Перед Новим роком всі підводять підсумки року, що минає, і з ностальгією згадують, як відзначали одне з найулюбленіших свят дитинства. Запах мандаринів і ялинки, дзвінкий дитячий сміх, куранти, феєрверк і багатий стіл.

Опитування показують, що і через 30 років меню радянського новорічного столу залишається досить популярним. Незважаючи на доступність продуктів з усіх кінців світу, на наших новорічних столах як і раніше стоїть звичайний оселедець під шубою, холодець, заливна риба і, його величність олів'є.

ОЛІВ'Є

За сто з гаком років легендарне блюдо, створене ще в XIX столітті Люсьєном Олів'є, шефом і власником московського ресторану «Ермітаж», змінилося до невпізнання, але від цього нітрохи не втратило своєї популярності. Правда, безслідно зникли з рецепта паюсна ікра, каперси і оливки.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Рябчиків, яких так любила буржуазія, змінила докторська ковбаса, а червоні ракові шийки замінили на такого ж кольору морквину.

салат "Олів'є", скріншот з відео
салат "Олів'є", скріншот з відео

ОСЕЛЕДЕЦЬ ПІД ШУБОЮ

Ще англійська куховарська книга 1845 року пропонувала рецепт шведського оселедцевого салату, що складається з норвезького оселедця, покладеної на дно страви і покритої подрібненим буряком, картоплею, пікулями, тертим яблуком і рубаними яйцями.

У шістдесятих роках минулого століття традиційний в той час для російської кухні вінегрет з оселедцем став заправлятися майонезом і укладатися шарами. Так з'явилася знайомий всім нам з дитинства оселедець під шубою.

Стверджують, що саме про цей салат героїня актриси Немоляєвої говорить в " Службовому романі": «Я такий салат готую краще, ніж твоя дружина. Туди треба додавати терте яблучко».

Додавати яблучко рекомендує і письменниця Тетяна товста. Вона знає секрет ідеальної оселедця під шубою: неодмінно з яблуком і, не дай боже, з картоплею.

МІМОЗА

Банка рибних консервів, пара картоплин і морквин, трохи жовтків зверху і багато майонезу — рецепт, знайомий з дитинства всім народженим в Радянському Союзі. Це салат "Мімоза". Передбачалося, що подрібнений жовток нагадує оксамитові квіти мімози.

Рецепт салату "Мімоза", кадр з відео
Рецепт салату "Мімоза", кадр з відео

ЗАЛИВНА РИБА

Неодмінною складовою святкового столу за часів СРСР була заливна риба. Це одна з найсмачніших закусок, яка легко йде, навіть коли є вже нічого не хочеться.

І хоч крилата фраза Іполита з кінофільму "Іронія долі, або з легким паром!" і завдала певного удару по її іміджу, популярність цієї страви нітрохи не зменшилася.

Ще б пак, красива легка закуска, нескладна в приготуванні - справжня знахідка для тих, хто хоче здивувати і порадувати своїх гостей.

ХОЛОДЕЦЬ З ТРЬОХ ВИДІВ М'ЯСА

Холодець на Русі готують вже кілька століть, і зараз перед святами його можна знайти на будь-якому балконі країни.

Холодець
Холодець

Закінчені, нарешті, святкові приготування, накритий стіл, а по телевізору йде «Блакитний вогник». Лунає бій курантів, піниться в келихах шампанське, і люди загадують бажання, які обов'язково збудуться.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Популярні страви СРСР: незаслужено забуті рецепти бутербродів, супів і печива

Як повідомляє портал «Знай.иа» Городянам показали "совковий" Харків-як виглядали міськрада, аеропорт і площа Свободи

Також «Знай.иа " писав, що Чого не можна робити в Новий Рік 2021: народні прикмети і табу на свято