Харків'янка Варвара Каринська була художником по костюмах і дизайнером одягу світового масштабу. Вона працювала за ескізами Марка Шагала, Сальвадора Далі і Пабло Пікассо. Її клієнтами були Марлен Дітріх, Інгрід Бергман і Джуді Гарланд.

Як дівчинці з Харкова вдалося стати великим модельєром розповідає портал 057.

Каринська народилася в 1886 в родині багатого харківського підприємця. Її батько, Андрій Жмудський, сильно любив рідне місто і жертвував на його розвиток чимало коштів. Завдяки ньому почалося будівництво Благовіщенської церкви. Він також обирався гласним Харківської міської думи і директором Харківського відділення музичного товариства.

У сім'ї було 10 дітей. Варя була третьою дитиною і першою дівчинкою. З раннього дитинства її оточували комфортом і розкішшю: гувернантки, кращі викладачі, звані обіди і уроки вишивання. Останнє дуже знадобилося Варі в майбутній професії. Після закінчення гімназії дівчина вступила на юридичний факультет, стала власницею і редактором відомої харківської газети "Ранок".

фото: 057
фото: 057

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Олександр Моїсеєнко став першим чоловіком Варвари. Він теж був з багатої родини, яка експортувала дорогі продукти. Однак шлюб тривав недовго. За два місяці до народження їхньої дочки, Олександр помер від тифу в 1909 році. Пізніше у Варвари з'явилася друга дитина, так як вона отримала опіку над сином свого брата.

Другим чоловіком Варвари став Микола Сергійович Каринський. Він був успішним Харківським адвокатом. Разом вони переїхали в будинок на Мироносицькій. У 1915 сім'я перебралася до Москви. Там чоловік відкрив свою адвокатську практику, а Варвара почала займатися творчістю. Незабаром Варвара Каринська відкрила салон на Тверській, в якому збиралася місцева інтелігенція. Там вони могли обговорити останні прем'єри балету або театру.

Революція 1917-го повністю змінила життя Каринських. Її чоловік займав пост головного прокурора Петроградської судової палати. Він заарештовував таких більшовиків як Льва Троцького та Анатолія Луначарського. З його подачі влада розповсюдила інформацію, що Ленін – німецький шпигун. Після всього цього чоловік Варвари потрапив до "чорного списку" більшовиків і після цього він втік до Константинополя, а Варварі довелося залишитися з двома дітьми в Ялті.

Після повернення в Москву, Варвара Андріївна виявила, що в її квартиру підселили незнайомих євреїв і вірмен. Врятували з положення Каринську тільки знайдені фамільні коштовності. На ці гроші вона жила і відкрила невеликий чайний салон, де збиралася місцева еліта. Саме хороші зв'язки рятували жінку від арешту. Після Каринська відкрила власну школу художньої вишивки "ARS", а потім ще й модний салон Houte Couture.

Фото: mykharkov.info
Фото: mykharkov.info

У 1928 році школу вишивання націоналізували. Каринська вирішує емігрувати. Вона змогла виїхати під приводом організації виставки мистецтва вишивки. Першим поїхав Володимир Мамонтов, з яким на той момент Варвара перебувала у відносинах. На митниці Каринська сильно ризикувала. За багато років вона зібрала колекцію старовинної церковної і дворянської вишивки. Їй довелося закрити шедеври роботами своїх учнів на теми "Пролеткульту" і Радянської держави.

Мамонтов зустрів їх у Берліні, а звідти вони поїхали до Брюсселя до батька Варвари. Трохи пізніше Каринська розлучається з Мамонтовим і відправляється в Париж. Завдяки гарному смаку і вмінню шити, вона почала співпрацювати з російським балетом Монте-Карло і Російською оперою. У Франції Варвара знайомитися з балетмейстером Джорджем Баланчиним, який назвав її "Шекспіром балетного костюма".

фото: 057
фото: 057

З художником трупи Крістіаном Бераром вони створюють неймовірні балетні костюми. У цей час Варвара Каринська працювала за ескізами Анрі Матісса, Клода Берара, Андре Дерена. Вона також встигла попрацювати з Марком Шагалом і Сальвадором Далі.

Справи йшли добре до 1939 року. Тоді Варвара Каринська закриває справу і переїжджає в Нью-Йорк. Коли Джордж Баланчин дізнався про прибуття модельєра, то відразу виділив їй одну з кімнат в балетній школі під майстерню. Незабаром з війни повернувся її син Володимир. Вони з матір'ю купили будинок на 56-й вулиці і відкрили власну справу. Ательє-магазин балетних костюмів "Covent Garden" залишається успішним донині. Костюми Варвари Каринської не обмежувалися балетом. В її нарядах почали з'являтися такі зірки як, Марлен Дітріх, Інгрід Бергман, Джуді Гарланд, Вів'єн Лі, Поллет Годдар, Гері Купер. Але Варвара Андріївна вважає, що найбільшу славу в кінематографі принесла їй історична драма «Жанна д'арк» 1948 року. Саме за цей костюм Варвара отримала свій "Оскар".

Фото: mykharkov.info
Фото: mykharkov.info

У 1962 Барбару Карінскі, так її стали називати в Америці, нагородили найпрестижнішою у світовій хореографії премією фірми "Capezio", що виробляє танцювальне взуття.

Останньою спільною роботою з Джорджом Баланчі став"Віденський Вальс". Хоча Каринська відійшла від справ, вона не переставала творити до самої смерті.

Померла відома харків'янка 18 жовтня 1983 року. У Харкові її ім'ям названо Міжнародний фестиваль моди і театрального костюма. По вулиці Пушкінській, 31, можна побачити меморіальну дошку. Саме там жила видатна Варвара Каринська, яка прославилася на весь світ.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше З життя пішов легенда світу моди: cоvid-19 відібрав життя у засновника бренду Kenzo

Як повідомляє портал «Знай.иа» "Мода всередині нас" та інші принципи легендарної Коко Шанель, які зроблять вас справжньою леді

Також «Знай.иа " писав, що Трирічний модельєр презентував тижневий лук, фантазії цього малюка позаздрить навіть Джорджіо Армані