Харків – не тільки велике промислове місто, який є обласним центром і недовгий час носило статус столиці України. Це ще й історичний центр, в якому відбувалися багато важливих для нашої країни подій. В пам'ять про ті події створювалися пам'ятки, зводилися видатні архітектурні споруди, які стали справжніми пам'ятками міста. Добірку історичних відомостей про «7 чудес Харкова» підготувало видання "СтройОбзор".

Пам'ятник Шевченку

Харківський монумент Кобзареві визнаний одним з кращих в світі. Створював його скульптор Матвій Манізер. Спочатку пам'ятник хотіли розмістити на нинішній площі Конституції, однак місця там виявилося недостатньо. Тому вибрали інше місце - вході в міський парк.

Монумент заввишки 16,5 метрів і масою до 30 тонн урочисто відкрили 24 травня 1935 року, до 120-річчя Шевченка. Його складанням та встановленням займалася бригада з двох сотень людей.

Пам'ятник Шевченка

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Дзеркальний струмінь

Фонтан зі сквером, який отримав назву «Дзеркальний струмінь», був зведений у 1947 році. Раніше на цьому місці було кладовище з церквою, яку зруйнували в 1930 році. Звільнену площу пристосували під тролейбусний парк. За міською легендою, одного разу в місті з візитом перебував перший секретар ЦК Компартії Микита Хрущов – він обурився похмурим краєвидом, що відкривався з вікна обкому. Тоді місцева влада вирішила облагородити площу, влаштувавши фонтан з альтанкою і сквер.

Дзеркальний струмінь

Держпром

Проект Будинку Державної промисловості було затверджено в 1925 році. Будівництво грандіозного будівлі тривало три роки. Котлован під величезна будівля копали лопатами вручну. Точно так само, вручну, зведено майже всі будівлі. У Держпромі досі працюють сім з 12 первинних ліфтів, якими, як і 80 років тому, керують ліфтери. У деяких затишних куточках збереглися навіть частини інтер'єру тих років.

Будівлю Держпрому – претендент на внесення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Держпром

Будинок зі шпилем

Так неофіційно називають житловий будинок, розташований в центрі Харкова. Його побудували в 1950 році для заселення співробітників Харківського турбінного заводу. Закінчили будівництво в 1967 році. В одній з частин будинку розмістилося поштове відділення.

Будинок зі шпилем

Покровський собор

Найстарішою будівлею в Харкові, що збереглася до наших днів, є Покровський собор. Його звели місцеві козаки в честь Покрови Пресвятої Богородиці, ще в 1689 році.

У 19 столітті в храмі провели реконструкцію, але в 1920-х роках Свято-Покровський монастир при храмі був закритий більшовиками. У ньому організовували музей, але будівля потроху руйнувалася. У 1990-х роках йому повернули первісне призначення.

Покровський собор

Успенський собор

Дерев'яний собор звели в середині 17 століття. Поруч з ним у 1687 році побудували кам'яний храм, але і він загинув у пожежі 1733 року. Його відбудували, а в 1870-х роках вирішили розібрати, щоб звести новий.

Будівництво затяглося на 12 років, новий храм був набагато більше старого. У 1841 році до нього прибудували 90-метрову дзвіницю.

Успенський собор

Благовіщенський собор

Першу церкву Благовіщення Пресвятої Богородиці заклали в 1655 році, в 1789 році її замінив кам'яний храм. Однак городян ставало все більше, потрібен був храм побільше. Закладку нової церкви вчинено 2 жовтня 1888 року.

Будівництво нової церкви і внутрішнє оздоблення обійшлися в 400 тисяч рублів, його завершили у 1901 році. З 1921 по 1943 роки храм неодноразово намагалися закрити, але після війни богослужіння в ньому відновилися.

Благовіщенський собор

Нагадаємо, що на Харківщині правоохоронці ввели оперативний план "Перехоплення".

Як повідомляв портал Знай.uа, співробітники правоохоронних органів затримали підозрюваних, які причетні до вибуху "Ощадбанку".

Також портал Знай.uа писав, що у Києві сталося зухвале пограбування приміщення Спілки журналістів, розташованого на Хрещатику.