У самому найстарішому ботанічному саду України, який знаходиться в Харкові і якому в цьому році виповниться 216 років, розцвіла колекція тюльпанів та інших цибулинних рослин.

На жаль, через карантин харків'яни і гості міста не зможуть помилуватися красою цих квітів, так як зараз діє обмеження на відвідування таких місць, як і ботанічний сад зокрема.

Пише портал Редпост.

Ми спробуємо наблизити цю красу хоча б на екранах. Головне - представити, що ви не вдома, а ось тут, в саду.

Тетяна Орлова, завідувач відділом квітчасто-декоративних рослин ботанічного саду ХНУ ім. М. Каразіна:
У нашому саду велика колекція тюльпанів, більше 330 сортів у нас. Ну і видів близько 50. В цьому році колекція перезимувала непогано, але цвітіння через те, що холодна погода досить - цвітіння розтягнуте. Тобто тюльпани цвітуть, як їм і належить, по групах. Є у нас ранні тюльпани, пізні, є середні. Тюльпани у нас представлені всіх класів і груп які зараз існують, від ранніх Дарвінових, простих, до махрових, зелёноквіткових тюльпанів Рембранта. Всі групи. І кольори як ви бачите - білі, червоні, бузкові, майже чорні, тобто темно-бордові, це ті, що називаються чорними. Тобто колекція у нас дуже велика.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

тюльпани
тюльпани, Фото Olga Oginskaya с сайта Pixabay

Також, Тетяна Орлова розповідає, що на деяких галявинах ботанічного саду вже почали цвісти і інші рослини. Деякі з них розкрили свої бутони трохи раніше звичного часу.

"Уже цвітуть Юнони, жовті квіти, це Юнона Бухарска і цвітуть різні види Рябчиков. Рябчик шаховий, Рябчик Імператорський і інші. Крім того вже почали цвісти і багаторічники такі як Сон-трава, різні види крупок, навіть цвіте Флокс Шилоподібний, який десь то цвіте до 1 травня. І ми бачимо починає цвісти багряник Канадський, дуже цікава рослина у якого ще немає листя, але вже формуються бутони лілових або бузкових квіток, які розташовані пучками по 6-7 штук. "

На іншій локації ботсаду, що на Клочківській, цвітуть магнолії. У природі вони ростуть в лісах і по берегах річок від Гімалаїв до Японії, Малайзії, від Південно-Східних штатів США до Бразилії. Вони відрізняються своїми кольорами. Є в формі келиха. А є магнолії зірчасті, в яких квітка схожа на зірочку. Колірна гамма різноманітна.

магнолія, скріншот із відео
магнолія, скріншот із відео

Ольга Трофименко, інженер Харківського ботанічного саду ХНУ ім. М. Каразіна:
Є білі, рожеві, більш темно рожеві, малинові, жовті дуже декоративні. У нас з'явилися магнолії з махровими квітками, такі сорти. Є у нас близько 8 видів магнолій - це Зірчаста, Кобус, трипелюсткова, оголені. І велика кількість сортів, більше 40 різних сортів. Поповнюється постійно колекція, в минулому році було висаджено 8 сортів. В цьому році вже 4 нових сорти висаджено. Терміни цвітіння розрізняються у магнолій. Є такі сорти, які вже відквітнули, є, які зараз в самому піку цвітіння, а є які ще в бутонах і ще не починали. У них тільки починає забарвлюватися бутон квіток.

"На жаль, у зв'язку з карантинними заходами, в цьому році харків'янам доведеться набратися терпіння і обмежити милування навколишньою природою екранами телевізорів. Тому що ботанічний сад закритий на час карантину і не проводиться у нас ніяких гулянь і екскурсій, не фотозйомок. Тому в наступному році або після закінчення карантину якісь інші рослини можна буде побачити в цвітінні, "- підсумувала Ольга.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Життя переможе, - львів'яни в мережі діляться яскравими знімками квітучої магнолії

Як повідомляє портал «Знай.uа» Киян строго покарають за покупку первоцвітів, - забудьте про пролісках

Також «Знай.uа» писав, що Син Тіни Кароль почав посадки раніше Зеленського, поки мама курличет з Даном Баланом