У Харкові провели інспекцію ізолятора. Працівники Секретаріату Уповноваженого з прав людини і правозахисники прийшли на інспекцію харківського СІЗО. Під час перевірки вони виявили безліч порушень. Про перевірку повідомила прес-служба омбудсмена.

Харківське СІЗО Фото: Офіс омбудсмена

У день проведення перевірки в ізоляторі перебувало 50 осіб. У деяких камерах утримувались за 4 і більше осіб, що заборонено законодавством України. У більшості камер нелюдські умови – на стінах грибок і цвіль. Укладені поскаржилися на відсутність питної води і на тарганів.

Харківське СІЗО Фото: Офіс омбудсмена

Під час перевірки також інспекція виявила камери з площею 1 квадратний метр. У таких приміщеннях ув'язнені можуть тільки стояти. Керівництво СІЗО пояснило, що туди поміщаються тільки особливо «буйні» ув'язнені.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Харківське СІЗО Фото: Офіс омбудсмена

Ув'язнені розповіли, що керівництво і працівники СІЗО застосовують до них фізичну силу. Один з ув'язнених заявив, що його били і погрожували зґвалтувати. Ці та інші порушення будуть відображені у звіті інспекції, який згодом буде переданий у Міністерство юстиції.

Харківське СІЗО Фото: Офіс омбудсмена

Варто нагадати, що Знай писав, що у Хмельницькому слідчому ізоляторі до затриманих не пускають лікарів. Вірніше, вони самі не йдуть до ув'язнених, так як немає відповідного фінансування. Також в Хмельницькому СІЗО з'явилися платні камери, але тільки для чоловіків. Зокрема, укладеними не надається стоматологічна допомога, не приходять кардіолог і ендокринолог.

Знай писав, що інспекція пройшла і в київському СІЗО. Там були також виявлені порушення правил утримання ув'язнених. Зокрема, з'ясувалося, що підозрюваних містять разом, не розділяючи по тяжкості вчинених проступків. Умови в камерах нелюдські – вологі стіни, грибок, відсутність скла у вікнах. У деяких ув'язнених немає навіть власного місця для сну, тому вони змушені відпочивати по черзі з сусідами по камері.

Нещодавно Знай писав, що в Хмельницькому СІЗО накрили партію "подарунків" для ув'язнених. правоохоронці виявили дивну речовину, смартфон і зарядний пристрій для нього.