В Україні обмежили використання пластикових пакетів. Про це стало відомо з документа на порталі Верховної Ради.

Згідно з прийнятим законопроектом №2051-1 "Про обмеження використання пластикових пакетів на території України", торговим роздрібним мережам, закладам громадського харчування та компаніям з надання послуг забороняється поширення пластикових пакетів.

Під заборону потрапляють надлегкі пластикові пакети, легкі пластикові пакети товщиною до 50 мікрон і оксорозкладні пакети.

За порушення цього закону передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі від 8 500 до 17 000 гривень. За повторне порушення штраф становитиме від 17 000 до 34 000 гривень.

Винятком стануть біорозкладані пластикові пакети і пластикові пакети з максимальним розміром 225х345х450 мм.такі пакети в основному використовуються як упаковка для м'яса, риби і сипучих продуктів.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Крім цього заборонено безкоштовне поширення пакетів. Пакети дозволяється продавати за роздрібною ціною не нижче, ніж встановлено Кабміном.

За дане порушення передбачений штраф у розмірі від 1 700 до 3 400 гривень. За повторне порушення - від 3 400 до 8 500 гривень.

Також забороняється використовувати написи "Біо», «Біопакет», "біорозкладаний" якщо у пакетів немає властивості до біорозкладання, які відповідають європейським нормам.

Термін адаптації 9 місяців з моменту прийняття закону. За цей час пластикові пакети планують замінити альтернативними тарами: біорозкладані пакети, багаторазові сумки та паперові пакети.

Відповідно до законопроекту, невідповідні вимогам пакети, які залишаться до 1 січня 2023 року повинні бути утилізовані за рахунок об'єкта господарювання, який придбав.

Інфоргафік: Telegram Х**вий Харків
Інфоргафік: Telegram Х**вий Харків
Інфоргафік: Telegram Х**вий Харків

Нагадаємо, що пакет з пакетами зменшуватиметься: українцям показали реальну загрозу Кульків із пластику

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Києві електросамокати прирівняють до велосипедів

Також, "Знай.uа" писав, що інвестори в зелену енергетику упішно відсудили в України 800 млн грн