"Моїй мамі та іншим жінкам, яким страшно. Було чи буде”, - з цих слів починається артбук "Мистецтво жити під час хіміотерапії". До нього увійшли роботи 10 професійних фотографів і щоденникові записи харків'янки Олени Воробйової, зроблені під час її боротьби з раком.

Авторка зазначає, що книга не тільки про хворобу, а хіміотерапія - метафора. І говорить з читачами про страхи смерті, болю, самотності, про їхню владу над людьми і про те, який потенціал для розвитку вони можуть дати. Книга пропонує незвичний, світлий і життєстверджуючий погляд на таку страшну хворобу як рак, щоб підтримати інших онкохворих і допомогти їх близьким. Артбук "Мистецтво жити під час хіміотерапії" вийде восени 2020 року в Харківському видавництві "Віват", повідомляє портал "Міський дозор".

Олена Воробйова знайома багатьом харків'янам як арт-директорка культурного центру ART AREA ДК, організаторка численних концертів, фестивалів і культурних подій у Харкові. На її пост в Фейсбуці про те, що їй діагностували рак молочної залози, відгукнулися сотні артистів, письменників, художників та інших творчих людей з різних країн.

На підтримку Олени її друзі з арт-середовища проводили Аукціони, продавали свої роботи, організовували концерти. Наймасштабнішим з них став "Найрідніший концерт" у Харкові, частину квитків на який подарували пацієнтам і лікарям онкохворих. Така неймовірна підтримка теж стала одним з мотивів для дівчини рухатися вперед у своїй боротьбі.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Олена захворіла на рак в 38 років, як і колись її мама. Але мама відмовилася лікуватися, злякавшись хіміотерапії, її наслідків, втрати волосся, а з ними - жіночності. Олені було 16 років, і вона добре пам'ятає ті жах і страх, що переживала її мама. Коли Олена дізналася про свій діагноз, вже її старшій дочці було 16, а сама вона зіткнулася з тим же страхом: "без волосся я буду не жінка, не достатньо жінка". Але не могла дозволити собі злякатися і програти. Бо знала, як страшно буває дітям, коли їхня мама помирає.

Протягом восьми місяців дівчина проходила курс хіміотерапії. З самого початку їй не вистачало інформації про те, наскільки важко психологічно їй буде пережити хіміотерапію, до кого і куди звернутися за допомогою. Виникало багато питань, які нікому було задати. За словами Олени, система медицини в Україні націлена на відновлення тіла і мало піклується про психологічний стан - в той час як емоційні реакції часто критично впливають на здоров'я.

“У мене було розуміння, що все, що я відчуваю, треба записувати - розповідає Олена - щоб хтось наступний, коли почне рух цим шляхом, не йшов у темряві, як я. Немов я беру за руку іншу жінку і веду її за собою. Тому що так - там буде страшно, буде боляче і самотньо, але там же буде і багато всього, за що ти будеш вдячна: пізнання себе, трансформація поглядів, нові цінності і неймовірний потенціал.”

Перед першим курсом хіміотерапії подруга Олени, фотограф Вікторія Агуреєва, запропонувала їй зробити фотосесію, щоб відволіктися від хвороби і зберегти пам'ять про її волосся - для неї самої, для дочок. Пізніше традицію фотосесій продовжили ще дев'ять фотографів: Катерина Переверзєва, Каміла Давлятшина, Владислав Краснощок, ігор Чекачков, Марго Колобова, Валентин Кузан, Анна Семенова, Тетяна Булгакова і Дмитро Чирик. Олена за порадою друзів вирішила об'єднати фото і текст. Так з'явився артбук "Мистецтво жити під час хіміотерапії", який дає можливість поглянути через фільтр мистецтва на лякаючу багатьох тему.

Озвучила ідею артбука і взяла на себе загальну координацію з його випуску культурна менеджерка Марія Какуріна. Як розповідає сама Марія, "Я бачу в мистецтві не тільки можливості для самовираження, а й інструменти, які можуть змінити багато в житті людей. Я вірю, що наш артбук допоможе і іншим знаходити сили жити і не опускати руки".

Олена Воробйова, фото: соцмережі
Олена Воробйова, фото: соцмережі

Артбук вийде в Харківському видавництві "Віват", яке відоме своєю відкритістю до соціально важливих тем і проектів. “Піднімати через наші книги питання, важливі для суспільства, ми вважаємо одним зі своїх завдань - каже Юлія Орлова, директорка видавництва. - Тема онкозахворювань - одна з таких І мені вона, на жаль, близька - з цією хворобою зараз бореться і моя мама. Знаю, що ця книга допоможе тим, хто зіткнувся з таким діагнозом, їх рідним. Я читаю Олену на Фейсбуці і захоплююся нею. Мені здається, що якби Олена не звернулася в наше видавництво, ми б самі бігали за нею і пропонували випустити артбук" Мистецтво жити під час хіміотерапії " саме у нас” - жартує Юлія Орлова.

Книга вийде восени 2020 року накладом у 500 примірників. Створення артбуку підтримав український культурний фонд. У рамках цієї співпраці всі книги передадуть онкологічним центрам, бібліотекам та галереям у всіх областях України. На сторінках проекту в соцмережах буде викладено повний список місць, де будь-яка людина зможе подивитися і почитати артбук абсолютно безкоштовно.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Юна українка мужньо бореться з раком і мріє повернутися в школу: "Катюша така сильна"

Як повідомляє портал «Знай.иа» "Частина мого серця померла", - Тіна Кароль відверто заговорила про життя після смерті чоловіка

Також «Знай.иа " писав, що Віктор Павлік не зміг оговтатися від загибелі сина: відео, яке неможливо дивитися без сліз