У перинатальному центрі в Харкові медики скалічили новонароджену дівчинку.

Про це виданню 057.ua розповіли батьки дитини Марина та Олексій Мозуль.

Марина і Олексій Мозуль чекали дівчинку. У Марини йшов 36-й тиждень вагітності. Жінка повинна була укласти договір про пологи в перинатальному центрі з Тамарою Падалко (лікар акушер-гінеколог), але у Марини не було одного з аналізів в обмінній карті вагітної. Варч запропонувала підписати договір пізніше, коли буде необхідний аналіз.

Втім, вже через деякий час у жінки відійшли води, чоловік з дружиною подзвонили до лікаря Падалко, і та сказала їм їхати в перинатальний центр. На місці жінку почали виганяти, щоб їхала за місцем проживання. Жінка запевняє, її не мали права відправляти в інший пологовий будинок.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

"26 червня ми вписали все необхідне в карту і в понеділок 29 планували їхати і підписувати договір. Його можна підписати до 37-ми тижнів вагітності, у мене ж був термін - 36 тижнів. У суботу вдень о першій годині дня у мене відійшли води. Чоловік подзвонив Падалко, і вона сказала нам їхати в пологовий будинок. Ми приїхали в перинатальний центр на 602 мікрорайоні. Мене зустріла завідуюча акушерським відділенням Коротич Валентина Миколаївна і почала виганяти мене з криками, мовляв " їдьте за місцем проживання",- розповідає Марина.

"Коротич кричала" у вас вже 37 тижнів, а не 36", як було насправді. Ми їй говоримо-ми вже домовилися з Падалко. Тільки тоді вона відправила мене в палату. Ми приїхали туди приблизно о 14.30. Коротич каже "о 17.00 прийде черговий лікар і подивиться тебе". Але о 16.30 у мене починає йти кров",- згадує харків'янка.

Через кілька годин у породіллі пішла кров і дівчина пішла в ординаторську . На це лікарі зміни відреагували неохоче, оглянули пацієнтку, не побачили "нічого страшного" і відправили в палату.

Марина з цим не погодилася, так як у неї це вже друга вагітність, тому наполягла зробити огляд – занадто сильно у дівчини йшла кров.

"Вони переглянулися і знехотя сказали мені «Йди – зараз подивимося». На кріслі мене дивилася Салтанова. Вона сказала " Я не знаю звідки йде кров. Я щось намацала перед головою у дитини, може це плацента відшаровується". Вона повертається до Коротич і каже-надіньте рукавичку і подивіться ви, я не розумію. Коротич відповідає просто - "не хочу" ... я їх просила зробити мені УЗД, але мені сказали, що УЗД в пологовому будинку в суботу не працює. Мені сказали йти в палату. Приблизно через годину до мене прийшли ще два лікарі-запитали температуру, вона була 37,5, хоча при надходженні була 36,6. Запитали, чи йде кров. Я сказала-так. Сутичок немає, а вони – будемо чекати сутички. Стимуляцію мені ніхто не робив"– - розповідає породілля.

"О 20.00 в пологовому будинку змінилися лікарі. Прийшов Распутько Олексій. Його поставили до відома, що народжувати я хочу з Падалко. Коли Распутько зрозумів, що я буду платити Падалко – у нього пропав до мене інтерес. Він почав мене дивитися, йому Салтанова доповіла все, що зі мною було. Він побіжно переглянув і сказав " все добре, йди в палату. Прийду о 4 ранку, і будемо щось думати". О першій годині ночі у мене почалися слабкі сутички. Я вже народжувала і знаю, що не такі бувають сутички. Я знайшла акушерку, яка набрала Распутько, він відповів"слабке розкриття, йди, спи, в 4 прийду". О 3.40 ранку з мене починають випадати величезні згустки крові...",- згадує дівчина.

Марина дійшла до ординаторської. Там побачили кров по всій підлозі і відправили дівчину назад в палату – чекати Распутька. Лікар прийшов і відразу сказав, що буде робити екстрений кесарів розтин.

"Мене відправили на 5 поверх готувати до операції, вже, коли все було готово – Распутька не було. Падалко так і не приїхала. Була дорога кожна секунда. На наступний день я дізналася, що, коли потрібна була допомога, у іншої дівчинки були природні пологи і він їх приймав. На 5 поверхів там був тільки 1 черговий доктор. Наркоз зробили мені загальний. Далі що було, не знаю, дитину забрали відразу в реанімацію. Як тільки відійшла від наркозу запитала-де моя дитина, а мені не відповідають, кажуть "дзвони чоловікові",- каже зі сльозами дівчина.

Чоловік Марини, Олексій сказав, що дитину він побачив тільки о 8 ранку.

"Мені просто сказали-дитина в реанімації, у важкому стані. Я прийшов поговорити з лікарем Распутько, а він мені каже «Ви зрозумійте, є те, що від нас не залежить, це посудина лопнула». Це малоймовірно, адже у дитини був знижений гемоглобін. У моєї дочки була і зупинка серця, і асфіксія важкого ступеня. Гіпоксія почалася набагато раніше, ніж зробили кесарів розтин. Я не буду навіть враховувати ті моменти, коли нам хамили і грубили. Я хочу вберегти життя інших матерів від таких лікарів",- каже Олексій.

Зараз дитина прив'язана до лікарні. Дівчинка не може сама ковтати - може захлинутися. У неї зачеплені ділянки мозку. У неї немає рефлексів. Вона не буде ні ходити, ні говорити. У неї тривала гіпоксія, через що у дівчинки відсутня свідомість.

"Вже після пологів я запитала "чому так"? Лікар мені відповідав" лопнув посудину пуповини", потім сказав"Це все відшарування плаценти". У виписці вони написали мені, що я поступила на 37 тижні, хоча було ще 36 тижнів, про що є документи",- додала Марина.

Заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан нам заявила, що ще не чула про цей випадок.

"Я поки що не в курсі цієї ситуації, знаю про іншу важку дитину. У понеділок я буду в Харкові і вивчу все питання",- сказала Горбунова-Рубан.

Керівник кримінальної практики адвокатського об'єднання "Ріяко і партнери", медичний адвокат Зінаїда Чуприна запевняє – в даній ситуації цілком винні лікарі.

"Безумовно, що пологовий будинок не мав права не прийняти породіллю. У певному сенсі процес розродження можна віднести до екстреного стану, який вимагає негайного надання медичної допомоги, адже мова йде про життя і здоров'я породіллі і немовляти. Головним завданням лікарів під час пологів є надання медичної допомоги та забезпечення безпеки матері і дитини як під час пологів так і в післяпологовий період. На лікарів покладається обов'язок ретельно "моніторити" стан породіллі і плоду і стежити за тим як проходить родова діяльність і розвиваються пологи. Якщо під час пологів виникають ускладнення, то лікарі повинні невідкладно реагувати на ці прояви для того щоб максимально звести до мінімуму всі ризики, зберегти життя і здоров'я матері і сприяти народженню здоровенького малюка. З описаної ситуації стає очевидним, що всі ці вимоги були порушені, що і призвело до тяжких наслідків",- розповідає медадвокат.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Молода матуся звинуватила акушерів у страшному, дитині страждати все життя: "розчавили їй череп"

Як повідомляє портал «Знай.иа» Три дні народжувала мертву дитину - на Львівщині лікар-акушер піде під суд за недбалість

Також «Знай.иа " писав, що У Луцьку немовля впало в кому після щеплення: хто винен