Незважаючи на те що в Харкові немає власної кіностудії, тут зняли тисячі кінострічок, які потім виходили в прокат.

Свої картини тут знімали Олександр Довженко, Сергій Ейзенштейн, Андрій Тарковський. Ми зібрали топ-7 фільмів, які були визнані найбільш знаковими.

Уламок імперії (1929)

Ця картина - дуже гідний представник німого радянського кіно. Сценарій драми Фрідріха Ермлера був написаний за нарисом Миколи Погодіна, в його основу лягли реальні події. Сюжет картини крутиться навколо унтер-офіцера Філімонова, який втратив пам'ять під час імперіалістичної війни.

Щорс (1939)

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Історико-революційна стрічка, знята Олександром Довженком, розповідає про події 1919 року. Картину знімали у селі Єреськи Харківської області. Дії розгортаються навколо радянського полководця Миколи Щорса, який воював проти нашої Української Народної Республіки, зокрема, проти армії Симона Петлюри.

Весілля в Малинівці (1967)

Цю картину знає практично кожен, хто любить іноді подивитися прості і гуморні фільми. Події, як Ви вже здогадалися, розгортаються в селі Малинівка під час Громадянської війни: період, коли в Малинівці змінюється влада. Але ці труднощі ніяк не заважають розвитку стосунків між пастухом Андрійком і дочкою революціонера Яринкою.

Петька в космосі (1972)

Цю легендарну дитячу картину зрежисував Георгій Юнгвальд-Хількевич. Разом з юними акторами глядач занурюється в атмосферу детсва 1970х років. Головний герой - Петя Махрютін, який живе в своїх мріях і фантазіях. Одного разу він сконструював незвичайну кухню, яка привела в повний захват вчителя і його однокласників.

Дзеркало (1974)

Один з найкращих фільмів Андрія Тарковського, він вважається перлиною радянського кінематографа. Першу сцену знімали саме в Харкові. До слова, ця картина без єдиного зв'язкового сюжету. Фільм складається з яскравих спогадів автора з дитинства, де він намагається знайти підтримку або розраду.

Швидкість (1983)

"Швидкість" - це ще одна неповторна картина, знята в Харкові. В основі сюжету - книга Валерія Мусаханова. Фільм переносить нас у світ автомобілів і гонок. Головний герой - звичайний автолюбитель Григорій Яковлєв.

Геть сором (1994)

Романтична повчальна драма, в основу якої лягла повість Миколи Хвильового "Сентиментальна історія". У центрі сюжету - молода провінційна дівчина Марія, яка приїжджає до Харкова у пошуках кращого життя. Вона змінює ім'я на Б'янку, обзаводиться новими знайомствами, стикається з сучасними міськими звичаями і чекає світлої і чистої любові.

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, на "Запорізькій Січі" відкриють новий інтерактивний майданчик.

Також Знай.uа писав, що у Дніпрі виявлено три занедбані лікарні, від яких душа йде в п'яти.