У рамках експерименту у Харківському СІЗО відкрили платну камеру.З 10 червня такі камери стали доступні для ув'язнених у Харківському, Сумському і Старобільському СІЗО, а також Полтавській установі виконання покарань №23.

Про це пише 057.ua.

Площа платної камери в Харківському слідчому ізоляторі – майже 18 кв. м. В них можуть знаходитися тільки дві людини. В приміщенні є плазмовий телевізор, мікрохвильова піч, холодильник, електрочайник, а також сучасні меблі і окремий санвузол з душовою кабіною.

джерело: 057.ua
джерело: 057.ua

На обладнання платної камери витратили трохи більше 47 тисяч гривень, - розповів заступник начальника установи з комунально-побутового забезпечення Дмитро Шамахов.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

«Камеру розмістили в чоловічому відділі, оскільки більшість ув'язнених у слідчому ізоляторі – чоловіки: доводиться тільки 200 жінок на загальну кількість 1800 осіб. Всього у закладі можуть перебувати 2101 людини, тут - 308 камер. В камері для максимальної кількості ув'язнених можуть поміститися близько 12 осіб», - розповіли в СІЗО.

джерело: 057.ua
джерело: 057.ua

Платні камери відрізняються більшою площею, огородженим санвузлом і мінімальним набором важливих побутових умов. Також в камерах планують поставити систему відеоспостереження – щоб стежити за оплатою в залежності від кількості осіб.

У добу в такій камері будуть коштувати 1000 гривень з людини, в тиждень – 3,5 тисяч гривень, на місяць – 3750 гривень.

Платні камери стануть додатковим джерелом фінансування – гроші за більш комфортні умови Мін'юст планує витратити на ремонт безкоштовних камер. Адже більшість СІЗО в Україні знаходяться в «жахливому технічному стані», розповіла заступник міністра юстиції України Олена Висоцька.

джерело: 057.ua
джерело: 057.ua

«Зараз наше завдання – акумулювати гроші на спеціальному фонді і ремонтувати безкоштовні камери. Оплату за такі послуги будуть спрямовувати виключно на поліпшення умов безкоштовних камер. Для цього в кожному СІЗО є свій рахунок. У Києві є п'ятеро ув'язнених, які за місяць свого перебування заплатили близько 60 тисяч гривень. Це означає, що для приблизно 10 ув'язнених у безкоштовній камері вже в цьому місяці суттєво поліпшать умови», - пояснили в Мін'юсті.

Так само, крім Київського СІЗО, з травня 2020 року платні камери з'явилися і у Львові, Чернігові, Запоріжжі та області, а також Дніпрі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У Запоріжжі з'явилися камери "для мажорів" - умови як на курорті

Як повідомляє портал «Знай.ua» Платні камери в СІЗО - Малюська сказав, хто зможе "відсидіти" з комфортом

Також «Знай.ua» писав, що В Дніпрі ув'язненим дозволили сидіти "по-багатому" - скільки коштує елітна камера, де є всі