У Харкові через байдужість влади руйнується цирк Муссурі. Він досі - незмінна зупинка в путівниках приватних екскурсій по місту.

Стіни цирку пам'ятають голоси Федора Шаляпіна, Володимира Висоцького і танець Айседори Дункан. Але руйнуються через байдужість влади, пише atn.ua

Зруйновані купол і стіни - саме так виглядає з висоти будівля цирку Муссурі. Розташований в старому центрі Харкова, колись він був одним з найбільших в Європі.

Володимир Новгородов, архітектор:

"Найголовніше: його відмінність - це його величезний проліт. Близько 40 метрів перекритого простору. У Падуї палац Реджионе, так званий, там всього 27 метрів. Але це величезний простір, яким просто ходять люди милуватися".

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

цирк Муссурі, скріншот
цирк Муссурі, скріншот

Цирк побудували у 1908 році, за проектом українського архітектора Бориса Корнієнка.

"Харківським Колізеєм називали цю будівлю на початку минулого століття. Це - через унікальну архітектуру. Тут збирали аншлаги культові виконавці свого часу: від Федора Шаляпіна до Володимира Висоцького. А виступ балерини Айседори Дункан перенесли через смерть Володимира Ульянова-Леніна".

Поруч розмістилися затишні дворики старого центру. Більше ста років тому, за словами істориків, тут кипіло життя. По афішах того часу можна вивчати епоху трьох революцій.

"У червні 19-го сам Лєв Давідовіч Троцький виступав тут, виступав і обіцяв, що Харків перетворений на фортецю і Харків "білим" не здадуть в жодному разі. Як раз кілька днів по тому «білі» його і захопили",- розповів Едуард Зуб, співробітник Українського інституту Національної пам'яті.

Через кілька місяців, розповідає Едуард Зуб, полум'яні промови в будівлі на Благовіщенській вже виголосив лідер "чорносотенців" Володимир Пуришкевич.

Ще раніше, у часи Першої Світової, у Харкові, саме в будинку Муссурі, як і сто років потому прихистили біженців. Тоді - з центральної України, Білорусі та Прибалтики.

"Вони приїжджають на тепер Південний вокзал і їх треба десь розміщувати. І ось у 15 році в театрі Мусурі було півтори тисячі біженців",- розповів історик Антон Бондарєв.

У радянський час тут був Театр музкомедії.

Велична колись, тепер будівля заброшена. Купол прогнив, є ділянки стіни взагалі без цеглин. Всередині - сміття та безлад. П'ятнадцять років тому його вилучили з переліку пам'яток архітектури, тому що знаходиться в аварійному стані.

цирк Муссурі, скріншот
цирк Муссурі, скріншот

А в минулому році влада міста дали "зелене світло" на розробку проекту ТРЦ на цьому місці.

Будинок Муссурі, незважаючи на занепад і руйнування, один з найбільш популярних під час екскурсій Харковом. Він пережив не тільки війни і революції, але і кілька пожеж. Втім, кажуть історики і архітектори, через зневажливого ставлення місцевих правителів до культурних пам'яток, цирк Муссурі може перетворитися на ще одну міську легенду.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У Чернівцях "тазик" для миття посуду перетворили на ікону стилю

Як повідомляє портал «Знай.ua» У Львові найстаріша церква постане "з попелу" - Бог радіє на небесах

Також «Знай.ua» писав, що У Києві невідомі прямо з-під носа вкрали старовинні пам'ятки архітектури