Про харків'янина з позивним "Самурай" зняли документальний фільм. Чоловік провів на фронті чотири роки. Після повернення отримав діагноз "посттравматичний розлад" і довго не міг знайти роботу.

Самураю - 42 роки. Своє ім'я та прізвище приховує, але обличчя не ховає. На фронт харків'янин попросився в 2014-му. До війни працював звичайним чоботарем, передає "Суспільне".

Мати Самурая спочатку не знала, що її син на передовій. Про те, що син на фронті, вона дізналася випадково з новин.

Фото з архіву Самурая
Фото з архіву Самурая

"Випадково так сталося, що я на задньому фоні просто пройшов повз. Мама побачила, дзвонить і каже: "що, синочку, як у тебе справи?". Я кажу:"Мамочка, все добре, я на полігоні". "Та я бачила в новинах, на якому ти полігоні". Каже: "приїдеш, я тобі дам"— - згадує з посмішкою Самурай.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Розвідник повернувся до мирного життя після кількох поранень, контракту в двох добровольчих корпусах, контракту зі Збройними силами.

"Я розумів, що мені буде важко, адже, по-перше, і я сам змінився дуже сильно. І повернутися до того способу життя, який вів раніше, я вже просто не зможу - я вже інший став",- згадує ветеран.

Два роки безробіття і зустрічей з психологом: крім поранень, військовий отримав діагноз "посттравматичний стресовий розлад". І одного разу волонтер Марія Яремчук, і вирішила розповісти історію ветерана на великому екрані.

Яремчук каже, ідею подали на конкурс у Держкіно, отримали понад 200 тисяч гривень. Зйомки тривали півроку. У документальному фільмі "Шлях Самурая" зібрані спогади розвідника і розповідь про його адаптацію після війни.

фото: Facebook / Шлях Самурая
фото: Facebook / Шлях Самурая

І нарешті, ветеран зміг знайти роботу, працює інструктором в тирі. Фільм з його участю вже показали в Києві та Тернополі. У Харкові прем'єра пройшла 25 листопада.

Чи будуть викладати стрічку в онлайн і коли, автори фільму ще вирішують.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Герой АТО поклав голову за Україну, вдома чекали мати і кохана - " створював ікони і дарував людям"

Як повідомляє портал «Знай.иа» Воїн кинув власний бізнес заради оборони України на Донбасі: "мало не дістала куля"

Також «Знай.иа " писав, що Стоматолог з Харкова надихає українських бійців на щасливі посмішки: "Ваша зубна фея"