Вчора, 4 травня, мер Харкова Геннадій Кернес, відвідав ветеранів Другої світової війни і привітав їх з 75-ю річницею перемоги над нацизмом.

Першою в гостях мера приймала Міра Добровольська. 10 травня жінці виповниться 104 роки. Міра Добровольська фельдшером пройшла всю війну. Рятуючи поранених з поля бою, жінка була тяжко поранена. Після лікування знову повернувся на фронт і, дійшовши в 1943 році до Харкова, який у серпні був звільнений, залишилася служити у військовому підрозділі Управління військово-будівельних робіт №427.

За бойові заслуги і в честь 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Геннадій Кернес вручив учасниці війни Почесну грамоту Харківської міської ради та подарунки.

«Ви рятували людей під час війни, відроджували наше місто після бойових дій. Я вдячний вам за ваші подвиги, і мені дуже приємно, що я знайомий з такою мужньою людиною особисто! Ви дуже добре виглядаєте на свої роки, бажаю вам здоров'я і продовжувати тримати себе в такій формі», - побажав Геннадій Кернес.

фото: Харківська міська рада
фото: Харківська міська рада

Довідка. Добровольська Міра Марківна народилася 10 травня 1916 року в с. Семенівка Харківської області. Воювала на Південному фронті 18-ї армії, 83-ї бригади морської піхоти у медсанбаті. Після війни працювала медсестрою в поліклініці № 8 та лікарні № 28. Інвалід І групи. Нагороди: ордени «Вітчизняної війни» І ступеня, «Богдана Хмельницького»; медалі: «За заслуги», «За доблесну працю», «За оборону Кавказу», «За перемогу над Німеччиною» та ін.

Добровольська Міра Марківна, фото: Харківська міська рада
Добровольська Міра Марківна, фото: Харківська міська рада

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще


Також Почесну грамоту міськради Геннадій Кернес вручив ветерану Другої світової війни Миколі Казакову. Чоловік був покликаний в армію в 1944 році - в 18 років. Брав участь у штурмі Будапешта, був поранений і переніс п'ять операцій. Після війни продовжив військову кар'єру і дослужився до звання підполковника. Сьогодні Микола Козаків пишається улюбленим Харковом і дякує мера за чистоту і красу в місті.

«Ви створили в Харкові європейські ринки, хороші дороги і прекрасні парки. Наприклад, зараз дуже змінився Саржин яр. Я пам'ятаю і люблю це джерело ще з 1944 року. Коли я служив в армії, поруч з ним знаходився мінометний батальйон, і ми просили сержанта відпускати нас туди за водою. І досі ми любимо ходити на це джерело, особливо після його реконструкції», - сказав Микола Кузьмич.

фото: Харківська міська рада
фото: Харківська міська рада

Довідка. Козаків Микола Кузьмич народився 27 листопада 1926 року. Брав участь у бойових діях 2-го Українського фронту. Рядовий, навідник міномета Ф-82 мм 297-ї стрілецької дивізії 1057 стрілецького полку. Нагороди: медалі «За заслуги», «За взяття Будапешта», «За перемогу над Німеччиною»; ордена «Червоної зірки, «Вітчизняної війни» І ступеня, «За мужність».

Козаків Микола Кузьмич, фото: Харківська міська рада
Козаків Микола Кузьмич, фото: Харківська міська рада


Вітав сьогодні Геннадій Кернес і ветерана війни Олександру Дубровину. Жінка пішла на фронт у 1943 році у віці 20-ти років. Була телефоністкою-стенографісткою в складі 214-го запасного полку 5-ї гвардійської армії 1-го Українського фронту, з яким дійшла до Берліна. Олександра Павлівна брала участь у визволенні Праги, ряду українських та європейських міст. Сьогодні жінка згадує про бойової молодості зі сльозами на очах. Каже, День Перемоги зустрічала в Празі.

«Ми тільки розквартирувалися, роздяглися, розклали речі, і нам кричать: «На вихід!». Ми нічого не зрозуміємо. Нам кажуть: «Ідіть на площу». Ми приходимо туди, а там нам хлопці-штабісти кажуть: «Дівчатка, війна закінчилася!». Ще навіть про це ніхто не знав, тільки ті, хто на плацу був і нам повідомив. Тоді ми стали чекати наказу, щоб швидше повернутися додому», - згадує Олександра Дубровіна.

фото: Харківська міська рада
фото: Харківська міська рада

На завершення зустрічі мер вручив Олександрі Павлівні Почесну грамоту міськради та подарунки.

«Ми готувалися масштабно відсвяткувати у Харкові 75-ту річницю Перемоги, але карантин вніс корективи. Тому сьогодні ми вітаємо вас особисто у вас в гостях. Ми схиляємося перед вашими подвигами і мужністю. І дуже важливо, що сьогодні ви можете поділитися з нами спогадами про війну і розповісти, як все це було насправді», - сказав Геннадій Кернес.

Довідка. Дубровіна Олександра Павлівна народилася 26 жовтня 1923 року в сел. Олексіївка Білгородської області. Пішла на фронт після визволення Харкова в 1943 році. Нагороди: ордени: «Вітчизняної війни» II ступеня, «За мужність»; медалі: «За звільнення Праги», «За Перемогу над Німеччиною» та ін.

Дубровіна Олександра Павлівна, фото: Харківська міська рада
Дубровіна Олександра Павлівна, фото: Харківська міська рада

Джерело: Офіційний сайт Харківської міської ради

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Як святкували перемогу в різних країнах – дивовижні історичні фото

Як повідомляє портал «Знай.ua» 9 травня в Україні: привітання з святом у віршах

Також «Знай.ua» писав, що 9 травня в Україні: як відзначають свято в нашій країні - історія і традиції