Харків готується до місцевих виборів. Крісло мера - і не в останню чергу завдяки потуранню Банкової - швидше за все, збереже діючий мер Геннадій Кернес.

Про це стало відомо з матеріалу "Апострофа".

Беззмінний мер

Перша столиця України, поряд з Києвом, та за Дніпром, є ключовим регіоном в Україні. І довгий час тут не вдається перервати гегемонію чинного голови міста Геннадія Кернеса. Високий рейтинг і підтримка вже не перший рік призводять Кернеса до влади практично при всіх президентах.

Хоча крім Кернеса в регіоні є ще кілька груп впливу. Перша – це групи колишнього глави Адміністрації президента Петра Порошенка, а нині, голови місцевої організації "Опозиційної платформи - За життя" (ОПЗЖ) Ігоря Райнина, друга - діючого міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, у якого з Кернесом вельми непрості відносини. Що стосується "Слуги народу", то за рік при владі, цей політпроект не особливо переймався партійним будівництвом в країні і Харків - не виняток. При цьому на позачергових парламентських виборах харківський регіон дав непоганий результат Володимиру Зеленському та його партії, а в області практично всі мажоритарники пройшли в Раду саме під прапорами СН і завдяки підтримці Зеленського.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Деякий час у Зеленського розглядали кандидатами в мери нардепів-мажоритарників Марію Мезенцеву і Павла Бакумова. Але пізніше від їх висунення ідеї довелося відмовитися.

"Вони хороші хлопці, молоді, вписуються в концепцію нових осіб, яка близька до нашої партії, але в регіоні їх впізнаваність практично нульова", - коментує "Апострофу" співрозмовник у керівництві партією.

Також на роль мера в Офісі президента розглядали і харківського бізнесмена Олександра Ярославського, але той відмовився - не в останню чергу, через дружні стосунки з Кернесом.

Ще одним потенційним кандидатом могла б стати екс-глава Харківської облдержадміністрації, а нині нардеп Юлія Світлична, близька до Ігоря Райнину. Вона пройшла в парламент на проміжних виборах в Раду на 179-му окрузі, де відкликала свою кандидатуру кандидат від "Слуги" Вікторія Алексейчук. Тоді в політикумі це назвали "зливом" під Світличну, хоча в СН відкидали всі "договорняки". З-за високої впізнаваності в регіоні, у неї непогані шанси стати харківським мером, щоправда, як запевняють джерела в парламенті, вона ще не вирішила, чи піде на вибори. Хоча в "Слуги народу" нічого не мають проти її кандидатури.

Юлія Світлична, скріншот із Фейсбук
Юлія Світлична, скріншот із Youtube

"У неї хороший рейтинг, підтримка Райнина, у якого потужні ресурси і медіа, і вона була б хорошим опонентом Кернесу",- прокоментували у партії "Слуга народу".

Поки ж, як кажуть джерела "Апострофа", Світлична збирається йти на вибори зі своєю партією "Блок Світличної Разом!" і облрада, і в міськраду. Хоча умовляння з боку СН піти на посаду мера все ще тривають.

"Зрозуміла Кернесу людина"

Враховуючи відсутність сильного спаринг-партнера для Кернеса, "Слуги народу" розглядають інший варіант. Основним кандидатом на мера Харкова на сьогодні став IT-підприємець Роман Катеринчик. За словами відразу декількох джерел "Апострофа", його кандидатуру вже фактично затвердив Володимир Зеленський. Катеринчик засновник компаній Artjoker і Turboseo, яка в тому числі, займалася розкруткою на минулих виборах… Геннадія Кернеса. Ще одна цікава деталь з біографії Катеринчика: на виборах 2019 року він увійшов у першу десятку партії Анатолія Шарія.

Джерела говорять про досить хороших відносинах між Кернесом і Катеринчиком.

Геннадий Кернес, фото: Город Х
Геннадий Кернес, фото: Город Х

"Головна причина - він, Катеринчик, збирається сам профінансувати вибори. Він більш ресурсний, з точки зору фінансів. І Кернеса ця кандидатура найбільше влаштовує. Він працював з Кернесом і його близький друг – Олег Дробот (заступник мера Харкова з питань цифровий трансформації, - "Апостроф"). Загалом, Катеринчик зрозуміла Кернесу людина", - розповідає співрозмовник у парламенті.

Ще одну "зрозумілу чинному меру людину" - дружину екс нардепа Євгена Мураєва, Валерію Мураеву, за словами джерел, зараз розглядають на посаду заступника голови харківської ОДА Олексія Кучера. Що в цілому вписується в концепцію домовленостей Банковій і Кернеса. Хоча офіційно у партії кажуть, що їм по дорозі не з муніципальною владою, а тільки з тими харків'янами, яких не влаштовує існуючий порядок речей.

"Монобільшинства у "Слуг" не буде"

Трохи перешкодити планам чинної влади і Кернеса, можуть, тільки кілька людей – вже згаданий Райнин, і Арсен Аваков. Він, за словами співрозмовників, буде підтримувати Юлію Світличну, у разі її висунення, так як дуже хоче змістити Кернеса з поста мера, враховуючи їх давню ворожнечу.

"Можна сказати, що непублічним партнером у Харкові в Авакова є Ігор Райнин. І його люди, які залишилися, наприклад, в облраді, підуть на вибори за списками ОПЗЖ або в Блоці Світличної", - коментує співрозмовник.

Псувати рейтинг Кернеса будуть і політики, на яких орієнтується проросійський електорат, наприклад, нардеп Олександр Фельдман з партією "Народна ініціатива Фельдмана". Також на парламентарія орієнтується і частина місцевої організації ОПЗЖ.

"Тому всі ми розуміємо, що змістити такого популярного політика, як Кернес, майже нереально. Він же особисто переживає чи не за кожен зламаний ліфт. Він може зателефонувати своїм чиновникам і наказати щось вирішити. Так, він замішаний в корупції, але справи проти нього закрили ще за минулої влади, і зараз в місті його дуже шанують", - не під запис прокоментував один зі співрозмовників в керівництві партії "Слуга народу".

"Справжня боротьба розгорнеться не за крісло мера, а за входження в міськраду та облраду. Вже зараз зрозуміло, що монобільшинства у "Слуги" ніде не буде. Вони тільки з тижня на тиждень перейдуть на формування своїх списків, і там бардак повний. Буде гарне представництво у блоку Кернеса, у Світличної, у ОПЗЖ, і ось в такому складі їм доведеться сідати і домовлятися",- вважає джерело.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Кернес побудує в Харкові ще одне місто - "Як Ватикан"

Як повідомляє портал «Знай.ua» Кернеса відфутболили з нової партії мерів України

Також «Знай.ua» писав, що Кернес мітить у крісло мера Харкова по третьому колу