У Харкові лікар, який заразився коронавірусом, розповів про те, з якими труднощами доводиться стикатися медикам в умовах епідемії. Інтерв'ю розмістили на сторінці в Facebook спільноти «Харків 1654».

"Нам пише лікар, у якого підтверджено COVID-19. 1500 гривень за добу на лікування», - пишуть у співтоваристві.

"Я лікар, але працюю не з інфекційними пацієнтами. Але я не зовсім розумію, чому у нас забули про інших лікарів. Вони так само контактують з людьми, хворими на COVID, які є носіями і піддаються небезпеки, також, як і ті, хто працюють в інфекційній лікарні. Але не знають, хто перед ними», - відзначає автор посту.

За його словами, симптоми захворювання розвинулися у нього за три дні: перший вечір - головний біль і температура, але не вище 37.5, кишковий розлад.

«Другий день - все так само, тільки вже до 38 доходило і був моторошний озноб, ніби все 41. На третій день температура під 39. У мене дружина вчитися ще на лікаря, вислухала праворуч хрипи і жорстке дихання, так і на третій день з'явилася важкість при диханні», додає медик.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

«Відразу ж викликали швидку... На наступний день вже підтвердили ПЛР тест і на рентген-знімки – правобічна пневмонія. І перевели в постійне відділення. Води гарячої немає (а як людям з пневмонією банально руки помити?), розігріти їжу ніде. Ліжка моторошні. Лікування якщо безкоштовно, то воно навряд чи допоможе. А саме антибіотик - Цефтріаксон, противірусне та Амброксол. Все, більше безкоштовного нічого немає. Дають різні противірусні, одні нешкідливі, інші моторошно токсичні і роблять гірше».

В результаті лікаря запитали прямо, чи є у нього гроші для більш детального обстеження та лікування.

«На томографії видно процес повністю і вже з двох сторін. Звичайно жити захочеш, будуть і гроші. Мені призначили три антибіотики та іншу медикаментозну терапію. В день 1,5 тисячі гривень чисто на ліки. Ясна річ, про відшкодування коштів від держави і мови не йде», - зазначає автор.

Крім того, медик скаржиться на нестачу кадрів у лікарні, і на те, що «одна медсестра може бути на два відділення. З-за цього вони можуть плутати призначення, забувати, пропускати щось з призначень».

«Але гаразд, я лікар і це контролюю, а що робити людям похилого віку і людям, які далекі від цього? Правила асептики і антисептики тут постійно порушуються, тому що персонал працює на знос і їх можна зрозуміти, але від цього ж залежить стан пацієнтів. У них просто не вистачає рук і сил», - зазначає він.

«300% доплати? Немає. Засоби індивідуального захисту? У них - ніякі. Костюми не завжди, як і респіратор, а звичайна маска», - констатує лікар.

Скрін, Facebook «Харків 1654»

"А де ж гроші на благодійність? Не встигнеш зайти в кабінет до лікаря - платіть спочатку благодійні 350-500 грн", коментують пост харків'яни.

Нагадаємо, карантин ослабили, але штрафи залишили - за що доведеться платити.

Як повідомляв Знай. ua, тестування на covid-19, хто може безкоштовно перевірити наявність хвороби.

Також Знай. ua писав, що в Україні за добу 375 нових хворих коронавірусом, 17 померли.