Українські фермери розповіли, що в цьому році врожай гречки буде нижче запланованого. Через це її ціна може значно зрости.

Гречка в Україні може стати дефіцитом, фермери попереджають, що врожай цього року буде в два рази нижче. І все це через перепади погоди, пише Дніпровська Панорама.

Хоча економісти не поспішають з висновками і кажуть, що підстав для подорожчання круп немає.

"Гречка в цьому році дрібна, а зав'язей практично немає. Засіяно 111 гектар гречки, в план закладено 1.8 тонн з 1 гектара, а по факту, я бачу, що буде на багато менше, десь не більше 1 тонни. Якщо ми планували побратим 200 тонн, то буде близько 100-110 тонн", - розповідає фермер Станіслав.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Продавщиця на місцевому ринку каже, що зараз вона продає гречку по 40 грн за 1 кг.як поведуть себе ціни в недалекому майбутньому, вона спрогнозувати не може, але впевнена, що ціна буде тільки підвищуватися.

А ось звичайні покупці незадоволені навіть нинішньою ціною і кажуть, що 40 грн за 1 кг — це вже дорого.

"Дефіцит — це тоді, коли попит перевищує пропозицію, а якщо підняли ціну так, що попит впав і перерозподілився на інші крупи, то ніякого дефіциту тут не буде"— відповідає економіст Олег пендзін.

Раніше в Міністерстві економіки заявляли, що збираються закуповувати гречку в резерв. При цьому зазначили, що цього року засіяли культури на 10 000 гектар більше, ніж у минулому.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Споживчий кошик істотно подорожчав через карантин-ціни найважливіших продуктів від гречки до цибулі

Як повідомляє портал «Знай.иа» Нові ціни на продукти змусять тернополян сьорбати борщ без м'яса

Також «Знай.иа " писав, що У Харкові накрутили ціни на продукти, незважаючи на карантин-голодні українці беруться за голови