Єдиному курсанту, який вижив в авіакатастрофі під Чугуєвом, дозволили вийти на вулицю з палати. У 20-річного В'ячеслава Золочівського струс мозку, забої та опіки.

Курсанту важко згадувати той день, але дещо про останній політ Ан - 26 він розповів у сюжеті ТСН.

З Іриною, матір'ю В'ячеслава Золочівського, ТСН поїхала у військовий госпіталь до сина жінки.

"Слава підняв голову. Він був весь в крові і говорив "Мама". Я ночі не сплю. Просто не можу відійти від тієї ночі"— згадує мама курсанта.

За словами жінки, в п'ятницю Слава їй подзвонив і попередив, що з шостої до дев'ятої вечора буде в небі. Вже близько 21:00, майже відразу після трагедії, Ірина побачила в соцмережах відео літака.

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Я шукала очима сина. Це був якийсь страшний сон. Скільки хлопців не повернулися..."— каже мама курсанта Ірина Золочівська.

Четвертий день В'ячеслав перебуває в Харківському військовому госпіталі. Він здійснив першу прогулянку після аварії. Юнакові ще важко пересуватись. Мама хоче хлопця підтримати, проте він справжній майбутній офіцер не показує, що потребує допомоги. Перебинтована голова: у хлопця струс мозку, множинні забої, на обличчі немає живого місця, незначні опіки по тілу. Він єдиний зумів вибратися з літака і вижити. "У сорочці, кажуть, народився"— зазначає він.

Він навчається на третьому курсі. Для курсанта університету Повітряних сил розпочався бажаний період у навчанні - практика. Це були його перші польоти. За плечима лише 5 годин в небі, налітати повинні були ще три. Як розповів В'ячеслав, на борту Ан-26 опановували навігацією, запуском двигунів, радіопереговорами. У салоні - десять робочих місць з навчальними приладами, 20 курсантів в салоні і ще сім членів екіпажу. Слава сидів майже поруч з кабіною пілота. За його словами, політ тривав нормально, нічого незвичайного. І раптом він прийшов до тями всередині палаючого літака.

"Я, мабуть, вдарився головою"— намагається згадати події, тієї страшної ночі.

Хлопець не міг зрозуміти, що відбувається. Для нього все здавалося нереальним епізодом з комп'ютерної гри. Курсанта привалило фюзеляжем, можливо, це вберегло його сильних опіків. Він зміг виповзти зсередини. Тим, що бачив і пережив в той момент, поки не готовий ділитися.

Єдине згадує, коли вибрався, то намагався врятувати друга - Віталія Вільхового. Тіло курсанта охопило полум'я.

"Намагався гасити. Потім підбігли інші, його загасили - і все"— - розповідає хлопець.

У цій катастрофі хлопець втратив всю групу, 12 одногрупників, в живих залишився тільки він. Слава з дитинства марив небом. Хотів стати пілотом, як тато. Диспцилина і навчання. Мама зберегла навіть відео, де він ще маленький в дитячому садку, а вже майбутній пілот. Однак ця трагедія перевернула все з ніг на голову. Тепер хлопець вирішує, чи продовжить взагалі навчання: "Я не знаю. Може так, а може — ні. Все повинно зажити, по-перше".

Він поки не поспішає аналізувати, чому вижив. Йому потрібен час. Ірина ж в календар внесла ще одну дату: "У нас ще один день народження, 25 вересня"— каже жінка.

За словами медиків, В'ячеслава скоро випишуть, але його чекають місяці реабілітації.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Наймолодшого із загиблих на Хмельниччині курсантів поховають після ДНК-експертизи

Як повідомляє портал " Знай. ІА » У катастрофі під Харковом загинув курсант з Мелітополя, місто в сльозах: "веселий хлопець з добрими очима"

Також " Знай.ІА " писав, що Рідні загиблого в авіакатастрофі під Харковом військового зворушили українців спогадами: "Олежка підкорив небо і залишився там"