Україна порушила Європейську конвенцію з прав людини по чотирьом громадянам, які в 2010 році протестували проти будівництва дороги через парк Горького у Харкові. Відповідне рішення Європейський суд з прав людини виніс у вівторок, 18 червня, повідомляє "Укрінформ".

"Суд визначив, що влада не змогла провести належне розслідування щодо скарг на погане поводження із заявниками", - йдеться в судовому заяві.

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити чотирьом заявникам по 6 тис. євро кожному за нематеріальний збиток і ще 16,6 тис. євро компенсації судових витрат.

Нагадаємо, 27 лютого 2008 Харківської міська рада виділила в центральному парку - парку Горького, 9,9218 гектарів "для будівництва автодороги" від вулиці Сумської до Новгородської.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Два роки тривало протистояння громадськості та міськради. Однак у травні 2010 року Харківський міськвиконком погодив будівництво і дозволив почати вирубку 503 дерев у парку Горького.

Секретар міськради Геннадій Кернес заявляв, що дорога не буде проходити через алеї парку Горького. Лісоруби не показали активістам жодних документів на проведення рубки.

З усього необхідного пакету для легалізації "видалення зелених насаджень", у лісорубів виявилася тільки копія того самого рішення міськвиконкому. Протягом двох тижнів на території парку сталися сутички між захисниками дерев і так званої муніципальної охорони.

Були встановлені намети, в яких цілодобово чергували активісти, на деревах сиділи альпіністи, щоб перешкодити вирубці дерев.

В результаті зіткнень деякі протестувальники були побиті, а близько 30 затримані підрозділом "Беркут".

Нагадаємо, Кернес прийняв рішення, яке не сподобається багатьом харків'янам.

Як повідомляв Знай. ua, до активістів нагрянули копи з-за знову пам'ятника Жукову в Харкові.

Також Знай. ua писав, що мер Харкова Кернес приголомшив заявою про "війну".