі його ці депутати з його моно-темою".

ЯКЩО НЕ КЕРНЕС, ТО ХТО

Добкін. Варто було Кернесу серйозно захворіти, як його колишній соратник Михайло Добкін різко змінив плани, і вирішив йти в мери не Києва, а Харкова. Пояснив це високою метою: простягає старому другові руку допомоги. Але через два тижні Добкін передумав і зняв кандидатуру.

"Схоже, це була його самостійна ініціатива – - допускає Костенко. - Добкін не входить в ближнє коло Кернеса, тому перед прийняттям такого рішення спробував отримати інформацію про справжній стан справ. Але не зміг цього зробити. Тому рішення було прийнято трошки наосліп. Одні кажуть, що він реально хотів підставити лікоть, інші – що він хотів відкусити саме електорат гени, хоча технологічно це складно. Так чи інакше, в оточенні Кернеса йому сказали, що він неправий".

Молявко стверджує, що Добкін відкликав кандидатуру після бесіди з Фуксом – одним з умовних беніфіціарів блоку Кернеса.

"Взагалі цього походу не зрозумів ніхто, крім самого Добкіна. Михайло Маркович з Геннадієм Адольфовичем давно вже не спілкуються. Михайло Маркович, якщо ви бачили його Комюніке, говорив про те, що він це робить виключно, щоб підтримати друга. Тобто, чесно кажучи, я це розглядаю не як якусь політтехнологію, а дійсно як порив душі Михайла Марковича"– - зазначив він.

Всього на виборах на посаду мера претендують 15 кандидатів (без Добкіна – 14). Але рейтинг всіх їх разом узятих-це тільки третина рейтингу Кернеса. А хоч якийсь електоральний інтерес представляють двоє-кандидат ОПЗЖ і опальний бізнесмен Олександр Фельдман, а також діючий харківський губернатор Олексій Кучер (Слуга народу).

ФЕЛЬДМАН. Схоже, пішов у мери виключно на зло Кернесу: між ними триває багаторічна війна за ринок Барабашово. Влітку бізнесмен навіть писав листа Зеленському і силовикам, в якому повідомляв про погрози на свою адресу. Погрози, стверджував він, стосувалися "зазіхань на ринок з боку Кернеса, а також ініційованого ним незаконного будівництва дороги через Барабашово".

"Відносини у них дуже погані. Ринок-це одна з головних причин, чому Фельдман пішов на мерські вибори. Він взагалі не любитель, і кожні вибори відбивається від цього руками і ногами, це вимушений хід. Він зрозумів, що Гена все одно побудує цю дорогу, хоч живий, хоч мертвий, хоч з Фельдманом, хоч без. Фельдман пішов у мери - і раптово вискочив на друге місце"– - пояснює Костенко.

Кернес і Фельдман, фото: Харків Times
Кернес і Фельдман, фото: Харків Times

На який відсоток підтримки на виборах з висоти свого другого місця може розраховувати Фельдман-прогнозів немає.

"Холдинг Харьковские известия, 7 канал, є газета, сайт. Це комунальне підприємство, але це імперія Кернеса. Половина куплених пабликів в соцмережах, в Telegram. Будь-який Харківський паблік у возі відкриєте і зрозумієте, чий він"– - Олександр Костенко

КУЧЕР. Спочатку не розглядався офісом президента всерйоз, кажуть у Харківському голосі. У медіа, щоб протестувати відгук, навіть вкидали меседж, що від зе-команди в мери піде Роман Катеринчик — харківський бізнесмен, який відомий своїми зв'язками з бізнес-структурами Кернеса і участю в десятці партії Шарія на парламентських виборах.

У липні, згідно з опитуванням рейтингу, про Кучера в Харкові мало хто знав-навіть, незважаючи на посаду. "Я знаю, що перед кампанією, ще, коли Кернес був здоровий, він зустрічався особисто з Володимиром Олександровичем. Зеленський дуже наполегливо просив Геннадія Адольфовича поступитися дорогою молодим. На що Геннадій Адольфович відповів категоричною відмовою", - зазначає кандидат від Голосу.

Це слабке рішення, вважають співрозмовники "Зеленський вирішив, напевно, не повторювати помилок попередників в особі Порошенка, який довірив Кернесу "робити" йому вибори. І вирішив, що Харкова взагалі немає. Закриємося долоньками"– - зазначив Костенко.

Дивну позицію офісу президента по Харкову підтверджує і Дмитро Булах: "Таке враження, що Зеленський просто поставив Харків на ігнор. Ви ж бачите, навіть коли він сюди приїжджає, то не стикається з Кернесом ні на яких заходах".

Олексій Кучер, скріншот з відео
Олексій Кучер, скріншот з відео

Останнє інтерв'ю Кучера розставило всі крапки в цій історії, вважає Булах. У бесіді з Гордоном кандидат від Слуги народу відкрито заявив розташування до мера. Зокрема, зізнався, що пропонував балотуватися в мери Харкова від Слуги народу одному з синів Кернеса. Але Геннадій Адольфович "був упертий" і виступив проти, а його 38-річний син Кирило Кернес в результаті повів партію батька в облраду.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Збожеволілі харків'яни горюють по Кернесу, "віддувається" заступник: "де ж Гена?"

Як повідомляє портал «Знай.иа» Кучер "вкрав" у Кернеса дещо важливе перед виборами

Також «Знай.иа " писав, що Добкін згадав про Майдан і оскандалився на всю Україну: "Не бачу гідності"