Харківські студенти з НТУ "ХПІ" зуміли перемогти у Всесвітніх університетських стартап-змаганнях, посівши перше місце в категорії "Здоров’я" із застосунком "Віртуальний психолог". Про це пише видання «Депо. Харків».

Як зазначається, розробником мобільного додатку став 20-річний студент Харківського політехнічного інституту Тарас Погребняк. Він почав працювати над проектом у 2017 році, коли йому вперше діагностували депресію. Не тішили ні перспективна робота, ні кохана дівчина.

Як виявилося, людей із такою проблемою в світі багато, а до психолога вирішують звернутися лише 4% з них. Нерідко заважає зависока ціна терапії та сором говорити із чужою людиною про свої проблеми.

Фото: Депо. Харків
Фото: Депо. Харків

Тож хлопець придумав бота-психолога. Йому допоміг втілити задумане в життя інший студент, Харківської Політехніки, Михайло Маркевич. Так з’явилася "Еломія" - "компаньйон, який допомагає людям зрозуміти себе, вирішувати проблеми в стосунках, залишатися спокійними, щасливими і мотивованими".

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Димопоглинач для заводів

Ще одним досягненням харківських студентів став стартап "Smoke Free Air Tech". Це пристрій, який має очищувати повітря з індустріальних труб.

Пристрій має високу ефективність, низьке енергоспоживання та надійний ступінь електробезпеки за рахунок використання запатентованої технології.

Фото: Депо. Харків
Фото: Депо. Харків

Озонатор від COVID-19

В умовах пандемії коронавірусу студенти-винахідники взялися і за цю проблему.Творці проекту OptyTeam винайшли генератор озону для знезараження поверхонь і об’єктів від вірусів, у тому числі, від ковіду. Він за мить знищує віруси і бактерії, зручний і простий у використанні. Найбільше перспектив у винаходу – для застосування на круїзних лайнерах.

Флуоресцентні картини та футболки

Автори стартапу FloatyColor вже заробляють своїми флуоресцентними фарбами для малювання на воді та текстилі.

Основа їхніх фарб - акрилатні дрібнодисперсні пігменти, за рахунок чого виходять якісні малюнки. Ці фарби флуоресцентні і значно яскравіші, ніж інші фарби.

Фото: Депо. Харків
Фото: Депо. Харків

"Лісове передбачення" для ДСНС

Стартап "Forest Foresight" вже зацікавив Державну службу з надзвичайних ситуацій у сфері передбачення лісових пожеж. Новий сервіс онлайн-моніторингу пожежної небезпеки у лісах аналізує дані з супутникових мультиспектральних знімків.

Якщо ДСНС одобрить винахід, його пропонуватимуть і іншим країнам.

Нагадаємо, зрубав 4 дерева - посадив 10: українці знайшли новий спосіб очистити Землю від сміття та шкідливого пластику

Як повідомляв Знай.uа, українська школярка змусила говорити про себе весь світ - ось як швидко очистити воду в річках

Також портал Знай.uа писав, що в Китаї знайшли, як перемогти танцюючих бабусь і гучну музику: колонки відключають "ліхтариком"