Скоро стартує передвиборча кампанія місцевих виборів, в тому числі і в Харкові. Але деякі політики навіть не дочекавшись її офіційного початку вже розпочали агітацію, використовуючи для цього старий добрий адмінресурс, а саме – доступ до освітян.

1 вересня всі школярі і вихованці дитсадків Харкова отримали подарунки – полотняні торбинки, а в них блокноти, розмальовки, браслети тощо, а також медичні маски, пише "Українська правда Життя".

Усі отримані подарунки були брендовані логотипом з назвою політичної партії чинного мера міста "Блок Кернеса – успішний Харків!".

Саме від неї планує йти на вибори міського голови чинний очільник міста Геннадій Кернес.

Ці подарунки діти отримали від вчителів під час навчального процесу – це підтверджують і фото, і навіть очільниця міського департаменту освіти Ольга Деменко.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

У інтерв’ю журналісту "Суспільного" Деменко розповіла, що класні керівники, які "одностайно підтримують мера міста", передали дітям від мера привітання з першим вересня.

Вона не побачила у цій ситуації жодної проблеми і на питання щодо можливого порушення законодавстві сказала, що усе було в межах закону.

Але все виявляється не так просто:

"Стаття 31 закону "Про освіту" прямо забороняє зберігання, розміщення і розповсюдження у закладах освіти усіх рівнів реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), а також зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування".

До того ж, Виборчий кодекс встановлює чіткі строки, у які може вестися передвиборна агітація – наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата. Агітація поза цими строками - заборонена.

Усі матеріали передвиборної агітації повинні містити інформацію про те, хто і за чий кошт їх виготовив, про тираж, осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Крім того, агітаційні матеріали та політичну рекламу заборонено розміщувати в установах та організаціях комунальної форми власності, тобто у закладах освіти також. Ці порушення караються штрафом від 3400 до 5100 гривень.

Головна освітянка Харкова стверджує, що подарунки не є політичною рекламою. Однак закон "Про рекламу" з нею не згоден. У визначенні політичної реклами йдеться про те, що до неї належать також використання символіки або логотипів політичних партій.

Однак навіть якщо прийняти її позицію, Виборчий кодекс у частині шостій статті 57 забороняє роздавати виборцям будь-які подарунки, окрім власне матеріалів передвиборної агітації! Це є підкупом виборців і також карається штрафом, а якщо вартість подарунків перевищує 120 гривень – то узагалі позбавленням волі від 2 до 6 років.

Як не крути, з точки зору закону ці подарунки виглядають як мінімум сумнівно.

Порушення правил передвиборчої агітації – це гігантська проблема, і українська політика й політики та політикині не зміняться, доки люди не почнуть обирати їх свідомо та за справедливими і прозорими правилами.

Однак використання освітян, учнів і студентів як "ресурсу" у передвиборчих перегонах – ось що обурює найбільше.

Дуже складно повірити, що вчителі всього Харкова роздавали продукцію добровільно, без вказівки згори.

І у цих вказівках можна побачити зневагу до вчителів, чию професійну та людську гідність було ображено перетворенням на мимовільних агітаторів під тиском керівництва.

Реформа НУШ передбачає, що вчителі мають виховувати відповідальних громадян, які здатні до свідомого суспільного вибору та спрямування своєї діяльності на користь іншим людям і суспільству.

Досвід десятиліть розвинув культуру страху перед високопосадовцями у вчителів. Через це вчителі від виборів до виборів забезпечують обслуговування влади, замість того, щоб навпаки використовувати вибори як спосіб відстоювання своїх інтересів.

Адже якщо люди, котрі навчають наших дітей, не матимуть твердих принципів та не діятимуть відповідно до цінностей вільного, справедливого та демократичного суспільства, ми не лише не матимемо не лише справжнього народовладдя, яке діятиме у кращи інтересах громадян, але й не побачимо справді якісної освіти.

Адже раби не можуть навчити свободі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Кернес роздає дітям подарунки перед виборами - замість гречки для пенсіонерів

Як повідомляє портал «Знай.uа» Кернес показав, як стати мером за допомогою школярів 1 вересня

Також «Знай.uа» писав, що Українцям нагадали, за що вони можуть не платити в школах