У вівторок, 22 січня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Харківської міськради і зобов'язав Кабмін затвердити Єдиний реєстр пам'яток Другої світової війни 1939-1945 років. У Кабінету міністрів є місяць, щоб подати апеляцію.

Варто нагадати, що міська рада Харкова подав л адміністративний позов на Кабмін і деяких представників Мінкульту, а також Український інститут національної пам'яті в жовтні минулого року.

Третя сторона не брала участь у процесі прийняття рішення: суд повідомив, що представник Українського інституту нацпам'яті не зміг з'явитися на засідання з поважних причин. За словами представника Інституту нацпам'яті Марії Тахтауловой, повний текст рішення Інститут зможе отримати протягом десяти днів. Кабмін подавати апеляцію - поки не відомо. З цього ясно, що для створення пам'ятників Другої світової війни необхідно тривалий час.

Кернес

У міській раді заявили, що Кабінет міністрів не створив реєстр, чим не виконав вимогу закону і перешкоджав виконанню повноважень, покладених на місцеве самоврядування. В тому числі з-за цього міська рада не може привласнити ім'я маршала Жукова проспекту в Харкові.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Крім того, реєстр пам'яток Другої світової війни необхідний місцевим органам влади, щоб виділяти кошти на утримання та охорону цих пам'яток.

У той же час в Інституті нацпам'яті вважають, що створення реєстру пам'яток Другої світової війни з увічненням маршала Жукова не може бути пов'язано. На даний момент списку пам'яток не існує, і згідно із законом ім'я маршала не може в нього увійти. А присвоєння проспекту Григоренка ім'я маршала Жукова порушує законодавство.

В Інституті нацпам'яті поки не можуть стверджувати, що такий реєстр може бути створений. Однак підкреслюють, що реєстр може порушувати права громадян, так як у Другій світовій війні брали участь мільйони, і кого то можуть не дорахуватися.

Нагадаємо, в Одесі вандали зіпсували один з місцевих муралов і замалювали одного з головних героїв серіалу "Ліквідація".

Як повідомляв Знай.uа , один з Харківських муралов внесли у Книгу рекордів України, як найбільший в нашій країні.

Також Знай.uа писав про феєричному відкритті головної ялинки і не тільки.