На борту Ан-26, який розбився 25 вересня на Харківщині під Чугуєвом, перебував старший лейтенант Ашраф Мсуя - харків'янин з африканським корінням.

Трагічну історію льотчика-лейтенанта, який мріяв стати першим українським чорношкірим генералом, пише "СК".

Батьки Ашрафа познайомилися під час навчання в Харківському медуніверситеті. Однак після весілля жінка не поїхала разом з чоловіком на його батьківщину, через час у Харкові на початку 90-х народився Ашраф Мсуя.

У дитинстві, яке не було безхмарним через колір шкіри хлопця, Ашик (так називали його рідні та друзі) хотів стати, як і багато його однолітків, футболістом. Він займався в ДЮСШ, ходив на спортмайданчики різних шкіл. Після дев'яти років навчання в середній школі його запросили в спецшколу "Металіста", що стало першим успіхом у футбольній кар'єрі хлопця. У 16 років йому запропонували перший професійний контракт у Клубі "Лаум", який виступав у Першій лізі чемпіонату України. Але через деякий час він все ж вирішив "повісити бутси на цвях".

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Ашраф вступив на заочне відділення в академію фізкультури, а незабаром і відправився на строкову службу під час весняного призову 2010 року у військову частину Севастополя. У 2012 році Мсуя вступив до ХУВС на льотний факультет на спеціальність штурман.

Ситуацію на Сході України Ашраф вважав вкрай болючою для себе темою. Навіть сам думав опинитися в епіцентрі бойових дій.

Після закінчення першого курсу в житті хлопця сталася несподівана подія - він зустрівся зі своїм рідним батьком. На початку 2013 року Ашраф вийшов з ним на зв'язок, а вже на літніх канікулах поїхав до батька в Танзанію. Ця незабутня подія сталася в день 22-річчя юнака на кордоні Кенії з Танзанією.

Тато у Ашрафа займає важливу посаду за мірками Африканського континенту - він лікар-інспектор, стежить за охороною здоров'я певного району Танзанії. Батько пропонував синові залишитися, але той відмовився.

У грудні 2018-го Мсуя отримав звання старшого лейтенанта, а взимку 2020 року його чекало чергове підвищення у званні.

8 серпня Ашраф і його сім'я зіграли його 29-річчя. Він був дуже радий і щасливий, що іменини пройшли в колі його близьких людей - мами, дівчини, однокашників, друзів.

Українець з африканським корінням всією душею хотів служити на благо України і захищати цілісність нашої держави, він робив все, щоб досягти своєї мети - стати першим темношкірим генералом в Україні. Він цілеспрямовано йшов до цього, віддаючи всього себе авіації, яку нескінченно любив, і, на жаль, саме вона і забрала його у нас.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Єдиний вижив під Харковом курсант вперше заговорив про катастрофу: "не сплю ночами"

Як повідомляє портал «Знай.иа» У катастрофі під Харковом загинув курсант з Мелітополя, місто в сльозах: "веселий хлопець з добрими очима"

Також «Знай.иа " писав, що Рідні загиблого в авіакатастрофі під Харковом військового зворушили українців спогадами: "Олежка підкорив небо і залишився там"