Після смерті Кернеса в Харкові гостро постало питання про позачергові вибори мера міста. І сталося це через два моменти: через звернення до Верховної Ради секретаря міськради Ігоря Терехова з проханням призначити перевибори в Харкові, а також через намір брати участь у виборах міського голови колишнього мера міста Михайла Добкіна.

Тепер парламент повинен визначитися з термінами виборів, передає "Страна".

Інтрига навколо дня голосування закручується дійсно серйозна. Позачергові вибори міських голів за законом має призначити Верховна Рада. А зараз вона повинна відреагувати на клопотання секретаря Терехова.

За законом, є тільки дві дати для позачергових виборів: остання неділя березня і остання неділя жовтня.

Кернес і Терехов, фото: соцмережі
Кернес і Терехов, фото: соцмережі

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Для того, щоб голосування за мера Харкова відбулося вже 28 березня, постанову Про вибори потрібно прийняти не пізніше 26 січня. Саме в цей день Рада повертається в робочий режим після зимових канікул.

У той же час, Добкін сумнівається, що рішення буде прийнято 26-го січня. А затримка з прийняттям, на його думку, викликана невигідністю виборів навесні для офісу президента України і групи впливу міністра Арсена Авакова, на яких зараз орієнтується нинішнє Харківське керівництво на чолі з Тереховим.

"Якщо на цій сесії (тобто 26 січня - Ред.) не приймуть постанову з причини, що не з тієї ноги встав голова профільного комітету або взагалі забули про це питання, взявшись за якісь невідкладні справи, тоді буде зрозуміло, що це змова",- заявляє Добкін.

Михайло Добкін і Геннадій Кернес, фото nosikot.livejournal.com
Михайло Добкін і Геннадій Кернес, фото nosikot.livejournal.com

Втім, не тільки він говорить про бажання міської влади і їх союзників - групи Авакова і ОП - відстрочити вибори нового мера. Це поширена думка в Харківській політтусівці.

Якщо вважати, що швидкі вибори не вигідні Терехову і силам, які за ним стоять, то якраз Добкін, на думку експертів, в них зацікавлений.

Про бажання Терехова зайняти мерське крісло ходять наполегливі чутки, але він відмовляється відповідати на питання про балотування.

"Коли будуть призначені вибори, тоді ви побачите, хто буде висуватися, як і в які терміни", - відповів Терехов на відповідне запитання журналістів наприкінці грудня.

При цьому Терехов продовжує працювати над власною розкруткою. У певному сенсі для нього виборча кампанія після голосування 25 Жовтня не закінчилася.

Терехов дійсно не зацікавлений у швидких виборах, так як йому потрібно ще багато чого зробити для того, щоб городяни його сильніше асоціювали з Кернесом, ніж Добкіна.

Ігор Терехов/Фейсбук
Ігор Терехов/Фейсбук

Михайло Добкін сказав у коментарі "країні", що в Терехові побачить справжнього конкурента, якщо його дійсно підтримає команда Авакова, яку він вважає" головним суперником " у майбутній кампанії.

Самого Добкіна, як вважають у політичних колах, підтримують Рінат Ахметов і Вадим Новинський. Втім, співрозмовник, близький до керівництва партії Ахметова "Опоблок", стверджує, що остаточне рішення про підтримку походу Добкіна в мери Харкова даною групою ще прийнято не було.

"Воно буде після консультацій у трикутнику Ахметов-Офіс президента-Фукс",- розповідає джерело.

Причому вибрати можуть і іншу кандидатуру.

"Це і Терехов, і гіпотетично Мураєв",- зазначає співрозмовник в "Опоблоці".

Екс-нардеп Євген Мураєв заявив, що його рішення залежатиме від ситуації в харківській мерії і в самому місті.

Окрема інтрига-кого висуне "опозиційна платформа - за життя" (ОПЗЖ). Її кандидат у мери, нардеп Олександр Фельдман, посів друге місце. Також як і сама партія на виборах до міськради.

Фельдман, скріншот з відео
Фельдман, скріншот з відео

ОПЗЖ поки не визначилася зі своїм кандидатом. Обговорюються найрізноманітніші варіанти. У тому числі, за чутками, зондує грунт на предмет підтримки Добкін.

Певним фактором на виборах могла б стати екс-губернатор Юлія Світлична, але, за відомостями "країни", вона не прагне на вибори. Якщо Світлична не балотуватиметься, ймовірно, знову піде кандидат від її партії, депутат Харківської міськради Ігор Черняк.

У Харківській організації" Слуги народу " як про можливого кандидата говорять про народного депутата восьмого скликання, депутата облради від СН Романа Семенуха.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Добкін привітав харків'ян З Новим роком і націлився на крісло Кернеса: "Таки так..."

Як повідомляє портал «Знай.иа» "Права рука" Кернеса Терехов звернувся в Раду з осиротілого Харкова: "потрібні вибори"

Також «Знай.иа " писав, що Що пережив Харків у бурхливому 2020-му: лісові пожежі, пандемія і смерть Кернеса