Пожежа, яка вирувала у Дворічанському районі перетворила на попіл кілька десятків будинків Гороб'ївки. Жителям села довелося роз'їхатися по друзям і родичам. Збитки від пожежі має встановити спеціальна комісія. Щоб виплатити постраждалим матеріальну компенсацію.

3 вересня журналісти KHARKIV Today побували в Харківській області, де вогонь охопив 500 гектарів території — житлові будинки та лісовий масив.

Сильне задимлення видно ще на під'їзді до дворічної, за містом — пожежники, вони набирають воду в машини з річки. На шляху до вигорілої Горобьевке чути сильний запах диму. Дорога лежить через ліс, де ще тліють дерева. У самому селі стоять згорілі будинки, чорна від вогню земля і тварини, які не встигли врятуватися.

У центрі згорілої Гороб'ївки видніються намети, їх поставили рятувальники. Тут могли поспати Погорільці, але ніхто не скористався пропозицією — жителі села вважали за краще залишитися у друзів і родичів. Волонтери приготували для постраждалих гарячий чай і бутерброди, роздавали їм воду, макарони і крупи.

Кілька жінок сидять трохи в стороні від наметів. Вони чекають комісію, яка встановить збитки. Постраждалим глава МВС Арсен Аваков пообіцяв компенсації протягом місяця-від 200 до 300 тисяч гривень. Гроші повинен виділити Кабінет Міністрів.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

фото: KHARKIV Today
фото: KHARKIV Today

Прийшла в центр Горобьевки і Світлана Плахотіна, чий будинок уцілів. Не вберегли від вогню будинок її 90-річної матері, вона ще не знає, що залишилася без даху над головою.

"Моя мама Катерина Максимівна постраждала, їй 90 років і вона майже не ходить. Будинок був за лісом, через пожежу лісу немає вже там, всі п'ять будинків за ним згоріли. Ми її раніше забрали, бачили дим. У мами великий будинок був, всю птицю забрали до себе, а сарай, льох і колонка, дуже облаштований будинок з водою і ванною — цього всього немає. Мама ще не знає, що будинок згорів, я їй боюся говорити. Вона знає, що пожежа і люди погоріли, просто плаче і все. Напевно, боїться сама запитати, що з її будинком", — розповіла мешканка Горобьевки.

Сама жінка не спала всю ніч-вогонь підбирався до вулиці, де живе жінка і очей зімкнути було не можна. Гасити пожежу доводилося підручними засобами: через відключення світла не працювали колонки.

"Ми свою вулицю рятували. Залізничники кинули роботу-бачать, що село горить і приїхали. Дуже багато було людей з сусіднього села Таволжанка, я їм дуже вдячна, вони нам допомогли, буквально до дев'ятої години вечора у нас були, вогнище вогню вони відштовхували і ми з ними. Води не було, світло відключили, а у нас всіх колонки. Гасили лопатами і гілками сосни, клена. Це було годин з трьох [другого вересня-ред.], а потім чергували, ніч не спали, щоб ніде нічого, не дай бог. Всі разом, бачили, що пожежники недалеко і не так страшно", - згадує Світлана Плахотіна.

Її односельчанка побачила, що її будинок у вогні, коли гасила пожежу в іншому місці.

"Все згоріло, нічого не залишилося, тварин не було,а так-все... Прибігла з лопатою гасити, а я горю. Документи згоріли, ночувала у друзів на станції Дворічна. Не знаю, що буду робити далі, я ще в шоці. З онуком і донькою жили, вони залишилися у друзів, а я приїхала сюди, заяву написати. Коли почалася пожежа, онук був у школі, а дочка вдома-встигла врятуватися", - розповідає жінка.

фото: KHARKIV Today
фото: KHARKIV Today

Також, через деякий час став виднітися густий дим у сусіднього села Гряниківка. Всі 3 вересня люди проливали свої будинки зі шлангів, а поруч працювали пожежники, вогонь спалахував в декількох місцях, побороти його намагалися і за допомогою пожежного вертольота. Жителям Гряниківки сказали зібрати документи.

У Гороб'ївці, де пожежа вже завдала колосальних збитків місцевим, люди почали повертатися до залишків будинків. У пенсіонерів Валентини і Віктора Шуляров під час пожежі врятувалися вівчарка і нутрії, ще один пес втік. Гризунам допоміг басейн, який спорудили для них господарі.

"Будинок згорів, гараж, сарай, кухня і льох, в погребі все погоріло, і продукти, і консервація. У нас кури були, вони всі задихнулися, нутрії живі залишилися. У нас машина, чоловік прибіг, сказав-сідай, давай документи і все. Ночували у дітей у Ковшарівці, а зараз будемо у друзів. Що буде далі - будемо сподіватися, що нам виплатять щось. Ліс горів і будинки колись горіли, але такого великого не було пожежі, щоб люди так страждали", - розповіла постраждала від пожежі Валентина Шуляр.

фото: KHARKIV Today
фото: KHARKIV Today

Від будинку пенсіонерки залишилися тільки ворота і шифер.

"Нутрії Наші у вольєрі, там басейн, врятувалися тому, що залізли у воду і там залишилися, 15 великих і 10 маленьких, місячних. Великих поб'ємо, а маленьких комусь віддамо. Собачка у нас одна пропала, вівчарка залишилася, вона навіть з двору нікуди не виходила. Передні ворота залишилися цілі і вона прямо під воротами сиділа, нас чекала, вона нікуди не виходила, а ось інша собачка, невелика, Челсі — пропала. Боїмося, що вона там згоріла, кішечка обпекла лапки, вдавалася до мене і плакала", — розповіла мешканка Горобьевки.

Чоловік жінки-Віктор Шуляр додав, що вогонь не торкнув їх виноград.

Станом на 07: 00 4 вересня відкритого вогню у Дворічанському районі рятувальники не спостерігають, вони намагаються загасити окремі осередки тління лісової підстилки та залишків деревини. З вогнем борються 479 осіб і 78 одиниць техніки, в тому числі два пожежних літаки і вертоліт, вони вже скинули 254 тонни води.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Названа причина пожежі в елітному Taryan Towers в Києві-забудовники " перестаралися"

Як повідомляє портал «Знай.иа» На Донбасі потужна стихія атакувала українських захисників, стає жарко-горять сотні гектарів

Також «Знай.иа " писав, що Під Харковом безстрашний тракторист врятував від вогню 20 будинків-поки пожежники збиралися