Експрес-тест на наявність коронавірусу варто робити лише тоді, коли є обґрунтована підозра, що людина інфікована. Про це постійно твердять лікарі. Однак харків'яни бажають знати, де можна купити і зробити тест на небезпечний вірус.

Ще на тому тижні заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що експрес-тести для виявлення коронавірусу, які зараз недоступні пересічному українцеві, можна буде придбати в аптеках. Як він сказав, то один такий тест коштує близько 360 гривень.

"Якщо приватні установи та аптеки почнуть закуповувати швидкі тести, то будь-яка людина зможе піти і купити їх в будь-якій аптеці. В даний момент ми купуємо централізовано і передаємо в установи охорони здоров'я. Вони коштують близько 360 грн.", – сказав Віктор Ляшко.

В облдержадміністрації повідомили, що «тест роблять тільки за показниками, які визначає лікар, і просто кожному бажаючому не зроблять». Але, а якщо вже призначили тест на виявлення коронавіруса, то його повинні зробити безкоштовно.

Директор Департаменту охорони здоров'я Харківської міської ради Юрій Сороколат, сказав що тести на коронавірус на даний момент знаходяться у дорослій та дитяійї обласних інфекційних лікарнях.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

«Тести робляться в певний період захворювання, а не коли заманулося пацієнту. Якщо у вас немає ніяких симптомів, але ви хочете зробити тест, то він не покаже вірус. Це буде невірний результат. А коштує він 990 грн. Ви ж не будете робити кожен день? Тут повинні бути симптоми – температура, кашель, утруднене дихання, наприклад», - пояснили в приватній клініці по телефону.

Представник клініки дала пораду – записатися на прийом до терапевта, якщо є ознаки ГРВІ протягом 2-3 днів.

алгоритм дій лікарів, джерело МОЗ
алгоритм дій лікарів, джерело МОЗ

А ось в іншій приватній клініці сказали, що вони взагалі не роблять тестування на коронавірус. Але детально проконсультували, що потрібно робити, якщо запідозрили у себе ознаки захворювання.

«Тест робиться, коли у людини є якісь симптоми захворювання. Якщо лікар оглядав хворого і запідозрив коронавірус, він повинен викликати на своє ім'я швидку, яка відвезе їх в стаціонар, в інфекційне відділення. Пацієнти не можуть приїжджати самі і самостійно звертатися в приватні лабораторії, або ж інші лікувальні установи. Тільки лікар може направити в стаціонар. Тому потрібно звертатися до свого сімейного лікаря», - розповіли в клініці.

«Діагностика відбувається шляхом виключення: спочатку медики діагностують на грип, якщо немає підтвердження, діагностують на короновірус. Якщо тест виявиться позитивним - людину поміщають в лікарню на карантин і підтримують його стан за допомогою медичного догляду. Після 14-ти днів перебування в лікарні, якщо людина буде відчувати себе добре, його випишуть і вона буде повністю здорова», - пояснив заступник міністра охорони здоров'я Дмитро Коваль.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У Харкові показали "щит" від коронавіруса, як будуть боротися з китайської "чумою"

Як повідомляє портал «Знай.ua» "Навіщо займаєтеся х@йней", або як в КМДА медики шукають у депутатів коронавірус

Також «Знай.ua» писав, що Затримка дихання і багато води – лікар розвінчав самі безглузді міфи про діагностиці коронавіруса