Щоб пройти в Харківську міську раду, партія-претендентка повинна внести заставу в майже два мільйони гривень. Стільки ж доведеться викласти бажає посісти крісло міського голови, повідомляє громадський рух «Чесно».

При цьому партії, які намагалися потрапити до Верховної Ради України на виборах в 2019 році, платили по 4,12 мільйонів гривень, а кандидати в президенти - 2,5 мільйона гривень.

П'ять років тому заставу для участі у виборах до харківської міськради становив трохи більше 52 тисяч гривень. Підвищення суми застави майже в 40 разів ускладнить доступ менш багатих кандидатів до політики міста.

Схема: Чесно

У президентських і парламентських виборах розмір застави розраховували, виходячи з розміру мінімальної зарплати, а в місцевих харківських – від кількості виборців. Таким чином, використані різні підходи, а це – несправедливо.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

«Чесно» поцікавилися думкою представників харківських осередків партій на цей рахунок. В регіональному відділенні партії «Європейська солідарність» заявили, що на місцеві вибори підуть однозначно, а буде висунутий кандидат на пост мера – не відомо.

«Свободи» обурилися підвищенню застави, але також повідомили, що підуть на місцеві вибори.

«Громадянської позиції» відзначили, що «не згодні з такими фінансовими заставами, так як для чесних людей це непідйомна сума», і відмовилися брати участь у будь-яких виборах.

У партії «Слуга народу» і «ОПЗЖ» ситуацію не коментували.

Нагадаємо, Кернес подарував харків'янам "небо в алмазах": скільки мільйонів спливли з наших гаманців.

Як повідомляв портал Знай.uа, недалеко біля селища Хрестище (Харківська область) на місці розриву атомної бомби вчені взяли проби грунту.

Крім портал Знай.uа писав, що у Києві невідомі підірвали автомобіль заступника одного з департаментів Міністерства аграрної політики.