У Харкові увічнять пам'ять про Яну Червону, військовослужбовця 54 ОМБр. Жінка пішла на фронт, тому що швидше хотіла мирного неба над головою.

Червона загинула в квітні минулого року, пише atn.ua.

Яна Червона - харківська волонтер, навідниця-кулеметниця сорок шостого окремого батальйону спецпризначення «Донбас Україна». Червона загинула в квітні минулого року на Луганщині. Російські найманці потрапили ракетою в бліндаж, де була Яна. Їй було тридцять дев'ять років.

Якою її запам'ятали рідні та друзі?

ВІТАЛІЙ ЧЕРВОНИЙ, син Яни Червоної:

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"Що вона була доброю, красивою, розумною. Останній раз , коли вона приїхала з відпустки, ми їздили на море, на Чорне. Там були всілякі атракціони, море, гори. Там було дуже прикольно з мамою. Особливо, з мамою".

Чому мама пішла на фронт, впевнено відповідає десятирічний син Яни - за свободу.

Це рішення, каже найкраща подруга і харківська волонтер Олена Вовк, приймали разом.

ОЛЕНА ВОВК, подруга Яни Червоної:

"Багато хто не розуміють, що людина як Яна, або інші дівчата, - діти їх чекали вдома, а вони воювали. Це не тому, що вони менше люблять дітей, менше люблять родину. Це настільки всередині пекуче бажання - швидше перемогти і повернутися назад в сім'ю, що це мотивувало на ці вчинки".

Сміливою і одночасно турботливою - такою згадує свою улюблену старшу сестру брат Яни Червоної, Влад.

ВЛАДИСЛАВ СИМОНЕНКО, брат Яни Червоної:

"Людина, яка взагалі не бачила перешкод і завжди домагалася своїх цілей. Чоловіки на її тлі просто блеклі. Навіть у школі, коли вчилися, постійно мене забирала після уроків. Мама працювала, а Янка тягала мене за собою".

Виготовлена з полірованого граніту, каже скульптор Дмитро Куцевий, дошка - міцна і стійка до негоди.

ДМИТРО КУЦЕВИЙ, скульптор:

"Зображення і текст наносяться алмазним інструментом на алмазному обладнанні, яке дозволяє зберегти довговічність".

Дошку встановлять на школі, де навчалася Яна Червона. Коли це буде - залежить від завершення карантину. Тому що зробити це потрібно урочисто - з повагою до жінки і воїна. Зараз же пам'ять про Яну - у спогадах дочки Віки

ВІКА ЧЕРВОНА, дочка Яни Червоної:

"Я пам'ятаю, як ми ще 4 роки назад заїхали в МакДональдс з мамою. Один раз. Більше ніколи…".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У Франківську увіковічнять легендарного Романа Вірастюка - спортсмен, патріот і гордість України

Як повідомляє портал «Знай.ua» 5 років з дня трагічної загибелі Кузьми Скрябіна: чим дихав і як пішов з життя відомий музикант

Також «Знай.ua» писав, що Віддали життя за Україну: у Запоріжжі увічнять героїв АТО