На Харківщині грибний сезон-не за горами. Коли краще відправлятися за грибами, де водяться маслюки, чому потрібно бути напоготові з лисичками і чи варто захоплюватися свинушками.

Про це " вечірньому Харкову» розповівши кандидат біологічних наук, старший викладач ХНУ ім. В. Н. Каразіна Олег Прилуцький.

КОЛИ ВИРУШАТИ ЗА ГРИБАМИ?


- Олеже, чи позначаються зміни клімату на традиційних термінах осіннього грибного сезону? І коли вже можна вирушати за грибами?


- Зміни дійсно відбуваються. І вони настільки грандіозні, що грибний сезон в нашій природній зоні став явищем практично непередбачуваним. Єдине, що я можу сказати практично гарантовано: в січні білих грибів не буде. Все інше прогнозувати складно.

Я, наприклад, спостерігав ситуації, коли влітку не було дощів по два місяці — і грибів, відповідно, теж. Були моменти, коли рясні літні дощі провокували появу величезної кількості грибів. Траплялося, що грибний сезон стартував з початку вересня і плавно перетікав в Жовтень і листопад. Я пам'ятаю роки, коли серпень, вересень і навіть жовтень були настільки сухими, що грибів не було зовсім.

- Без дощів гриби не ростуть?

- Грибам необхідно якийсь час, щоб напрацювати речовини, необхідні для формування плодових тіл, які ми, власне, і називаємо грибами. Для цього потрібно, щоб було досить тепло і волого. Як тільки дощі добре промочать грунт, днів через сім-десять або тижні через два можна очікувати появи плодових тіл грибів.

Гриби, фото: pixabay.com
Гриби, фото: pixabay.com

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще


Якщо дощі йтимуть більш-менш регулярно з інтервалом в кілька днів, шанси збільшаться. А якщо випаде один дощ – а потім знову настане посуха, волога не встигне досягти глибоких шарів грунту, - шанси будуть падати. Ідеальна ситуація для росту грибів – регулярні, нехай навіть не дуже сильні дощі і висока вологість повітря.

- А ось грибники кажуть, що білий гриб, наприклад, можна зустріти в лісі, навіть коли досить сухо.


- Різні гриби потребують різної кількості води. Наприклад, білим грибам - найбільш популярним і бажаним для наших грибників – необхідно досить тривалий час для розвитку. Однак у них є обхідний шлях по добуванню води. Вони здатні отримувати вологу від дерев, з якими вступають в симбіоз. Саме тому білі гриби можна знайти в лісі навіть в сухий період. У них є, так би мовити,» запасний аеродром", який вони можуть використовувати в посушливу погоду. Але якщо дощів немає протягом трьох-чотирьох тижнів, то навіть цього «запасного аеродрому» недостатньо.

ОСТЕРІГАЙТЕСЯ "ЗАКАМУФЛЬОВАНИХ ЛИХОДІЇВ"


- Чи відрізняються гриби, які можна збирати в наших лісах навесні, від тих, що ростуть восени?


- Безумовно, відрізняються і дуже сильно. Практично це абсолютно різні види. Однак є кілька видів, які здатні плодоносити протягом усього сезону – при наявності сприятливих умов, природно. Правда, таких дуже мало.

Щодо грибів, які багато хто любить збирати навесні, я налаштований скептично. Сморчки, рядки – це взагалі отруйні гриби. Ця отрута накопичується в організмі. І коли я бачу в Інтернеті на форумі грибників заклики збирати сморчки, «тому що і я збирав – не отруївся, і бабуся моя збирала – до 90 років дожила», то просто жахаюся. Це отруйні гриби, отрута яких діє не відразу – з часом. І коли людині діагностують цироз печінки, він буде вважати, що це від забрудненості повітря, від важкого життя, від чогось ще, але ніяк не зв'яже свою недугу зі зморшками.

Білий гриб, скріншот: YouTube
Білий гриб, скріншот: YouTube


Навесні дуже мало грибів, які мають досить хороші плодові тіла і є їстівними в прямому сенсі слова. Тому я завжди рекомендую чекати літнього та осіннього сезонів, коли з'являються безпечні гриби.

- А восени можна зустріти такі гриби, які народ із задоволенням збирає, а насправді вони становлять небезпеку?


– Можна. Наприклад, дуже популярні серед грибників свинушки. Токсини цих грибів теж відкладаються у внутрішніх органах-печінці, нирках, а при регулярному вживанні нерідко призводять до отруєння.

- Які ще гриби модно віднести до таких "закамуфльованих лиходіїв"?

- Є гриби-двійники. Наприклад, помилкові лисички. Вони теж помаранчеві, мають воронкоподібну капелюшок, як справжні лисички, але при цьому є отруйними.

Або мухомор, наприклад. Червоний мухомор добре відомий всім як галюциногенний гриб. А є ще два види мухоморів, широко поширених в наших краях-сіро-рожевий і пантерний. Сіро-рожевий дуже схожий на червоний мухомор, тільки трохи відрізняється відтінком. І він їстівний. Однак я ні в якому разі не рекомендую ризикувати, збираючи мухомори, хоча серед них є і їстівні. А ось Мухомор пантерний, що має незначні відмінності у відтінку, - смертельно отруйний. Таким чином, з цих трьох грибів, які відрізняються тільки відтінками, один-галюциногенний, другий-їстівний, а третій – смертельно отруйний.

На щастя, більшість отруйних грибів виглядає так, що грибникам навіть в голову не прийде їх збирати.

На Харківщині, згідно поки ще незавершеним дослідженням, є близько 400 видів грибів, і тільки щодо 20 з них є надійна інформація про їстівність або отруйність. Ніхто не займався їх дослідженням ні органолептично, ні лабораторно.

Лісові гриби, фото з відкритих джерел
Лісові гриби, фото з відкритих джерел

У РОДИНІ НЕ БЕЗ ВИРОДКА


- Які гриби можна збирати в нашому регіоні саме восени?

- Наприклад, опеньки-виключно осінні гриби, абсолютно їстівні. Чомусь не дуже популярні в наших краях, але теж прекрасні їстівні гриби — так звані парасольки. Це високі-сантиметрів до 30-гриби, субтильні, але найчастіше ростуть так, що в одному місці їх можна назбирати досить багато. Зрештою, білі гриби і його родичі. Те, що ми називаємо білими грибами, – це цілий комплекс видів.

- А підосичники, підберезники?

- Безумовно, відмінні осінні гриби. Всі вони-родичі білих грибів і всі їстівні.

Справедливості заради скажу, що навіть серед родичів білих грибів є неїстівні і отруйні види. Вони не смертельно отруйні-з'ївши такий гриб, людина не помре, але розлад шлунково-кишкового тракту може отримати. Правда, шанси знайти їх невеликі. До того ж вони мають специфічне забарвлення внутрішньої сторони капелюшка – яскраво-червону і жовту, що насторожує навіть недосвідчених грибників.

- Пам'ятаю, бабуся солила грузді в діжці. Є вони зараз в наших лісах?


– Бувши. Грузді, молочники-це гриби, які в більшості своїй їстівні, але всередині у них молочний сік, який, як правило, дуже неприємний на смак. Саме тому технологія їх приготування передбачає вимочування, висолювання і так далі, тобто тривалу обробку для виходу молочного соку.

Збір грибів, скріншот відео
Збір грибів, скріншот відео

- А що ви можете сказати про сироїжки? Велика кількість грибників їх взагалі за гриби не вважають.

- Я б не назвав їх їстівними. Серед сироїжок є слабоядовітие види, які можуть спровокувати розлад шлунка. Є серед них і нейтральні види, які є не найкориснішими і не найбільш їстівними. Вживати їх, в принципі, можна – не помрете. Але якщо є вибір між сироїжкою і опеньком, виберіть останній.

НАВІТЬ ЇСТІВНІ ГРИБИ МОЖУТЬ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНІ


- Грибні місця не розкриєте?

- У кожного виду грибів є свій спектр оптимальних умов, в яких йому комфортно жити. Наприклад, ті ж гриби-парасольки ростуть в листяних лісах - з кленами, липами, дубами.

А ось маслюки, наприклад, створює корисну зв'язок з сосною. Взаємовигідна зв'язок гриба з коренем дерева, через яку вони обмінюються речовинами, називається мікориза. Гриб від дерева отримує воду і органічні речовини в сухий сезон, а дерево, в свою чергу, деякі неорганічні речовини, які рослини не вміють «добувати», наприклад, сполуки фосфору. А тому маслюки потрібно шукати в соснових лісах. Причому вони в основному люблять створювати мікоризу з молодими деревами.

- А як правильно збирати гриби? Чи обов'язково їх зрізати ножичком або, навпаки, потрібно акуратно викручувати?

- Чесно кажучи, однозначної відповіді на це питання немає. Швидше за все, абсолютно все одно, як ви зірвете гриб.

Плодові тіла грибів існує в природі тільки для того, щоб їх їли. У багатьох грибів тіла спеціально такі м'ясисті і красиві, щоб залучити їдців-тварин – як великих (таких, як козуля), так і дрібних (равликів або комах). З'ївши гриб, тварина проковтує його суперечки і, перенісши їх в інше місце, залишає разом з фекаліями. Таким чином, гриби, очевидно, біологічно пристосовані для серйозної травматизації плодових тіл в процесі поїдання їх тваринами, які, ясна річ, зрізати їх акуратно ножичком НЕ будуть.

До речі, у грибів теж є паразити, і відкритий зріз (якщо гриб зрізати) може стати джерелом інфекції. Гриби теж хворіють - так само, як люди, тварини, рослини. При цьому у грибів є імунітет. Не зовсім такий, як у нас з вами, але теж певні інструменти боротьби з паразитами. Виходячи з цього, для мінімізації можливих захворювань у грибів, можливо, не варто залишати відкриті рани на міцелії.

Сезон грибів
Сезон грибів



- За яких умов навіть їстівні гриби можуть становити небезпеку?

– Гриби є фильтраторами. Грубо кажучи, вони розкладають органічні речовини до неорганічних і відбирають частину собі. Тобто вони пропускають через себе велику кількість різних речовин. І якщо ви, наприклад, назбирали грибів десь біля траси, з великою ймовірністю вони будуть містити частинки важких металів. Багато цікавих досліджень на цю тему проводилося в Чорнобильській зоні - зокрема, як гриби поглинають і абсорбують радіонукліди. Очевидно, що їстівні гриби можуть стати небезпечними в першу чергу в тому випадку, якщо ростуть поруч з джерелом забруднення і накопичують отруйні речовини.

І другий нюанс. Гриби-важка для людини їжа, перетравлюється вона не дуже ідеально. Відповідно, люди з проблемами шлунково-кишкового тракту можуть отримати неприємну реакцію з боку організму – гастрит, панкреатит і т. д.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Закарпатці відкрили сезон "полювання" за грибами

Як повідомляє портал «Знай.иа» Грибний сезон таїть небезпеки: які дари лісу краще не класти в кошик

Також «Знай.иа " писав, що Грибний сезон: лісник поділився секретами, як запастися багатим урожаєм