Харківське КП "Ритуал" пропонує померлих від ускладнень коронавірусу або ховати на Безлюдівському кладовищі, або везти в Київський крематорій.

Про це повідомляють жителі міста, передає KHARKIV Today.

Саме на Безлюдівському кладовищі минулого тижня поховали харків'янку Ірину. Її з позитивним тестом на коронавірус відмовлялися забирати в лікарню через основний онкологічний діагноз. Рідні все-таки додзвонилися до Міністерства охорони і здоров'я і тільки тоді жінку госпіталізували, але було пізно, сатурація у неї була дуже низька, наступного дня жінка померла.

У "Ритуалі" родині запропонували два варіанти – ховати на спеціально відведеному Безлюдівському кладовищі або кремувати в Києві.

"Ми вибрали перший. Ніхто не був готовий до такого жаху. Попрощатися навіть не дали, віддали тіло в закритій труні. Особливо складно було змиритися з цим жахом моїй тещі, мамі дружини"— розповів вдівець.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Схожу історію розповіла журналістка Інна Поляк. Днями в Харкові поховали сестру її батька, яка померла від ускладнень COVID-19. Похорон родички виявилися серйозною проблемою.

"Померлих від корони в Харкові не ховають. Або везіть в Київський крематорій, і це вам обійдеться десь в 14 тисяч гривень. Або на спеціально відведене кладовище в Безлюдівці. І це вже 20 тисяч гривень!!! А яке законне і наукове обґрунтування такого п * здеца?! Це ж не сибірська виразка, яка століттями в землі живе. Чому аж 20 тисяч, там що спецумови поховання, металеві склепи або що?"– написала харків'янка на своїй сторінці у Фейсбуці.

КЛАДОВИЩЕ

У монопольному підприємстві КП "Ритуал", яке "приватизувало" весь ритуальний ринок Харкова більше десяти років тому, і самих кладовищах дали зрозуміти, що ніяких обмежень щодо поховання людей, померлих від ускладнень COVID-19, на кладовищах міста немає.

Черговий Сергій на кладовищі №3, спростував інформацію про те, що померлих з таким діагнозом не ховають.

"Ховаємо ковідних. Вони в пакетах, в закритих трунах, які оброблені спеціальним дезинфікуючим засобом. На похоронах - не більше десяти осіб. Все в захисних масках і рукавичках, за цим суворо стежать співробітники кладовища"– повідомив чоловік.

На кладовищі №5 теж заперечують, що людей, які померли від ускладнень коронавірусу, не ховають в межах міста.

Кладовище, скріншот YouTube
Кладовище, скріншот YouTube

"Спеціальні костюми, захисні труни. Рукавички, маски, все як годиться. І люди, як правило, стоять на великій відстані від труни і один від одного"– зазначив адміністратор Олександр.

На питання про те, чи правда, що коронавірусних хворих ховають тільки на Безлюдівському кладовищі, чоловік відповів наступне: "Я вам можу пояснити. Якщо у людей є місце на цьому кладовищі, то без проблем поховають до родичів. Тут немає ніяких обмежень через смерть. Якщо ж немає родичів, то тільки на нове кладовище, де є місця".

На самому 18-му (Безлюдівському) кладовищі повідомили те ж саме – на кладовищі ховають тому, що воно, на відміну від інших, є відкритим.

У КП "Ритуал" повідомили, що вартість ями на Безлюдівському кладовищі – 4 600 гривень, решта суми залежить від того,"що вибере клієнт". Додаткові витрати - це копання могили, розчищення місця та інші нюанси, обговорювати вартість яких по телефону в "Ритуалі" відмовилися.

КРЕМАТОРІЙ

У жихарському крематорії повідомили, що померлих від коронавірусу в Харкові не кремують.

"Не приймаємо. Тільки Київський крематорій і 18-е кладовище в Безлюдівці. Решта кладовищ закриті, у нас відкрито тільки 18-е. якщо є місце на іншому кладовищі, є можливість підхоронити до родича, то підходите до завідувача"– - зазначила співробітниця Олена.

У Харківському крематорії кремувати померлих від COVID - 19 відмовляються.
За її словами, в Харкові коронавірусних хворих не кремують, тому що в столичному крематорії "є спеціальна грубка і все обробляється".

Київський крематорій, скріншот з відео
Київський крематорій, скріншот з відео

У Київському крематорії не змогли сказати, про яку спеціальну грубку і унікальні методи обробки йдеться. На питання про те, як оформити кремацію з Харкова, в столиці відповіли — звертатися в КП "Ритуал".

"Ви там будете транспорт замовляти, вони все знають. Ви до них звертайтесь, вони вам все розкажуть"– зазначила адміністратор. За її словами, у Києві якщо підступних померлих оформляти через міську ритуальну службу, процес кремації безкоштовний.

"Якщо через приватну фірму, то в залежності від того, яку урну вирішили оформити родичі. Якщо урна звичайна, то приблизно 1 600 гривень, якщо урна подорожче – до 2 000 гривень, до 2 500 гривень. Якщо від Харківського КП "Ритуал" замовляти кремацію, то все залежить від урни"– зазначила адміністратор Київського крематорію.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Похорон і поцілунки з "перчиком": померлий від Covid-19 митрополит зможе забрати кого-небудь " з собою"

Як повідомляє портал «Знай.иа» Похорони можуть "влетіти в копієчку": українцям назвали вартість смерті

Також «Знай.иа " писав, що На Прикарпатті 8-річний хлопчик помер від коронавірусу-як живе сім'я дитини, жорсткі кадри