У Харкові правоохоронці затримали злочинне угруповання, учасники якого вимагали гроші у підприємців або заможних громадян, погрожуючи життю їхніх дітей.

Про це повідомив у Фейсбуці начальник пресцентру СБУ області Владислав Абдула.

Силовики встановили, що до складу групи входило п'ятеро місцевих жителів, серед яких були особи, які вже притягувалися до кримінальної відповідальності та відбували покарання за насильницькі та майнові злочини.

фото: Національна поліція
фото: Національна поліція

"В одному із задокументованих епізодів злочинної діяльності учасники угруповання вимагали від харків'янина, який займається професійною медичною практикою у сфері пластичної хірургії, $ 35 тис., погрожуючи, у разі несплати грошей, вбити його малолітню дитину. Інформацію про матеріальний стан лікаря, склад його сім'ї та адресу проживання вимагачі дізналися від знайомого «жертви», який також планував нажитися на цьому злочині. Спочатку зловмисники вимагали від лікаря 100 тисяч американських доларів, але згодом погодилися на меншу суму"— - написано в повідомленні.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Співробітники СБУ спільно з поліцією і прокуратурою затримали в Харкові чотирьох членів групи під час отримання обумовленої суми, це чотири харків'янина віком від 27-ми і 48-ми років.

Злочинну діяльність організував 29-ти річний чоловік, в «помічники» також взяв свою співмешканку.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів правоохоронці вилучили мобільні телефони, з яких здійснювалися дзвінки та погрози, а також інші докази протиправної діяльності.

фото: Національна поліція
фото: Національна поліція

Наразі затриманим повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст. 189 Кримінального кодексу (вимагання). Вирішується питання про оголошення підозри п'ятому фігуранту кримінального провадження та обрання щодо всіх учасників злочинної групи заходів у вигляді утримання під вартою без права внесення застави.

фото: СБУ
фото: СБУ

За цей злочин підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

СБУ перевіряє причетність учасників злочинної групи до скоєння інших насильницьких злочинів на території регіону.

Операція з документування та затримання зловмисників проходила спільно з управлінням стратегічних розслідувань Національної поліції, слідчими ГУ НП в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської місцевої прокуратури.

фото: СБУ
фото: СБУ

Харків'янин, у якого вимагали гроші, звернувся в поліцію і розповів, що протягом тривалого часу йому надходять телефонні дзвінки з погрозами фізичної розправи йому і членам його сім'ї. Деякий час чоловік не звертав уваги на погрози, поки невідомі не нагадали про деталі минулорічного розбійного нападу на нього.

Пресслужба прокуратури Харківського регіону повідомила, що один з членів злочинної банди подзвонив потерпілому і, погрожуючи вбити його малолітню дитину і став вимагати гроші. Пізніше організатор групи зустрівся з потерпілим і розповів, що знає «кримінального авторитета», який допоможе припинити погрози і гарантувати безпеку потерпілому і членам його сім'ї. 26 серпня організатор групи і його спільник, який видавав себе за "кримінального авторитета", зустрілися з потерпілим. Зловмисники пообіцяли, що вимагач вибачиться і припинить погрози. За цю "послугу"потерпілий повинен був заплатити 35 тис. доларів США. Через кілька днів потерпілому зателефонував один з членів злочинної групи і від імені вимагача приніс свої вибачення, таким чином підтвердивши виконання умов домовленості. Пізніше організатор групи призначив зустріч потерпілому, при якій чоловік передав зазначену суму грошей - 35 тис. доларів.

фото: СБУ
фото: СБУ

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Нацбанк "плює" на рішення Верховного суду-справа банку "Преміум" стала безпрецедентною в Україні

Як повідомляє портал «Знай.иа» Нацкорпус підтримав Подільську, насильство над якою поліція відмовилася розслідувати: "влада закриває очі"

Також «Знай.иа " писав, що Кличка підозрюють у черговому "відмиванні" - слід від зниклих 200 млн веде до Комарницького і Тищенка