В умовах дефіциту апаратів штучної вентиляції легенів харківські медики вигадали, як рятувати життя пацієнтів за допомогою поліетиленових пакетів.

В рази дешевшу, порівняно з зарубіжними аналогами, розробку харків'ян вже застосовують колеги в більш ніж 80 лікувальних закладах України.

Винахід цей не новий – так рятували життя ще в 80-ті роки минулого століття, каже завідувач кафедри анестезіології, дитячої анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медичної академії післядипломної освіти доктор медичних наук, професор Володимир Корсунов.

ХАРКІВ'ЯНИ ЗАПРОПОНУВАЛИ БІЛЬШ ДЕШЕВИЙ ВАРІАНТ

Зараз до такого методу повернулися через нестачі медичного обладнання в лікарнях країни.

"Такі технології, які називаються CPAP (Constant Positive Airway Pressure) – «Постійний позитивний тиск у дихальних шляхах», використовуються на протязі багатьох десятиліть. Один з методів, який був запропонований в 80-і роки минулого сторіччя, а може бути, і раніше, носить ім'я його авторів (метод Мартіна-Буейра). Цю технологію експлуатують у Великобританії – британська компанія Intersurgical випускає шоломи, в які подається кисень або кисень з повітрям. Вони герметизуються на шиї навколо голови хворого, і таким чином людина отримує кисень у достатній кількості, а видих відбувається з певним регульованим опором. Тобто тиск на видиху стає не нульовим, а позитивним", – розповідає Корсунов.

"Цей тиск передається на легкі– на легеневі пухирці (альвеоли), в яких, власне, і відбувається газообмін. Цим позитивним тиском втягнутий у газообмін частина альвеол, яка через запальний процес була вимкнена і не брала участі в диханні. Так поліпшується насичення крові киснем, усувається гіпоксія, зменшується робота органів дихання, і пацієнт може лікуватися в таких умовах. Подібна штука вже зроблена і працює в Ізраїлі, тому що британських шоломів на всіх не вистачає",- продовжує професор.

Харківські медики запропонували більш дешевий еквівалент дорогим британським шоломам, що виявилося можливим зробити в умовах України, коли відсутній доступ до промислових моделей подібного роду. Ідея його створення належить Володимиру Корсунову.

ЯК ПРАЦЮЄ СИСТЕМА

У своїй розробці харків'яни використовували поліетиленовий пакет, точно такий же, як у зарубіжних колег, систему подачі кисню і видозмінений клапан видиху.

"Не механічний, як в інших країнах (у нас в Україні їх просто немає), а клапан у вигляді водяного затвору. Тобто повітря, що видихається пацієнтом, повинне подолати опір рідини, в яку опущено шланг видиху. Чим глибше ми опускаємо шланг, тим більше опір і тим більший тиск створюється в дихальних шляхах пацієнта", – розповідає про новації Володимир Корсунов.

Це призводить до поліпшення газообміну, а відповідно, дозволяє усунути дихальну недостатність.

"Нормальна здорова людина вдихає з негативним тиском – у нього альвеоли спадаються, а на вдиху відкриваються. Однак коли частина легенів уражається якимось запальним процесом, в альвеоли починає надходити запальна рідина — ексудат. І вони брати участі в газообміні не можуть. Але якщо ми змінимо умови їх роботи (створимо для них підвищений тиск), вони знову стануть відкриватися і брати участь в газообміні.За рахунок того, що збільшується кількість альвеол, збільшується загальна поверхня легень, яка бере участь у диханні, що дозволяє усунути прояви дихальної недостатності, – пояснює професор.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

джерело: Вечірній Харків
джерело: Вечірній Харків

ХАРКІВСЬКИЙ ВИРІБ – ДЛЯ ТЯЖКИХ ВИПАДКІВ

Метод можна застосовувати у важких випадках, у тому числі при Covid-19, коли пацієнту недостатньо лікування киснем і сатурація (насичення артеріальної крові киснем) знижується у нього до критичних значень.

"В нормі насичення артеріальної крові киснем становить 95–99%. Якщо сатурація нижче 94%, у пацієнта гіпоксія, і необхідно швидко приймати заходи. Сатурація нижче 90% є критичним станом і потребує екстреної медичної допомоги. А при Covid-19 насичення може знижуватися до 90%, 80%, 70% і нижче", – пояснює Володимир Корсунов.

Якщо подача кисню через маску або носовий катетер не змінює ситуації і насичення крові киснем навіть при його вдиханні знижується до 90%, хворого потрібно перекладати або на апарат штучної вентиляції легенів, або на режим штучної вентиляції легенів з постійним позитивним тиском – CPAP.

"CPAP може знизити навантаження на апарати ШВЛ, а в деяких випадках хворому взагалі може не знадобитися переведення на ШВЛ. Йому буде цілком достатньо пробути в шоломах CPAP протягом двох, трьох, десяти днів – до того моменту, поки не почне видужувати. А у нас є дуже простий і дешевий еквівалент цих шоломів", – зазначає Володимир Корсунов.

АЛЬТЕРНАТИВА ШВЛ ВИЯВИЛАСЯ ЗАТРЕБУВАНОЮ

Спеціальні поліетиленові пакети вітчизняного еквівалента СРАР погодилися робити в Дніпрі на підприємстві «Біосфера», яке виробляє побутові товари, в тому числі і побутові поліетиленові пакети.

"Там відразу ж погодилися на експериментальне виробництво і розробили новий вид пакетів, зроблених з якісного первинного поліетилену – нетоксичного, досить щільний, зі спеціальною пайкою, яка витримує високий тиск. Розробили трубочки для підключення, а також нову, дуже просту технологію фіксації. І таким чином допомогли нам вирішити проблему нестачі ШВЛ", – розповідає Володимир Корсунов.

Розробкою харківських медиків вже зацікавилися колеги з усієї України.

Джерело: Вечірній Харків

Апарат ШВЛ, фото Facebook
Апарат ШВЛ, фото Facebook

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Львівський лікар розкрив жахливу правду про інфекційній лікарні - "...Він схопив мене за руку і запитав: Я вмираю?"

Як повідомляє портал «Знай.ua» У Києві в психіатричній лікарні Павлова готують масові скорочення - тисячі душевнохворих можуть опинитися на вулиці

Також «Знай.ua» писав, що Ветеран Другої світової утер ніс пандемії — 99-річний дідусь одужав від Covid-19